Lions Club i Langaa skaber win-win-win med salg af genbrug
Det er ikke kun miljøet, der vinder ved genbrug. Lions Club i Langå har i 2018 støttet det lokale foreningsliv med mere end 300.000 kroner, de blandt andet har tjent på at sælge genbrugsting i samarbejde med kommunens genbrugsplads
Vi har jo nok hørt, at det er bedre for miljøet at købe genbrugsartikler, fordi ressourcerne bliver i kredsløb og der skal ikke produceres nyt. Men at genbrugstrenden også kan gavne fodbold, musik, forsamlingshuse og klassisk musik, havde du måske ikke hørt? Det var en bred skare af lokale initiativer, der torsdag aften var samlet i Langå Kulturhus, da Lions Club i Langå holdt deres årlige donationsaften – en aften i frivillighedens og taknemmelighedens tegn. En del af de penge, Lions kunne donere i årets løb – mere end 300.000 kr. – kom fra salget i Langå IgenBrug, som de driver i en hal på kommunens genbrugsplads.
– Det er jo fantastisk, at vi kan sælge de ting, der ellers skulle smides ud, så de kan få en tur mere i forbrugsmøllen. Dem, der kommer og køber hos os gør et godt køb, og overskuddet går direkte til de lokale foreninger. Derudover kan vi også give nogle af tingene som borde, bænke og rammer med lærreder direkte videre, og det vi ikke kan bruge her, går til humanitære formål i Rumænien. Det er nærmest en win-win-win, fortæller Per Nielsen, der koordinerer Lions arbejde med Langå IgenBrug.
Han fremhæver den ildhu der kendetegner modtagerne af donationerne, og nyder at se hvordan pengene fra IgenBrug er med til at skabe liv og sammenhængskraft i hele området. “Uden den energi, modtagerne af donationerne lægger i deres arbejde, ville pengene ikke række langt.”
Også en grøn dagsorden
Samarbejdet med Lions Club er ikke nyt, men det gør det ifølge affaldschef ved Randers Kommune, Jørgen Niemann Jensen, ikke mindre relevant.
– Der er nok mere fokus på vores affald og ressourcer end nogensinde før. Når vi kan være med til at lave samarbejder som det her, der opgraderer tingene fra at være affald, til at være nyttige for andre, så er vi selvfølgelig med på den, fortæller Jørgen Niemann Jensen. Han er især imponeret over det store arbejde, der lægges i at lave en flot “butik” og ikke mindst det årlige juleudsalg, der præsenterer en enorm udstilling af nisser, lys, rensdyr og alt, hvad der ellers skal til, for at pynte op.
– Som med så meget andet, er det jo ikke kun slitage, der gør, at vi skiller os af med julepynt. Vi bliver måske bare lidt trættet af at kigge på de samme nisser år efter år. I stedet for at smide dem ud og købe noget nyt pynt, er der både penge og ressourcer at spare ved at købe noget “nyt” brugt, som er i ganske fin stand.
Samarbejdet om Langå IgenBrug er ifølge affaldschefen et godt eksempel på, hvordan lokale samarbejder kan trække linjer til FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, og samtidig skabe den lokale forankring, der er nødvendig for omstillingen til et mere bæredygtigt samfund
Kommentarer