Debat og politik

Landdistriktsudvalget i Randers gør status over 2016

Læserbrev af Lars Søgaard, formand Landdistriktsudvalget i Randers Kommune.

Kære landdistrikter i kommunen. Mange tak for samarbejdet i 2016. Det har været en fornøjelse at arbejde sammen med så dedikerede borgere.

2016 bød på rigtig mange spændende tiltag, og begivenheder for landdistrikterne, og det er umuligt at nævne dem alle, men herunder vil jeg en gennemgå et udvalg af højdepunkterne.

År 2016 var knap rigtig startet, inden vi i landdistriktsudvalget for første gang officielt mødte repræsentanter for Landsbyklynge Kronjylland. Alle kunne med det samme mærke deres ildhu, og jeg tænkte selv, at dem skulle vi nok se mere til. Det gjorde vi, skal jeg hilse og sige, og de er godt i gang med “at skrive drejebogen” til hvordan klyngesamarbejde bliver en succes. Jeg glæder mig rigtig meget til at se hvor 2017 fører landsbyklyngen hen.

Se her: Lovende samling i Landsbyklyngen Kronjylland

Januar blev også starten på godkendelsen af landdistriktspolitikken for kommunen. Den bliver et vigtig redskab, og med den som kompas forsøger vi hele tiden at holde en fast kurs for Landdistriktsudvalgets arbejde i landdistrikterne.

Foråret 2016 bød også på kommunens årlige fejring af landdistrikterne, nemlig Landdistriktskonferencen. Den blev afholdt i Havndal hvor vi bl.a. hyldede årets ildsjæl (Kirsten og Keld Langberg, Gassum) og årets initiativ (Uggelhuse Borgerforening). Det var en stor succes med en stor tilslutning. Vi gentager arrangementet i 2017, og håber at landdistrikterne i kommunen igen vil hjælpe med at gøre der til en bemærkelsesværdig dag. I 2017 finder konferencen sted i Purhushallen d. 22/4-17. Kom glad!

Se her: Kom til landdistriktskonference i Purhus-hallen

I foråret arrangerede udvalget også en såkaldt Besigtigelsestur, hvor udvalget kom rundt og så nærmere på vores fantastiske landdistrikter, og der blev set nærmere på udvalgte lokalområder. Det var en stor oplevelse, og man bliver blæst helt bagover af al den virkelyst og fortagsomhed der findes derude. Det gentager vi helt sikkert også i 2017. Besigtigelsesturen er på en måde udvalgets studietur. Udvalget har nemlig ikke planlagt nogen studietur. Vi har i stedet for valgt at fokusere på at komme rundt  i kommunens landdistrikter. Det synes jeg som formand for udvalget giver rigtig god mening. Vi kan få rigtig meget information fra vores lokalområde når vi mødes lokalt med borgerne.

Landdistriktsudvalget gør i øvrigt rigtig meget for at komme ud og møde borgerne på deres hjemmebane, ude i landdistriktet. Bl.a. derfor har udvalget bestemt, at hver 2. møde skal afholdes væk fra kommunekontoret på Laksetorvet, og ude i landdistriktet. Det giver os en unik mulighed for at se hvad der arbejdes med, med egne øjne, samtidig med at borgerne kan sætte ord på. Det sætter vi stor pris på. Derudover lykkedes det også at få flyttet et byrådsmøde ud af Randers by, og ud “på landet”. Det delte godt nok byrådet, men jeg er sikker på, at når vi i foråret 2017 har afholdt byrådsmødet så vil mange kunne se fornuften. Landdistriktet i kommunen udgør op mod 35.000 borgere, og om ikke for andet så for at vise disse borgere at vi anerkender forskellen på storby vs. landdistrikt giver det god mening. Jeg glæder mig i hvert fald.

Se her: Randers-politikere vil flytte byrådsmøder ud på landet

Nuvel, tilbage på sporet. 2016 bød også på udvalgets første uddeling af midler fra landdistriktspuljen. Puljen er på kr 1.200.000,- og uddeles af 2 omgange hvert år. Det er imponerende at se hvor meget landdistrikterne får ud af de tildelte penge. Typisk bliver pengene gearet med både midler fra andre puljer, og ikke mindst værdifuld frivillig arbejdskraft i store mængder. Har kan blandt mange andre projekter fx nævnes Øster Bjerregrav aktivitetspark, som virkelig begyndte at tage form i 2016.

