Kom sikkert gennem sommeren: Tænk som en hund
Sol og sommer er mere end is på stranden og græs mellem tæerne. Væskemangel, for meget sol og stikkende insekter kan gøre sommeren mere besværlig end afslappende.
Heldigvis er der gode råd til at håndtere de lunefulde sommerbekendtskaber. Falcks førstehjælpsekspert lister her, hvad du skal være særligt opmærksom på for at komme trygt igennem sommeren.
Uanset om du skal sydpå eller bliver i Danmark, så er der især tre ting, du skal være opmærksom på i sommervarmen: Solen, varmen og de små sværmende dyr, der er vigtige for økosystemet, men måske en irritation for dit sommerhumør. Paramediciner og faglig ansvarlig for Falcks afdeling for førstehjælp, Teis Krag, guider dig til, hvordan du spotter og håndterer stikkende hvepse, dehydrering, solstik og brandskader.
Tænk og vær vaks som en hund
Det er altid vigtigt at være opmærksom på egen krops og omgivelsernes signaler, særligt i sommerperioden. Det skyldes også de typiske ændringer i dagligdagens rutiner. Skinner solen, er mange os mere tilbøjelige til at sænke skuldrene, drikke noget læskende i en god stol og glemme, hvad klokken slår. Og selvom selvforglemmelse i havestolen er dejlig, så er det ifølge Falcks ekspert netop brud med vores daglige rutiner noget af det, der forsager flest uheld. En god læring er derfor at tænke som menneskets bedste ven:
– Hunde har den fantastiske egenskab, at de instinktivt reagerer på, hvad end der afviger fra det, de kender. Det kan være, hvis deres bedste ven opfører sig anderledes, end han eller hun plejer, eller hvis de ser et menneske ligge foruroligende stille. Hunden reagerer også på tørst og forlanger nok vand. Jeg plejer at råde folk til at tænke netop sådan; være opmærksomme på kroppens egne signaler og ikke mindst omgivelsernes, som en loyal hund. Også selvom man slapper af – siger Teis Krag.
For at sende danskerne sikkert ud i sommerlandet, har Falcks ekspert Teis Krag lavet en guide til hvilke sommerfarer, man bør være ekstra opmærksomme på, og hvordan man håndterer dem:
1) Dehydrering:
– Væskemangel kan hurtigt lede til dehydrering, når solen står højt på himlen. Faresignalerne kan være vanskelige at tyde, fordi dehydrering er – modsat hvad mange tror – en længere proces, og ikke en pludselig reaktion. Du kan derfor nemt forveksle den med almindelig tørst. Man bør drikke over hele dagen, cirka en halv liter i timen. En god huskeregel er, at du altid bør drikke et stort glas vand, med det samme man føler en tørst i munden. Det er kroppens måde at signalere, at dehydreringen er i gang.
Spotter du en person, der er faldet om i solen eller viser andre tegn på dehydrering, handler det om 1) at få vedkommende ind i skyggen og 2) at køle vedkommende af med kold vand i nakken og håndfladen. Har vedkommende flere lag tøj på, skal det af i en fart, så kroppen kan ånde igen.”
2) Solstik:
– Solen er en sommer-ven, du bør ses med i små mængder ad gangen. Selvom du er opmærksom på væskeindtag, kan solens varme sagtens trumfe dine forholdsregler. Sørg for at køle kroppen af i skyggen indimellem, så den ikke overophedes eller fordamper for megen væske. Jeg kan også kraftigt anbefale bøllehatten som skjold – især børn og mennesker uden så meget hår på hovedet er udsatte.
Kan du mærke en reaktion komme snigende, fx ved at du føler dig tung i hovedet, skal du søge ind i skyggen øjeblikkeligt og drikke kold væske. Drejer det sig om hjælp til en anden, bør du være på den sikre side og give vedkommende sukkerholdigt væske som saftevand. På den måde er du helgarderet, hvis der fx er tale om en diabetiker.
3) Insektstik:
– Ingen dansk sommer uden bier og hvepse. De kommer hvert år, men alligevel glemmer mange at være opmærksomme på dem. Måske fordi vi kommer fra en lang vinter- og forårsperiode uden. Om man er allergisk eller ej, er de værste stik dem i munden. Det sker desværre ofte, fordi hvepsene er tiltrukket af glas fyldt med søde drikke, vine og fadøl. Derfor skal man altid kaste et øje på sine drikkevarer, inden man tager en tår.
Er uheldet ude, og er man allergisk eller i tvivl, er det vigtigste at ringe 112 med det samme og, hvis vedkommende er allergisk, hjælpe med at give den rette medicin.
4) Brandskade:
“Du skal selvfølgelig aldrig smide cigaretskod, tændstikker eller varme kul ud i naturen. Og slet ikke, hvis sommeren er tør og hed, som den var i 2018. Man tror det måske ikke, men bare et enkelt skod kan nemt forårsage en mindre naturbrand. Og alle, der har prøvet at træde på et varmt stykke kul på stranden eller i skoven, ved hvor smertefuldt det er. Er uheldet ude, og er der tale om en potentiel forbrænding, skal man straks skylle med behageligt, tempereret vand og derefter ringe 112 efter hjælp.
Kommentarer