Randers By

Lykke hjælper andre

Lykke Lundø Erbou blogger om borderline og viser her sin blog-side. Foto: Randers Netavis.

I en lejlighed i Randers midtby sidder Lykke med sin computer på skødet. Man kan ikke se det, men hun er i færd med at hjælpe et ungt menneske, som har det svært.

Lykke Lundø Erbou (24 år) blogger om borderline. En psykisk lidelse, som rammer omkring 2 procent af befolkningen.

Det som bl.a. kendetegner borderline er: Manglende identitet, rodløshed, lavt selvværd, impulsivitet, selvdestruktiv, selvmordstanker og kronisk tomhedsfølelse.

Lykke lider selv af borderline, og det lægger hun ikke skjul på. Hun har kæmpet med sundhedssystemet i næsten alle 24 år af sit liv, og har samtidig set, hvad systemet gør ved de mennesker som lider af borderline.

– De kan ikke klare sig selv. Når man ikke får forståelse og ikke bliver taget seriøst hverken i skoler eller på arbejdsplader, så er vi nødt til at stå sammen imod systemet. Selvom man har en psykisk lidelse, så er vi altså mennesker lige som alle andre, fastslår Lykke.

De fleste som lider af borderline ønsker ikke at fortælle det til sin omgangskreds, fordi sygdommen er et tabu. Det vil Lykke gerne gøre op med.

– Jeg har hjulpet ekstremt mange til at åbne op omkring deres sygdom. Og ikke mindst hjulpet mange frustrerede unge piger til at tage til læge. Det har de gjort efter at have læst min blog, hvor jeg fortæller min egen historie, samt giver råd og vejledning fortæller Lykke.

På Lykkes blog findes en underkategori, hvor folk har mulighed for at fortælle deres historier anonymt. Det giver mulighed for at borderline-ramte kan åbne sig, fortælle andre om deres lidelse, eller bare få luft for de tanker, som rumsterer i hovedet.

– Derved giver jeg mennesker med borderline og deres pårørende en stemme, og det passer mig fint at være talerør, for alle de mennesker, understreger hun, og håber samtidig, at hun kan komme mobningen af psykisk syge til livs.

Lykke og hendes kæreste Peter nøjes ikke med at skrive om borderline.

– Vi kom i kontakt med en pige på Sjælland, som har været indlagt mange gange på grund af borderline. Hende har vi inviteret på ferie her ved os, hvor vi så finder på noget sjovt sammen.

– Vi har jo nogle forskellige erfaringer. Jeg missede f.eks. folkeskolen, fordi jeg ikke blev hørt, og har stort set ikke haft venner, før jeg mødte min kæreste Peter, forklarer hun.

– Andre kommer og besøger os, og nogle har børn med. I fællesskab finder vi så fornøjelser, som alle har lyst til. Alle sammen personer, som vi er kommet til at kende igennem bloggen, pointerer Lykke og Peter samstemmende.

For Lykke er det en stor tilfredsstillelse at være med til at hjælpe andre. Ikke mindst fordi hun aldrig selv har modtaget den støtte, som hun gerne ville have. Hun fik sin diagnose, da hun var 19 år gammel, men har nu lært at leve med den, og har den under kontrol.

Lykke blogger på »Bloggers Delight«. Det er en anerkendt hjemmeside, som giver mulighed for at oprette sin egen blog med eget domæne. Blandt andet er Stephanie Geggo (Linse Kesslers datter, red.) også en af bloggerne på Bloggers Delight. Alle kan oprette sig som blogger på ”Bloggers Delight.”

Desuden er hun i gang med at skrive en bog. Det tager tid, men hun får god støtte af kæresten Peter.

Derudover kan man finde gode råd om borderline i facebookgruppen Ask Lykke – Alt mellem himmel og jord.

Stifter af foreningen Borderline Netværket Pia Frydensberg roser Lykke for hendes initiativ:

– Vi synes at det er stærkt, at Lykke beretter om sit liv og sine erfaringer. Der mangler ildsjæle som hende, som tør at stå frem. Langt de fleste vælger at være anonyme, eller at holde diagnosen for sig selv. Og af rigtigt gode grunde, for jeg selv kan skrive under på, at dét at stå frem kan have en række uheldige konsekvenser, eftersom Borderline stadig i dag er en både vældigt stigmatiseret, misforstået og underkendt diagnose, konstaterer hun.

– Så stort hyldest til Lykke. Det vigtige er, at hun mærker godt efter undervejs, hvor meget hun vil berette og hvor åben hun vil være. At hun ligesom sparrer med venner og nære omverden om dette, så hun smager på mulige konsekvenser, bemærker Pia Frydensberg.

Lykkes blog kan læses her

Hendes facebookgruppe finder du her

Kommentarer