Lars Kragh sagen: Procedure om skyldsspørgsmål
I dagens retsmøde i sagen mod Lars Kragh skulle både anklager og forsvarer procedere om skyldsspørgsmålet.
Anklager Birgitte Ernst lagde vægt på at den tiltalte har erkendt de faktiske forhold. Desuden opfordrede hun nævningerne til at tage stilling til antallet af slag. Faderen Jørgen Kragh havde modtaget mindst to hårde slag mod hovedet, og moderen Kirsten Kragh minimum ni hårde slag i hovedet.
Hun ville ikke fremvise billederne fra gerningsstedet.
– Det har ingen nytte at vise jer de frygtelige billeder, men lægger alene forklaringerne til grund.
Anklageren argumenterede for, at Lars Kragh havde direkte fortsæt til at slå forældrene ihjel. Her henviste hun til han forklaring i grundlovsforhøret, som fandt sted dagen efter sin anholdelse. Her havde han forklaret, at han brugte øksen så mange gange, som nødvendigt. Derudover havde han forklaret, det var bedst at gøre det helt færdigt, og afslutte forholdet helt.
– Lars Kragh har villet at forældrene skulle dø af slagene, og han havde til hensigt, at de skulle dø. Derfor er der ingen tvivl om at hensigten, mente anklageren.
Lars Krag er ligeledes tiltalt for usømmelig omgang med lig. Her pointerede anklager Birgitte Ernst, at der ikke kan blive tale om andet, når han stort set kører rundt i hele landet med ligene.
I øvrigt gjorde hun opmærksom på, at der i skyldsspørgsmål ikke skal tages hensyn til, om en gerningsmand er sindssyg eller ”normal.”
Forsvarer Mikkel Nielsen erkendte i sin procedure, at Lars Kragh havde forvoldt sine forældres død. Men han mener, at forklaringen om nødværge skal vurderes ud fra Lars Kragh’s opfattelse.
Her ligger en tvangsindlæggelse fra 2014 til grund for, at Lars Kragh følte sig forfulgt af forældrene.
Tvangsindlæggelsen skete på foranledning af moderen Kirsten Jørgensen, og indlæggelsen var meget voldsom. Seks kampklædte politibetjente kom til stede, og da Lars Kragh forsøgte at stikke af, blev han overmandet af politifolkene, samtidig med han fik peberspray. Endelig blev han iført en tvangsjakke.
– Da Kirsten (moderen) ringer efter politiet føler Lars sig truet på livet. Han har en reel frygt for, at tvangsindlæggelsen vil medføre hans død.
– Desuden bør der lægges vægt på, at forældrene bestemmer hele hans liv, økonomisk og alle andre forhold, sammenholdt med, at Lars er psykotisk anfører forsvareren, og det kan være årsag til, at Lars Kragh føler sig truet af forældrene.
Mikkel Nielsen mener heller ikke, at Lars Kragh’s påstand om nødværge (selvforsvar) kan afvises.
Da Kirsten Kragh roder i nogle tasker med hans vasketøj, bliver han sur og siger, at hun skal stoppe. Da det ikke sker, tager han fat i hende og der opstår håndgemæng.
Faderen kommer ifølge Lars Kragh stormende med en økse, da han vil have Lars til at stoppe. Han slår ikke ud efter Lars, men der opstår slagsmål om øksen mellem alle parter. Lars Kragh får til sidst fat i øksen og slår først sin far, så sin mor og så sin far igen. Ifølge obduktionsrapport slår han faderen to gange og moderen i alt ni gange.
Forsvareren forklarede, at Lars Kragh ikke turde melde sig selv til politiet, da han blev efterlyst. Det skete af frygt for at blive skudt af politiet.
Desuden konstaterede forsvareren, at årsagen til, at tiltalte kørte rundt med ligene i tre dage var, at han ikke vidste hvad han skulle gøre med dem. Lars Kragh har dog til politiet forklaret, at han overvejede at aflevere dem på en kaserne, en bedemand eller ved broderen.
Anklager Birgitte Ernst afviste kategorisk forsvarerens argumenter for, at der skulle være tale om nødværge.
– Baggrunden for forældrenes handling var udtryk for kærlighed og omsorg for Lars Kragh. Det viser brevet fra 2015, som Lars Kragh påstår ikke at have læst, til trods for, at kuverten var åbnet.
I brevet til sønnen skriver Kirsten Jørgensen bl.a.:
”Vi er klar over, at vi ikke altid har ageret som du har fundet bedst. Det har aldrig været vores hensigt, og vi håber du en dag kan tilgive os. Vi vil love dig, at vi aldrig i fremtiden vil stå bag en indlæggelse, og sådan er det. Det ændrer vi ikke på. Har du brug for læge er det en beslutning, du selv tager. Vi har været bekymret fordi du slet ikke har givet livstegn til nogen her hjemme. Det håber vi du vil gøre i fremtiden. Men hvis ikke er det sådan det er. Det ligger os meget på sinde at fortælle dig at vi fuldt ud accepterer det hvis du igen ”smutter”. Du er den der bedst ved, hvad der er bedst for dig. Du er altid i vore hjerter. Knus fra far og mor.”
Brevet dokumenterer ifølge anklageren, at der ikke var grund til at føle sig truet af forældrene.
I øjeblikket tager nævningetinget stilling til skyldsspørgmålet, og det forventes, at der afsiges kendelse fredag eftermiddag.
Kommentarer