Kendt Michelin-kok laver mad sammen med elever på Fårup Skole og Børneby
Den tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen udfordrede elever fra 7.A og 8.A i det grønne køkken. Sammen med Dak lavede de mad til hinanden, og gik derfra med ny madforståelse samt mod på at spise flere grøntsager.
Da eleverne i 7.A. og 8.A på Fårup Skole og Børneby mødte ind til madkundskab, blev de taget imod af et nyt, men kendt ansigt. Den tidligere køkkenchef på Michelin-restauranten Kiin Kiin og TV-dommer i Masterchef, Dak Wichangoen, stod klar til at dele ud af sin viden om mad og nedbryde elevernes fordomme om, at grøntsager er kedelige.
Vær nysgerrig
Eleverne blev først præsenteret for et væld af grøntsager, hvor de blev bedt om at vælge tre forskellige, som de skulle basere en ret på. Herefter skulle de finde en opskrift og selv lave maden. Hos venindeparret Maja Alstrup Clausen og Lejla Bender fra 8.A faldt valget på blomkålspopcorn og kartoffelrösti med dip lavet helt fra bunden.
– Vi kom selv på ideen ud fra, hvad vi godt kan lide, og fandt en opskrift, som vi tilpassede. Jeg blev faktisk ret overrasket over, hvor godt det smagte, siger Maja, der hurtigt suppleres af Lejla:
– Vi ved godt, at vi bør spise flere grøntsager. Det er både godt for miljøet og os selv. Dak har givet os motivation til at prøve mere.
At være nysgerrig er noget af det, Dak lægger vægt på at formidle, hvis grøntsager skal være en naturlig del af vores daglige kost. Det er så nemt at finde opskrifter på nettet, og her skal man ikke være bange for at eksperimentere. En opskrift er ikke en facitliste, men blot en fremgangsmåde til at sætte tingene sammen.
– Vi skal være bedre til at lytte til børnene og finde ud af, hvad de godt kan lide. For eksempel er mange børn vilde med nuggets, og man kan lave nuggets af alt. Nogle gange kan man bytte ingredienserne ud med broccoli og blomkål i opskriften. Det viste Maja og Lejla jo så fint med deres blomkålspopcorn, siger Dak med et stort smil.
Børn er ikke kræsne
Det var Mette Gammelmark, som underviser i madkundskab på Fårup Skole og Børneby, der fik idéen til at invitere Dak Wichangoen på besøg efter at have taget efteruddannelsen Mad Aktion. En uddannelse, som Dak bifalder, fordi den er for madkundskabslærere med ild og flamme, der ligesom hende selv brænder for at give viden om mad videre til den næste generation.
– Vi snakker så meget om, hvordan vi skal reducere CO2 og dyreproduktion, og det er svært, hvis vi ikke lærer de næste generationer at spise mere grønt. Børn er ikke født kræsne, det er noget, som bliver skabt. De skal have en forståelse for, hvad de putter i munden. Vi kan komme af sted med meget, hvis de selv har haft det i hænderne, siger Dak og fremhæver flere succeshistorier fra dagen.
Blandt andet var der en elev, som startede med at sige, at hun ikke kunne lide blomkål, mens en anden sagde, hun var kræsen. Begge måtte overgive sig til sidst og der blev blandt andet spist suppe lavet på mange forskellige grøntsager.
For mange af eleverne var det en øjenåbnende oplevelse at arbejde side om side med en stjernekok. Flere gik derfra med en ny madforståelse ved selv at have udviklet opskrifter, tilberedt ny mad og eksperimenteret med nye råvarer, smag og konsistens.
Kommentarer