Luther, leg og læring i Fussingø
700 kommende konfirmander trådte ind i rollen som unge adelsfolk, da der blev afholdt det årlige reformationsrollespil for konfirmander ved Fussing Slot.
Konfirmanderne kæmpede i kapper med sværd på slagmarken, de stødte ind i snedige lommetyve og blev jagtet af djævle, da Randers Søndre Provsti fredag den 23. september afholdte det årlige rollespil i naturskønne omgivelser ved Fussing Slot.
– Rollespillet giver konfirmanderne viden på en anden måde, end de er vant til. De får både lov til at bruge kroppen og hovedet, og så lærer de om Luther og reformationshistorien på en sjov måde, sagde Susanne Gregersen, der er sognepræst i Sankt Clemens Sogn. Susanne Gregersen er også en af forfatterne til rollespillet Luther på Spil, der første gang blev opført i sin nuværende form i september 2013.
Anne Frøns og Kirstine Stikker
130 voksne i form af frivillige, præster og menighedsråd mødte op for at skabe en tidsrejse for konfirmanderne, som de sent vil glemme. De to yngste frivillige var vel nok Embla Kristine Asmussen og Anna Isalina Krog, der som lommetyvene Ane Frøns og Kirstine Stikker stjal på markedspladsen i Wittenberg. De to piger fra Langå var blevet bidt af rollespillet, efter selv at have deltaget for to år siden.
– Det har virkelig været sjovt at træde ind i rollen som lommetyve, og så er det helt vildt hyggeligt at være sammen med de andre frivillige, selvom der ikke er så mange, der er på samme alder som os. Vi regner helt sikkert med, at vi også kommer afsted næste år, sagde Anne Isalina Krogh.
Udover lommetyvene på markedspladsen i Wittenberg blev konfirmanderne også mødt med udfordringer som sværdkamp og stenkast på slagmarken. De unge konfirmander blev blandt andet også jagtet af røde djævle, der huggede deres afladsbreve, som de ikke fik tilbage, hvis ikke de kunne deres Fadervor.
Tæt på borgerkrig
I rollespillet bliver konfirmanderne som unge adelsmænd sendt til Tyskland af herremanden på Fussingø, der er træt af, at han ikke forstår den latin, der prædikes i Ålum Kirke. På rejsen gennemlevede de en historisk periode, hvor protestanter for alvor satte sig op mod den katolske pave, og Europa var på nippet til at eksplodere i en blodig borgerkrig.
– Det foregår med bulder og brag. Konfirmanderne stilles foran en række etiske dilemmaer. Er det for eksempel i orden at føre krig i religionens navn, og skal man altid holde, hvad man lover, siger sognepræst i Øster Bjerregrav/Ålum, Søren Dam Kjeldsen, som også har været med til at skrive rollespillet.
Maden smagte ikke så godt
De 700 konfirmander mødte op af to omgange – et hold på 350 om morgenen og et hold på 350 om eftermiddagen. Mathilde Ax Nielsen fra Vorup og Sofie Worn Leonhard fra Hornbæk var på morgenholdet, og havde lige været nede for at smage kålen, som kokke var travlt beskæftiget med at tilberede på bål i ægte middelalderstil.
– Kålen på markedspladsen var ikke så lækkert, men det har været fedt at få fri fra de normale timer. Det har været fedt at komme ud og møde nogle nye mennesker, selvom det nok var lidt akavet i begyndelsen, siger Mathilde Ax Nielsen.
Sofie Worn Leonhard var enig med hendes nye veninde i, at rollespillet havde været turen værd.
– Jeg kommer nok ikke til at tro på Gud i fysisk form, men turen har da indtil videre været spændende, og de frivillige har virkelig været imødekommende, siger hun.
Kommentarer