Samfund

Kunst på genbrugspladsen: Der er guld for enden af regnbuen

Randers-kunstneren Anni Holm har med egne ord fundet guld på genbrugspladsen. Det kulørte plast skal bruges til en stor regnbue, der sætter fokus på vores overforbrug af plastik. Foto: Randers Kommune

Kunst på en genbrugsplads er ikke noget, man ser hver dag. Men det gør man for tiden på Randers Genbrugsplads, hvor en regnbue af kasseret plastik tager form og minder os om vores enorme forbrug af plastik.

På Randers Genbrugsplads mellem hallen til farligt affald og tekstil-containerne kan man i denne tid finde kunstneren Anni Holm. Her har hun indrettet sig i Randers Kunstmuseums mobile kunstneratelier ‘Det Blå Rum’, hvor hun sætter fokus på alle de skatte, der findes på en genbrugsplads.

– I vognen har jeg skabt et farverigt univers i hård plast fundet på genbrugspladsen. Jeg er dog for det meste at finde hængende over kanten på container nr. 32, hvor jeg iført min grønne kedeldragt og udstyret med sikkerhedsbriller og et hakkejern fisker efter alle regnbuens farver, fortæller Anni Holm.

Skattene fra container nr. 32 skal bruges til en kæmpe regnbue, som kommer til at ligge på skrænten bagerst på pladsen og i bedste eventyrstil fortæller de besøgende, at de befinder sig et sted med masser af skatte.

Farverigt overforbrug

Ideen til at skabe en regnbue af “overskydende” plastik er kommet gradvist til Anni Holm, der længe har været forundret over, hvor meget plastik fylder i vores hverdag og hvor meget, der bliver smider ud.

– Jeg har siden 2008, da jeg forsøgte at strikke Chicagos skyline i blåt, blød plast, været optaget af vores overforbrug af plastik. Selvom jeg har forsøgt at udfase det af mit liv, bliver det ved med at snige ind i mit hjem især i form af emballage, køkkengrej, opbevaring og legetøj. Derfor handler dette projekt om at fortælle, at der for enden af regnbuen findes guld. For som jeg er blevet bekræftet i, bliver der smidt utrolig meget guld væk hver dag her på genbrugspladsen, fortæller hun.

Gode snakke på pladsen

At der hver dag kommer store mængder plastik på genbrugspladsen, kan formand Tom Øvlisen bekræfte. En del af den plastik, bliver fisket op til undren for nogle af de besøgende.

– Det giver nogle gode snakke med de besøgende på pladsen, at Anni arbejder herude og laver noget helt andet, end man er vant til på genbrugspladsen. Der bliver snakket om meget andet end bare plastik, så man kan godt sige, at der kommer en anden dialog end der plejer at være, fortæller formanden.

Udover dialogen med borgerne, fremhæver Tom Øvlisen det gode samarbejde mellem Anni Holm og pladsmændene på Randers Genbrugsplads, der også får nogle nye vinkler på deres arbejde:

– Hun tænker genbrug og materialer på en anden måde, end vi er vant til, så det er ikke kun de besøgende, der har glæde af hendes arbejde herude, lyder meldingen.

Utraditionelt samarbejde

Det er et utraditionelt samarbejde på tværs af institutioner der ligger bag projektet, og det er første gang Randers Kunstmuseum med Anni Holm udstiller på Genbrugspladsen.

I projektet samarbejder Randers Kommune, Randers Kunstmuseum og FGU Østjylland.

– Vi tror på at der skal tænkes nyt og skævt for at synliggøre de store udfordringer, vi alle står overfor i forhold til forbrug og affald, udtaler man om det nye samarbejde.

Projektet er støttet af Statens Kunstfond gennem en toårig såkaldt huskunstnerbevilling.

 

Kommentarer