Kultur

Jubilæums-sommer med særudstilling og sjov på museet i Randers

Her ses Randers Museums gamle bygning i Fischersgade ved indvielse i 1908. Kort efter indvielsen viste det sig, at museumsbygningen stod på skridende undergrund, og den derfor langsomt sank! Museet blev lukket, og bygningen restaureret. Pengene kom fra både stat, kommune og private, og museet genåbnede den 18. september 1912. I år er det 150 år siden, at det allerførste lokalhistoriske museum i Randers så dagens lys. Det markeres blandt andet med en mindre særudstilling på Museum Østjylland i Kulturhuset. Foto: Randers Stadsarkiv

I 150 år har randrusianere og udenbys gæster kunnet opleve den lokale kulturhistorie, når de besøgte museet i Randers. I 1872 var navnet Randers Museum, i 2022 Museum Østjylland, og her kan du opleve fortællinger om Randers’ og omegns historie fra oldtid til nutid.

I anledning af 150-års jubilæet viser Museum Østjylland en fin lille udstilling. Udstillingen fortæller museets lange historie, og jubilæumsudstillingen er krydret med sjove aktiviteter for børn og voksne.

På åbningsdagen den 25. juni er der fejring med taler og lidt godt til ganen. 

”Foreningen for en historisk Samling i Randers” blev stiftet den 12. juli 1872. Opgaven var at få byens borgere til at støtte ideen om et lokalt museum i byen og også at finde et egnet sted, hvor borgerne kunne opleve den historiske samling af genstande og fortællinger.

Den første offentlige museumsudstilling blev placeret i ejendommen Brødregade 25 på 1. sal. 

”I begyndelsen af museets levetid kunne byens borgere her gå på museum en enkelt time om ugen! Museet havde nemlig kun åbent lørdage kl. 12.15 – 13.15, ” fortæller arkivar på Randers Stadsarkiv, Mathilde Storvang.

Der er sket meget siden da, og museet har naturligvis oplevet både op- og nedture. Museet har blandt andet måttet flytte flere gange og er også fusioneret med andre museer, så Museum Østjylland i dag består af museerne i Randers, Syddjurs og Norddjurs kommuner.

Oplev Randersfilm i ”bio”

En del af museets særudstillingslokale på museet i Kulturhuset rummer jubilæumsudstillingen, som blandt andet er indrettet til ”biografsale”, hvor publikum kan sætte sig og fordybe sig i klip fra kendte og ukendte Randersfilm fra forskellige tider af byens historie. 

”Museet har en omfattende samling af gamle Randersfilm. Samlingen tæller mere end 100 film, som hver fortæller sin helt særlige version af de sidste 100 års Randershistorie”, forklarer Mathilde Storvang.

”Jeg er sikker på, at mange gæster vil nyde at tage en pause fra nutiden og fordybe sig i de gamle film. De rummer virkelig en guldgrube af kig ind i vores bedste-, olde- og tipoldeforældres liv og tid. ”

Vær arkæolog for en dag

I dette forår har Museum Østjyllands arkæologer gennemført en udgravning på Thors Bakke. Udgravningen har allerede budt på mange spændende fund, som arkæologisk interesserede borgere især har fulgt på Facebook og Instagram.

På åbningsdagen for jubilæumsudstillingen og frem til nytår kan både store og små selv afprøve deres evner som arkæologer på jagt efter fortidens spor! De kan nemlig gå på jagt i museets nye arkæologiske sandkasse, som måske gemmer på skjulte skatte.

Kulturhuset får ansigtsløftning

I begyndelsen af efteråret 2022 og i Museum Østjyllands 150-års jubilæumsår begynder meget passende en tiltrængt renovering af Kulturhuset. Det betyder blandt andet, at indgangen til museet midlertidigt flyttes om i Carøesgade (mod Jens Otto Krags Plads). Selvom der bliver banket og pudset på det over 50 år gamle Kulturhus fra efteråret og nogle måneder frem, vil du stadig kunne opleve jubilæumsudstillingen og museets faste udstillinger resten af året.

Info

Udstillingsåbning: 150 år – Museet i Randers 1872-2022, lørdag den 25. juni 2022 kl. 11 på Museum Østjylland, Stemannsgade 2, 8900 Randers C.

Særudstillingen kan ses frem til fredag den 30. december 2022.

Gratis adgang.

Kommentarer