Køn og identitet: Randers Bibliotek er udpeget som “trendspotter”
Da Randers Bibliotek i efteråret 2022 havde satte fokus på køn og identitet, blev det bemærket i resten af landet. Derfor er medarbejdere fra biblioteket nu inviteret til forårets to store biblioteksevents for at dele ud af erfaringer fra festivalen “Randers under Regnbuen”.
Randers Bibliotek glitrede i alle regnbuens farver, da dørene blev slået op for festivalen “Randers under Regnbuen” i november 2022. Det store arrangement var kulminationen på et tema om køn og identitet, og programmet stod blandt andet på queer-livshistorier og underholdning fra drag queen Mizz Privileze.
For nylig gjorde Frederiksberg Bibliotek noget lignende – med det resultat, at både artisterne og de ansatte på biblioteket modtog hadefulde henvendelser og endog dødstrusler.
– Vi oplevede kun en stor positiv interesse for vores arrangement i efteråret, men oplevelserne fra Frederiksberg viser om noget, at der stadig er behov for fokus på emnet og arbejdet med fordomme, siger Lene Graugaard-Jensen, chef for Litteratur og Læring på Randers Bibliotek.
– Folkebibliotekernes formål er blandt andet at fremme oplysning, uddannelse og kulturel aktivitet. Det forudsætter, at vores formidling og aktiviteter tager afsæt i aktuelle og relevante emner som for eksempel køn og identitet, hvor vi kan bidrage med at skabe indsigt og formidle viden, så vi alle bliver klogere, tilføjer hun.
Skubber grænserne for bibliotekets rolle
På grund af sit fokus på det højaktuelle emne er Randers Bibliotek udpeget som “trendspotter” i forbindelse med Det Bibliotekspolitiske Topmøde 2023 i Odense den 27. til 28. april.
Bibliotekets medarbejdere skal præsentere festivalen “Randers under Regnbuen” for topmødets deltagere, der blandt andet tæller biblioteksledere, kulturpolitikere og andre beslutningstagere fra hele Danmark.
– Fokus på køn og identitet i biblioteksverden handler om mere end inklusion. Det er ikke vores bibliotek, hvor der er plads til alle – det er alles bibliotek, hvor vi skal sørge for at repræsentere mangfoldigheden, siger Henrik Gadegaard, projektansvarlig på Randers Bibliotek.
Han står for den såkaldte “trend-talk” på Det Bibliotekspolitiske Topmøde.
Randers Bibliotek er desuden inviteret til Den Internationale Bibliotekskonference “Next Library” i Aarhus 14. til 16. maj i år. Her bliver regnbuefestivalen brugt som eksempel på et biblioteksinitiativ, der skubber til grænserne for folkebibliotekets identitet og samtidig understøtter demokratisering, læring og FN’s Verdensmål.
Kommentarer