Haslund

Millioner til randrusiansk månegrisprojekt

Værum Vestergaard vil sammen med rådgivere fra erhvervsliv og vidensinstitutioner udnytte erfaringer fra såvel svinebranchen som andre industrier til at demonstrere, hvordan stalde kan opgraderes til højere miljø- og dyresundhedsstandarder. Øvrige deltagere er blandt andet Teknologisk Institut, Agrotech, E-Pigs, Vådfodereksperten, Munters Ventilation, SEGES, VSP, Victor A/S, Wiping Systems og Københavns Universitet.

Landbrug ved Haslund får bevilget 6,5 millioner kroner til projektet SPACE, der skal udvide svineproduktionen og bane vejen for et mere bæredygtigt svineerhverv. 

Månegris-projektet ved Randers, der officielt kaldes Space er udvalgt som ét af to projekter, der modtager tilsammen cirka 14 millioner kroner i støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP). Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

– Vi er utrolig stolt og beærede over, at vi har fået bevilget pengene fra GUDP. Det er vores vision, at vi samtidig med at udvide vores svineproduktion og tager hensyn til både klima, miljø og selvfølgelig dyrene, siger Frederik Berth.

Det er Jørgen Berth, der er projektleder for projektet SPACE. Sammen med sin søn driver han landbruget Værum Vestergaard, der årligt producerer 12.000 grise. Selve SPACE-projektet er et tæt samarbejde mellem en række lokale landbrugsproducenter og vidensinstitutioner. De 6,5 millioner kroner til skal bruges til at renovere de eksisterende staldbygninger og udvide produktionen til 3870 stipladser.

Det er bestyrelsen for GUDP, der netop har besluttet, hvem der skal bygge modelstaldene i Månegrisprojektet. GUDP endte med at sige ja til to af de tre indsendte projektansøgninger. Det anden er Apollo-Thy projektet, hvor der bliver bygget en helt ny stald med 9500 stipladser.

– Månegrisprojektet er med til at bane vejen for et stærkt, effektivt og ikke mindst bæredygtigt fremtidigt svineerhverv i Danmark. Derfor er jeg spændt på at se, hvilke løsninger, de to projekter kan levere, og hvordan de fungerer ude i virkelige svinestalde, udtaler GUDPs formand Mikael Thinghuus.

Fakta:

  • Vise at slagtesvineproduktion kan ske med meget lille påvirkning af miljøet
  • Konsortier kan byde ind med projekter i april 2016
  • Samlet GUDP-støtteramme på 20 mio. kr.

Kommentarer