Se her: Festlig indvielse af Aktivitetsparken i Øster Bjerregrav

Foretagsomheden i kommunens landdistrikter kan hele kommunen være stolt af, og det vil jeg gerne vil anerkende som formand. Tusinde tak for jeres vedholdende iver efter hele tiden at gøre landdistriktet til et endnu bedre sted at bo og leve i.

Udvalget oprettede også en anden pulje i 2016. Vi ville gerne understøtte lokalsamfundene arbejde med at sætte initiativer igang. Landdistriktspuljen ovenfor støtter konkrete tiltag, mens denne pulje (til borgerbudgettering) understøtter processen. Ved borgerbudgetteringspuljen kan man opnå støtte til – gennem en dokumenteret borgerinddragelsesproces – at lave tiltag. Med andre ord; hvis man kan dokumentere at man vil facilitere en demokratisk og inddragende proces, vil udvalget gerne give tilsagn om støtte inden “projektet” så at sige er konkretiseret. Der gør vi af flere årsager. Først og fremmest for at fremme foretagsomheden i et lokalområde, men også i tiltro til, at borgerne selv bedst ved hvad der giver mest værdi for dem i deres unikke lokalområde. 2017 bliver året hvor vi skal se, om der er ligeså stor efterspørgsel efter denne form for borgerbudgettering, som der var efter midlerne i landdistriktspuljen.

Udover ovenstående, har der været ET stort tema, som virkelig har haft Landdistriktsudvalget fokus; nemlig internet og mobildækning. Det er vel nok det område som ligger udvalget allermest på sinde, og som går igen når vi mødes med borgerne rundt omkring i landdistriktet.

Ordentlig internet er på linje med rindende vand, el og veje basale krav som jeg som formand for Landdistriktsudvalget mener at borgerne med rette kan forvente at vi som offentlig myndighed skal hjælpe med at tilvejebringe.

Derfor har udvalget iværksat flere initiativer der skal hjælpe de konkrete landdistrikter med at få bedre internet. Det sidste initiativ vi i udvalget har lanceret, er ansættelse af en bredbåndskoordinator i 2017. En koordinator giver rigtig god mening nu, idet 2017 byder på flere muligheder for at få bedre internet i vores landdistrikter. Jeg kan bl.a. nævne  Statens bredbåndspulje på 40 mio næste år, som udvalget i øvrigt bakker op med 250.000,- i medfinansiering, og ydermere, og særlig relevant, det kommende kommunale WAN-udbud. Et såkaldt “intelligent udbud” hvor vi, udover prisen, har lagt vægt på at udbyderne skal hjælpe med til at bringe fornuftigt internet ud i landdistrikterne.
For at få mest muligt ud af dise tiltag, der alle vil kræver borgerinvolvering, giver det rigtig god mening at ansætte en kuglestøber/en facillitator der skal hjælpe borgerne med at få deres projekt/deres lokalområde gjort klar til de tiltag. Koordinatoren skal altså helt basalt sørge for, at vi får så meget ud af de tiltag der er som muligt. Det forventer jeg mig meget af i det kommende år.

Det er, som nævnt i indledningen, umuligt at komme rundt om alle de ting der sker i vores dejlige landdistrikter. Men jeg vil dog afslutningsvis også lige nævne den såkaldte mæglerudflugt som udvalget afholdte. Her havde vi inviteret en stribe ejendomsmæglere med på en tur rundt i landdistriktet for at vi kunne fortælle og vise mæglerne nogle af de tiltag og planer som ikke umiddelbart opleves når man kører gennem landskabet. Det var en stor succes som både udvalg, mæglere, lokalområderne vi besøgte og forvaltningen fik meget ud af. Endnu et tiltag vi gentager i 2017.

Landdistrikterne i kommunen har virkeligt uendeligt meget at byde på, hvilket også blev synliggjort i flere reklamevideoer udvalget støttede for bl.a. Uggelhuse, Mellerup, Tånum, Udbyhøj m.fl. Dem kunne vi sagtens lave mange flere af.

Du kan se videoerne på Randers.netavis.dk.  

Endnu engang tak for samarbejdet i 2016, og med ønsket om et fortsat godt samarbejde i 2017: Godt nytår.

Kan du lide, hvad du læser? Så gå ind på Facebook og “synes godt om” Randers Netavis her

Kommentarer