Asferg

Millioner til byfornyelse i Asferg skal planlægges i samarbejde med borgerne

Hans Vestergaard og Henrik Vangsted fotograferet i forbindelse med rejsegilde ved deres fælles byggeprojekt Allégården i juni måned sidste år. Nu har de to driftige ildsjæle sat sig i spidsen for en arbejdsgruppe, der skal finde ud af, hvordan lokalområdet får mest ud af de mange millioner, Randers Kommune sender efter områdelseforfornyelse i byen. Arkivfoto: Gitte Hagsholm

Asferg er blandt de fire landsbyer i Randers Kommune, som byrådet tidligere på året udpegede til at modtage millioner til områdefornyelse. Selvom Asferg først i 2023 kan se frem til at få sat skub i nye projekter, så er byen allerede gået i gang med forberedelserne, og første skridt er et borgermøde i januar 2022.

På mødet 14. juni i år besluttede et enstemmigt byråd, at landsbyerne Mellerup, Ålum, Havndal og Asferg får del i de omkring 30 millioner kroner, der er afsat til byfornyelse frem mod 2024. Dermed følger de fire byer i fodsporene på en række lokalsamfund, hvor der i de seneste år er arbejdet med områdefornyelser. Blandt andet er der gennemført områdefornyelser i Langå og Øster Tørslev, lige nu er der gang i områdefornyelser i Gjerlev og Øster Bjerregrav/Over Fussing, ligesom der er områdefornyelse på vej i Albæk.

Asferg inde i varmen

Landdistriktsudvalget, som står bag indstillingen af midlerne til de fire landsbyer, har lagt vægt på at udpege landsbyer, hvor områdefornyelserne vil have størst effekt, og her har man blandt andet peget på Asferg, hvor lokale initiativer har medvirket til at skabe udvikling i landsbyen, som i 2020 kunne notere sig for en befolkningsvækst på hele 8 procent. 

– Vi har før gennemført store projekter i Asferg, som for eksempel da vi byggede Træningshuset, eller da vi sikrede, at vi fortsat har dagligvarehandel i byen. I begge tilfælde havde vi store projekter foran os, men næsten ingen penge, og vi lykkedes alligevel til fulde med mange frivilliges hjælp, siger Hans Vestergaard, som sammen med Henrik Vangsted har gennemført det seneste store private udviklingsprojekt i byen: opførelsen af 28 nye rækkehuse på Allégården, hvor den ene halvdel er solgt, og den anden halvdel er udlejet, hvilket har medvirket til den store befolkningstilvækst i landsbyen.

Penge på forhånd

Nu, hvor kommunen har reserveret millioner til ny udvikling af landsbyen og lokalområdet, er situationen helt anderledes.

– Nu skal vi først til at definere, hvad vi gerne vil bruge pengene til, lyder det fra og Hans Vestergaard og Henrik Vangsted, som tog initiativ til ansøgning om byfornyelsen i Asferg.

De har derfor rakt ud til en gruppe af borgere, der repræsenterer borgerforeningen, forsamlingshuset, Træningshuset, idrætsforeningen, menighedsrådet, Asferg Skole og SFO, Svalereden (Vuggestue/Børnehave), foreningen Fællesskab og trivsel, byens købmand samt selskabet Asferg og Omegn Invest, der ejer ejendommen, hvor købmanden holder til huse.

– På den måde mener vi, at hele Asferg er repræsenteret i arbejdet om vores fællesnævner, Asferg.

Borgermøde i januar

Asferg-gruppen, som de kalder sig, har mødtes et antal gange i det seneste års tid, hvor man har drøftet forhold omkring bosætningskampagne, boligudvikling, omfartsvej og nu også byfornyelsesmidlerne.

I forbindelse med efterårsfesten i Asferg blev alle 174 gæster kort introduceret for, hvad der kommer til at foregå i det næste års tid. Her vil Asferg-gruppen arbejde sammen med Randers Kommune og blandt andet forberede et borgermøde torsdag 13. januar 2022. Dette møde er åbent for alle interesserede, og formålet er at skabe dialog samt modtage og udvikle ideer til den bedste måde at udnytte byfornyelsesmidlerne.

– Projektet skal være til gavn og glæde for alle borgere. Borgermødet vil være startskuddet til en såkaldt udviklingsplan, som skal hjælpe os med at skabe en fælles forståelse af, hvordan vi gerne vil ”se ud” om nogle år, og hvordan vi kommer derhen, lyder meldingen fra Hans Vestergaard og Henrik Vangsted.

Kommentarer