Luther er atter på spil ved Fussingø
Den 24. september går det igen løs i området omkring Fussingø Slot. Flere end 500 konfirmander fra de 24 sogne i Randers Søndre Provsti skal deltage i det efterhånden traditionelle rollespil ”Luther på Spil”, hvor de i rollen som unge adelsmænd og -kvinder sendes på dannelsesrejse tilbage til 1500-tallet til et Europa i brydningstid.
Den danske kirke er luthersk-evangelisk, og vi kalder os protestanter. Bag dette ligger de tanker og det opgør som Martin Luther i Tyskland tog med den katolske kirke. Et opgør, som bredte sig og blandt andet nåede Danmark, hvor det fik stor betydning og fortsat har det i dag. Derfor skal konfirmanderne gennem leg og læring finde ud af mere om Martin Luther. Under spillet møder de mange forskellige aktører, som hver for sig vil bidrage til at give dem et billede af, hvem Luther var, og hvad det var for en verden, han og hans samtidige levede i dengang.
Sådan fortæller sognepræst Søren Dam Kjeldsen om den kirkehistoriske baggrund for rollespillet i Fussingø, som nu genoptages efter to års pause.
Luther på spil
Der er blevet spillet rollespil ved Fussingø siden 2009, og flere end 6000 konfirmander har deltaget gennem årene. De første par år lejede provstiet et spil og et par spil-ledere, men hurtigt følte præsterne et behov for at udvikle deres eget spil. En lille gruppe sad i et par varme sommeruger i præstegården i Øster Bjerregrav og arbejdede med projektet, og resultatet blev ‘Luther på Spil’, som er blevet spillet til og med 2018.
Så kom en ufrivillig pause.
– Anna Christine Elming, som var en nøgleperson i afviklingen af spillet, rejste fra sit embede i Langå-Torup sogn til Stoholm, og det var svært hurtigt at finde en afløser, fortæller Søren Dam Kjeldsen.
Året efter kom coronaen.
Flere frivillige søges
Men nu er man klar til tage spillet op igen. Der er blevet talt med sundhedsstyrelsen og en lille styregruppe bestående af sognepræsterne Susanne Gregersen, Mette Olesen Krawiec, Daniel Vigtoft Jakobsen og Søren Dam Kjeldsen er for længst gået i gang med forberedelserne. Sidstnævnte har som den eneste været med i styregruppen i alle årene, og han opfordrer nu frivillige til at melde sig.
– Det er efterhånden blevet et stort foretagende. Vores grej opbevares dels i Øster Bjerregrav Præstegård, dels i et stort depotrum ved Hadsten, og så er loftet i den gamle præstegård i Haslund fyldt med kostumer. Så vi bruger flyttebiler, når vi skal have det hele stablet på benene, fortæller Søren Dam Kjeldsen om det store setup, som fuldt besat omfatter omkring 120 voksne hjælpere.
– Vi prøver at genskabe en verden med herremænd, fyrster, præster, munke, nonner, bønder, bødler, lommetyve, handelsfolk og mange andre skikkelser, forklarer sognepræsten.
Roller og kostumer til alle
Der vil være et hav af forskellige roller. Nogle roller kræver god fysik, andre gode talegaver. Nogle med få replikker, andre helt uden. Der er med andre ord plads til alle i ’Luther på Spil’, og alle får et kostume, lyder meldingen.
Rollespillet finder sted fredag 24. september, og man skal kunne møde op til instruktion dagen forinden på et nærmere aftalt tidspunkt, og så skal man være med hele fredagen fra klokken 8.00 til omkring klokken 16.00. Der er ingen betaling, men man får drikkevarer, morgenkaffe på spilledagen, frokost, som er et middelalderinspireret måltid tilberedt over åben ild af rollespillets kokkehold, som kan skylles ned med ‘historisk øl’ hentet i Tyskland. Endeligt kan man godt regne med at få en rigtig god oplevelse.
– Vore hjælpere plejer at se hen til dagen, hvor der sker noget. Der er masser af glade konfirmander, og der er mulighed for en god snak, lyder det fra Søren Dam Kjeldsen.
Han fortæller, at spillets karakter kræver, at det er voksne hjælpere, og holdet består derfor typisk af aktive pensionister, konfirmandforældre, menighedsrådsmedlemmer og ansatte ved kirkerne.
– Forberedelsestiden op til spillet kan være lidt hård, men det er sjovt og al bøvlet værd. Randers Søndre Provsti har gratis stillet spillet til rådighed for landets øvrige provstier, og det bliver nu spillet en del steder, fortæller sognepræsten.
Skulle man have lyst til at være med, eller vil man gerne høre lidt mere, er man velkommen til at kontakte sin lokale præst eller sognepræst Søren Dam Kjeldsen på mail, sdk@km.dk eller telefon 86 45 40 19.
Kommentarer