Samfund

Man skal stå tidligt op for at matche Fodboldlinjen Randers

Hvor er grænsen for ekspansion for Fodboldlinjen Randers? Bagmanden John Witting ved det ikke helt endnu efter ubrudt vækst i deltagelse og program siden lanceringen i 2009. Foto: Henrik H. Brandt.

Randers Ungdomsskoles koncept med frivillig morgenfodbold for alle kommunens folkeskoleelever har både pædagogisk og sportsligt store potentialer for alle landets kommuner. Og konceptet breder sig da også i ind- og udland, forlyder det fra IdrætsPlatformen Danmark.

Der var grønne duge på bordene og svedige håndflader hos de 75 elever fra 9. klasserne på fire folkeskoler i Randers.

I grupper på fire-fem elever er eleverne mødt frem til eksamen hos deres vante skolelærer, men i uvante rammer på HHX-gymnasiet Tradium i Randers og med censorer fra handelsgymnasiet. Grupperne skal til eksamen fremlægge deres bud på fremtidens fodboldklub som led i valgfaget ’Juniorlederuddannelsen’ på deres lokale skole.

Lederen af Fodboldlinjen i Randers, John Witting, tager imod lærere og elever på Tradium. Han har svært ved at skjule sin begejstring over den nervøse eksamensstemning på handelsskolen. Valgfaget som juniorleder er bare endnu en udløber af den fodboldlinje, som startede i 2009 i regi af Randers Ungdomsskole på en enkelt folkeskole i Randers med 20 deltagende elever, men som efter sommerferien i samarbejde med Randers Kommune kommer til at tælle hele 1.500 skoleelever fra 21 skoler i Randers fra 4. til 9. klassetrin.

”For de her elever er det første gang, de kommer til en rigtig eksamen, så det er også en god øvelse inden deres afgangseksamen,” siger fodboldentusiasten John Witting.

John Witting har været med hele vejen fra Fodboldlinjens opstart til det nuværende set up med tråde til alle kommunens skoler og andre samarbejdspartnere som Randers FC, DBU Jylland og andre uddannelsesinstitutioner i kommunen.

Eleverne kommer ind i lokalet, hvor de eksamineres af deres kendte folkeskolelærer, mens censor fra HHX fungerer som censor og stiller de opfølgende, borende spørgsmål til elevernes forskelligartede bud på fremtidens fodboldklubber.

Fodbold på børn og unges præmisser

I løbet af dagen hører lærere og censorer vidt forskellige bud på fodboldklubber efter de unge menneskers hoved. En ny eliteklub skal tage kampen om markedet op med nødlidende Esbjerg fB i landets femtestørste by, hvor der efter elevernes nok ikke helt skæve vurdering synes at være et hul i markedet. Andre elever fremlægger Pride-klubber, særlige juniorklubber og rendyrkede breddeklubber.

”Vigtigst er, at de kan arbejde med en idé og argumentere for den. Samlet set er det ikke selve det sportslige projekt, vi læger mest vægt på,” forklarer den ansvarlige lærer for elevgruppen fra Tirsdalens Skole.

Eksamen går godt for dagens sidste elevgruppe, som har skabt konceptet for det nye FC Esbjerg. De scorer et 10-tal og forstår fint at inddrage elementer fra det forudgående pensum på juniorlederuddannelsen: Idé/Mission/Vision, budgetter, værdier, målgrupper, personer, SWOT-analyse, kritisk refleksion, sponsorkoncepter osv.

Som udefrakommende vidne til elevernes projekter noterer man sig, at selv om nogle af de fremlagte projekter måske ikke helt er klar til at flyve i virkelighedens verden, har alle elever en klar idé om, at der skal være plads til alle i fodboldmiljøerne. De unge mennesker lægger også betydelig mere vægt på godt design, logoer, strategisk brug af sociale medier, osv., end den snak, der sker i de fleste danske fodboldklubbers bestyrelseslokaler.

