Randers By

Leder af Håndværksmuseet takker af med gratis omvisninger

Byens hyggeligste museum, Håndværksmuseet rummer 23 originale værksteder for håndværksfag som stukkatør, optiker, smed og handskemager. Der er gratis omvisninger på museet tirsdag og torsdag i Randers Festuge. Det er gratis. Foto: Museum Østjylland

Har du besøgt Håndværksmuseet med de mange autentiske værksteder og mange flere frivillige håndværkere, så har du måske også mødt museets daglige leder, Inger Marie Hyldgård. Hvis ikke, er det sidste chance, for nu går hun på efterløn efter næsten et kvart århundrede i jobbet!

I Randers Festuge viser Inger Marie Hyldgård for sidste gang rundt i de gamle værksteder, som hun kender så godt. Kom med på gratis omvisning og hør Inger Marie øse af sin viden om håndværk og håndværkerliv.

Husk tilmelding på museets hjemmeside.

Omvisning på Håndværksmuseet, tirsdag den 16. og torsdag den 18. august 2022 kl. 10.30 – 11.30 på Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers.

Gratis. Husk tilmelding på museumoj.dk under ”Kalender”.

Når museumsinspektør Inger Marie Hyldgård viser rundt, fortæller hun om stort og småt på Håndværksmuseet. 

”Huset rummer ikke kun mange værksteder og gamle genstande, men også mange historier. Også nogle, der nok ikke er så kendte, ” smiler Inger Marie Hyldgård. 

”For eksempel om dengang byens ældst kendte håndværkerlav holdt deres månedlige møder. Vedtægterne helt tilbage fra 1484 er bevaret til i dag, og det er interessant læsning! Der står f.eks., at den, som kalder en andens kone noget meget grimt, skal betale en bøde. ”

Præcist hvad bøden bestod af, fortæller Inger Marie Hyldgård naturligvis først under omvisningen på Håndværksmuseet! 

En omvisning med det hele

Efter at have haft sin næse nede i de gamle håndværkerlavs vedtægter, kan Inger Marie Hyldgård til gengæld allerede her afsløre, at karteldannelse – der i dag er en absolut ulovlig aftale mellem konkurrerende virksomheder – oprindeligt var god, gammel middelalderskik!

På omvisningen på byens hyggeligste museum med de 23 gamle værksteder kan du foruden at høre om håndværkerlav, karteldannelse og andres koner også få historien om Randers’ ikoniske virksomheder som Randers Reb og Randers Handsker.

Omvisningen slutter umiddelbart før, at museet åbner. Du har derfor mulighed for efter omvisningen at gå rundt på egen hånd og få en snak med de frivillige håndværkere.

Driftssikker og passioneret

Når Inger Marie Hyldgård efter den sidste omvisning afleverer sin hovednøgle til Håndværksmuseet, kan ingen være i tvivl om, at museet gennem de 24 år med hende ved roret er blevet drevet med sikker hånd: Vidende og driftssikker, jordbunden og organiseret. Og så har Inger Marie Hyldgård – eller Rie, som hun kendes som – en veludviklet evne for at formidle til alle de små og store gæster, som gennem årene har besøgt museet. I det kvarte århundrede der er gået, har Inger Marie Hyldgård sagt goddag samt farvel og tak for indsatsen til mange frivillige håndværkere, som danner rygraden i Håndværksmuseet.

Oprindeligt var Inger Marie Hyldgård uddannet arkæolog, og den arkæologiske interesse har hun aldrig sluppet. Når muligheden for at dykke ned i arkæologien på Museum Østjylland har budt sig, har hun sprunget til og med passion og ihærdighed dyrket også den del af sin faglighed. 

Efterløn og en hjælpende hånd

Nu venter efterlønnen, som Inger Marie Hyldgård vil nyde med sin mand Kjeld i deres hus i Vorup og blandt andet bruge mere tid på børn og børnebørn.

Hvis du er heldig, kan du måske fremover af og til møde Inger Marie Hyldgård på museet, da hun har lovet at hjælpe, hvis det kniber!

For mere information kontakt daglig leder af Håndværksmuseet, Inger Marie Hyldgård på 4012 0754 eller på imh@museumoj.dk

Kommentarer