Samfund

Løvfald og hjortebrunst i skoven

Efterårets første frost i 2017 ramte Randersområdet i begyndelse af oktober, og herefter kunne vi nyde en periode med varme op til tyve grader.

Dette kaldes indian summer og giver ofte flotte farver i naturen. Naturvejleder Lars Maagaard inviterer til løvfaldstur i Fladbro Skov og i Dyrehaven, hvor man også kan opleve dåhjortene, der netop nu kæmper om hunnernes gunst.

Starten på den kolde tid varsles med efterårets flotte farver, som man især kan opleve i skoven. Træernes blade skifter langsomt farve fra sommeren grønne farver til efteråret gule, røde og brune nuancer, og ifølge naturvejleder i Randers Kommune, Lars Maagaard, kan man med stor fordel opleve efteråret i Fladbro Skov.

”Skoven blev tilplantet som en lystskov for randersborgerne i 1897, og her kan man ikke kun finde de traditionelle danske træer som stilkeg, bøg og nåletræer – her findes også rødeg og douglasgran fra Nordamerika, tyrkisk valnød fra middelhavsområdet og bjergfyr fra Telemarken. De mange spændende arter af planter er med til at give skoven en ekstra bredde på farvepaletten når løvfaldet sætter ind,” fortæller Lars Maagaard, naturvejleder i Randers Kommune.

Onsdag d. 1. november kan man tage med Lars Maagaard på naturvandring i Fladbro Skov og Dyrehaven. Turen starter kl. 10.00 på parkeringspladsen for enden af golfbanen ved Fladbrovej/Himmelbovej.

Hjortene kæmper

De første kølige nætter betyder også, at hjortene i dyrehaven i Fladbro Skov begynder at gå i brunst. De cirka 25 voksne dådyr får lige pludselig travlt med at sikre, at der kommer en ny generation af små dådyrkalve til næste sommer.

”De store hjorte – fuldskuflerne – får travlt med at overbevise dåerne om, at de hver især er den største og den stærkeste og dermed den bedste til at videreføre slægten. Brølen og prusten breder sig i skoven, og dyrene har travlt med at løbe rundt efter hinanden. De store hjorte kan godt tage en drabelig kamp hvor de støder gevirerne sammen i kampen om hunnernes kunst,” fortælle Lars Maagaard og forsikrer samtidig om, at de ikke er farlige for mennesker – blot man bliver på stierne og ikke bevæger sig direkte ind i flokken.

På turen med Lars Maagaard d. 1. november kommer man helt tæt på skoven og dyrene, og oplevelsen bliver suppleret med fortællinger om skovens historie; eksempelvis om det gamle skihop i Dyrehaven og Christian den III´s kanal, der skulle forsyne Randers by med voldgrave og vandkraft.

Kommentarer