Måske er er der noget at tage med der til de ’voksnes’ fodboldklubber?

U16-holdet i Randers-forstaden Hornbæk er godt nok ’lidt for meget’, kan vi hurtigt blive enige om i eftersnakken med dagens sidste elevgruppe efter afsluttede eksamen… Men eksemplet fra lokalrivalerne i Hornbæk er nu lidt fedt alligevel: Hornbæk-drengene poster nye ’signinger’ og holdsamlinger i jakkesæt på holdets Instagram-profil og har tydeligvis en fest omkring deres hold. Hvis nu alle fodboldhold i stil med Hornbæk U16 havde over 500 følgere på Instagram, ville fodboldklubberne alt andet lige have en kommunikationstråd med slag i til den lokale ungdom, som kun de allerfærreste fodboldklubber har i dag.

”I morgen holder vi dimissionsfest for Fodboldlinjen med hvide duge, spisning, diplomer, forældre og det hele. Borgmesteren kommer, og vi forventer 200 deltagere,” siger John Witting stolt.

Travlt årshjul

Ugen efter tager Fodboldlinjen 200 elever med på afslutningstur til 2. Bundesligafodbold i Kiel. For nogle elever nærmest deres første udlandstur, en kæmpe oplevelse for mange af dem. Sådan er årshjulet pakket med begivenheder for eleverne på Fodboldlinjen.

Man skal stå tidligt op for at matche Fodboldlinjen i Randers: En ’fodboldklub’ uden kampe, men blot med veltilrettelagte morgentræninger med kvalificerede trænere og mødetid kl. 6.15 hver uge, året rundt. Langt fra alle eleverne spiller i klub til daglig. Træningen lægger vægt på at rumme alle, samtlige små 50 trænere i trænerkorpset har mindst B-licens, men træningens formål er primært pædagogisk og uden det pres fra kampe og holdudtagelse, som ofte præger dagsordenen i fodboldklubberne.

Måske er det i virkeligheden der, Ungdomsskolen har mest at lære de etablerede fodboldmiljøer i Danmark?

Foruden selve fodboldtræningen og valgfaget juniorlederuddannelsen i 9. klasse, kan Fodboldlinjens elever tage en DBU C1-børnetræneruddannelse, en generel ’diplomuddannelse’ fra unge idrætsledere i 8.-10. klasse samt fra næste år også en dommeruddannelse. Ambitionen er selvfølgelig, at det ekstra breddetilbud med morgenfodbold kl. 06.15 skal smitte af på elevernes lyst til også at engagere sig i deres lokale fodboldklub i fritiden.

Samtidig er morgenfodbold en god måde at få eleverne skoleparate på med morgenmad og bad inden skolestart, lige som udnyttelsen af kommunens kunstgræsbaner spredes ud over en større del af dagen.

Hvor stopper succesen?

Entusiasmen fra John Witting og hans koordinator Karsten Madsen er helt sikkert en stor del af forklaringen på, at Fodboldlinjen i Randers går sin sejrsgang. En anden del af forklaringen er naturligvis opbakning fra kommunens folkeskoler og naturligvis den nødvendige økonomi fra kommunen.

Hvor stopper succesen i Randers?

Andre idrætsgrene? Velorganiserede motionstilbud uden turneringselementet for andre aldersgrupper eller målgrupper i en kommune? Andre kommuner? Morgenfodbold som et landsdækkende tilbud i landets skoler og fodboldklubber?

John Witting ved det ikke helt. Han har også rigeligt at se til i Randers. Fodboldlinjen kan stadig udvikles, og der kommer hele tiden nye henvendelser.

”De har lige ringet fra Nairobi. De har et fodboldakademi, som gerne vil vide, hvad vi arbejder med,” siger John Witting.

Der skal vist mere end en solid muropdækning til at holde Fodboldlinjens idémand tilbage.

Kommentarer