Langå

Langå får sin egen symfoni

Den 4. juni får Langå sin egen symfoni. Her vil publikum midt i en helhedsoplevelse af scenografiske film, nye toner og ny litteratur opleve Langå fortolket i en helt unik symfonisk koncert: En Symfoni til Langå.

Symfonien opføres på Langå skole den 4. juni kl. 16.00. Projektet er en del af det regionale projekt En Symfoni til et Sted, hvor der skabes symfonier til fem forskellige steder i Midtjylland. 4. september samles uddrag fra hver symfoni i Musikhuset Aarhus.

På scenen er det klassiske ensemble Lydenskab, der sammen med lydspor og oplæsere, visuals, kor og solister udgør symfoniens orkester. Det bliver nyt, men det bliver genkendeligt for den, der kender Langå. Det bliver uforudsigeligt og spektakulært, med et kunstnerisk udtryk, der fortolker knudepunktet, forbindelser mellem mennesker og forgreninger ud i Gudenåen og Egeskoven. Det bliver også nært og hjertevarmt med gode lokale borgere, der går på scenen sammen med ensemblet Lydenskab og to repræsentanter fra Langås sprudlende musikliv: Martin Ottosen og Ulla Bendixen fra Sorten Muld.

Gorm Askjær har komponeret En Symfoni til Langå i et storstilet genremøde mellem ny lyrik, scenografiske film og klassisk musik. Ard Jongsma har lavet visuals og forfatter Gerd Laugesen har skrevet tekster til symfonien, der samler musikere og byens stemmer i en storstilet Symfoni.

Møder med by, mennesker og natur

I marts indsamlede de medvirkende kunstnere fortællinger om livet i Langå i møder med foreninger, skoler, ældre med minder, mennesker med visioner og digterdrømme, folk med iværksætterånd, kirkekor og skovbørnehavebørn. Det er i inspiration fra disse møder symfonien er skabt. Koncerten varer ca. 60 minutter og tilegnes Langå, samt de personer og begivenheder, der er en del af byen.

“Jeg synes, det er vanvittig spændende at møde forskellige folk og høre deres og byens historier i forbindelse med projektet En Symfoni Til Langå. Det er en udfordring at omsætte de konkrete historier og inspirationer til musik, så jeg leder hele tiden efter indtryk, der enten har musik i sig eller som kan oversættes til en musikalsk idé. Jeg lader mig også påvirke af de andre involverede kunstnere og glæder mig til at lade det hele gå op i en højere enhed til koncerten d. 4. juni”, siger Gorm Askjær, der er komponist i projektet.

Forfatter Gerd Laugesen stemmer i:

“Når man kommer til en ny by, er det som at være ny igen. Der var én der sagde: Men det er jo os, der bor her, der gør byen til noget særligt,” siger han.

Gerd har følt sig som et instrument ved at blive en del af det klassiske ensemble, for alle mennesker har en lyd i sig, som da børnehavebørnene pludselig begyndte at danse en Langådans og skabe deres eget rim.

”Musikken vækker noget, også i mig – og den gør verden endnu større, samtidig med at den bliver et ekko, et spejl af Langå, et knudepunkt af togspor og den store Gudenå,” siger Gerd Laugesen.

Antropolog Arendse Reeh-Mogensen, der er tilknyttet projektet og Lydenskab fortæller:

“Lyden af et tog om natten eller morgenen plejer at forstyrre mig eller vække mig, men i Langå har jeg lært at holde af den. Lyden har taget farve af fortællingerne i byen: Toget er liv, frihed og forbindelser. Men toget er kun en af de særlige lyde, som borgerne i Langå forbinder med byen. Der er også fuglene, en fremmed der siger hej og de 74 foreninger. Så når vi opfører en Symfoni til Langå den 4. juni, arbejder vi på at give alle lydene en stemme, så publikum fra Langå forhåbentligt kan genkende noget af sig selv og byens liv i symfonien.”

En Symfoni til Langå produceres af Lydenskab, et internationalt klassisk ensemble med base i Aarhus, der formidler den klassiske musik i nye rammer, bryder koncertsalen op og skaber anderledes musikalske oplevelser for publikum, musikere og samarbejdspartnere. Igennem de seneste år har de skabt et tæt samarbejde med komponist Gorm Askjær om disse borgerinddragende symfonier.

Siden 2011 har ensemblet spillet på scener i ind- og udland med store produktioner i samarbejder med danske såvel som internationale komponister, musikere, kunstnere m.m. I Lydenskabs arbejde med kunstneriske, højprofilerede projekter er det tværkunstneriske samarbejde og mødet med nye publikumsgrupper i fokus. Musikerne møder publikum, ikke kun ved at præsentere dem for klassisk musik, men ved at skabe nye platforme og invitere publikum ind i selve processen, hvor musikken bliver til.

Lydenskab arbejder med samfundsaktuelle temaer og har senest arbejdet med emner som klima, ligestilling, hjemløshed, flygtninge og relationer i en pandemi-tid. Ensemblet har spillet på flere af landets etablerede scener med egne produktioner i samarbejde med danske såvel som internationale festivaler, komponister, musikere, kunstnere m.m. De søger hele tiden at udvide deres samarbejdsfelt og opsøger gerne mødet, hvor genrerne brydes og tilfører hinanden nyt.

Sideløbende med projektet udvikles en hjemmeside, hvor en bearbejdet udgave af symfonien kan opleves for eftertiden: www.symfonitiletsted.dk.

EN SYMFONI TIL LANGÅ er støttet af Region Midt, Statens Kunstfond, Den Jyske Kunstfond, Augustinus Fonden, Det Obelske Familiefond, Knud Højgaards Fond, William Demant Fonden, Dansk Komponistforening og Randers Kommune.

Udstilling inspireret af Gerd Laugesens tekster

Foreningen Penslerne har ca. 20 medlemmer, der deler værksted i Langå Kulturhus. I anledning af En Symfoni til Langå har Penslerne malet nye værker, der udstilles i Kulturhuset Langå, Bredgade 4, 8870 Langå.

Udstillingens kan ses den 5. juni kl. 10-14 og  tirsdag den 7. juni kl. 10-14

Kommentarer