Samfund

Landboformand: Nu skal vi lave mini-vådområder, og vi vil vise, at vi kan

Eksempel fra Fulden på et mini vådområde med åbent bassin. Pressefoto

En længe ventet ordning, er nu på plads og gennem de næste par år skal 29 oplandskonsulenter hjælpe landmænd i hele landet til at lave mini-vådområder til gavn for miljøet.

Kollektiv indsats gavner miljø og landbrug

Som en del af landbrugspakken, hvor landmænd har fået lov til at gøde mere, skal landbruget frem til 2021 reducere udledningen af kvælstof med 6.900 ton. En del kan ske ved, at landmænd etablerer frivillige kollektive virkemidler, som har effekt, ikke bare på egen jord, men for et vandopland.

– Vi har set frem til at ordningen med oplandskonsulenter kom i gang, udtaler Christian G. Jensen, formand for Landboforeningen Kronjylland og fortsætter:

– Vi kan virkelig mærke en markant forskel på kvaliteten af vores afgrøder, nu hvor vi kan give lidt mere gødning. Derfor er en målrettet tilgang er vigtig, så vi kan lave gode råvarer, samtidig med, at vi tager hensyn til miljøet. Men der er brug for god rådgivning, og det forventer vi at vi får med denne ordning.

Godt på vej

Netop nu, er der midler til at landmænd kan etablerer frivillige målrettede virkemidler, som omfatter minivådområder, vådområder og plantet skov. Samtidig understøttes processen med en ny ordning, hvor oplandskonsulenter tilbyder gratis rådgivning.

– Vi kan hjælpe landmænd med at vælge den indsats og den placering, som giver bedst mening i det enkelte vandopland, udtaler oplandskonsulent, Kjartan Einarson. Derudover hjælper vi med at søge tilskud hjem til mini-vådområder, etablerer kontakt mellem landmænd inden for et vandopland og følger projekterne til dørs, fortæller han.

En ny hjemmeside skal også hjælpe landmænd og øvrige til at blive klogere på opgaven. På www.oplandskonsulenterne.dk kan man læse mere om f.eks. placering af minivådområder, etablering af vådområder og skovrejsning, og man kan se kontaktoplysninger på oplandskonsulenterne.

Frivillige ordninger er vejen frem

– Det er helt frivilligt, at etablere et minivådområde, og det er utrolig vigtig. Lige som med de målrettede efterafgrøder, vil vi også her vise, at vi kan præstere, og det er den rigtige vej at gå, for både samfund og landbrug, afslutter Christian G. Jensen.

Fra forskningsinstituttet SEGES, som koordinere oplandskonsulentordningen, forventer man, at en stor del af kvælstofreduktionen på denne måde kan foregå udenfor dyrkningsfladen, så kvælstoftildelingen på markerne og sædskiftet – også i fremtiden – kan optimeres økonomisk.

Kommentarer