Randers By

Jennumparkens Fritidshjem fremviser verdensmålsarbejde

Se billedserie

Gode vaner begynder hos børnene. De er vores fremtid og skal have de gode vaner ind så tidligt i livet som muligt. Derfor giver det god mening at arbejde med verdensmålene.

Jennumparkens fritidshjem har nu gennem to år arbejdet med verdensmålene – helt fra den officielle start 4. marts 2020 – og fortsætter nu arbejdet med nye mål og ”Livet i havet”.

Selvom corona slog projektet lidt ud af kurs, er der på fornemste vis navigeret gennem ‘krisen’ og projekterne er forløbet lidt anderledes end planlagt, men bestemt på en mindst ligeså nærværende måde.

I 2020 arbejdede børnene med ”Bæredygtighed” gennem affaldsindsamling og genbrugsaktiviteter.

Ved den første genbrugsaktivitet producerede de ældste børn gaveæsker ud af gamle vægkalendere, og de yngste børn lavede verdensmålsarmbånd. Gaveæskerne blev solgt i Føtex, og indtægten gik til træer i Nordbybørnenes Verdensskov.

Da corona angreb verden, skabte førskolebørnene først fantasifuglene ”Corona-couple Connie og Curt”, og senere kom der familieforøgelse med ungerne Carlo, Carmen, Carola, Carina og Carla med efternavnet Corona. Alle fugle var lavet af genbrugsmaterialer.

Fantasifuglene blev solgt på auktion, og pengene gik ubeskåret til hospitalsklovnene til gavn for kræftramte børn.

Senere på året deltog børnene i forskellige affaldsindsamlinger og affaldsaktiviteter. Herunder ”Fridas fødselsdag” og ”Efter festen” – et samarbejde med Randers Kommunes affaldsskole.

Børnene deltog også i affaldsindsamlingen arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening.

Endvidere arrangerede fritidshjemmet selv affaldsindsamlinger af flere omgange i Jennumparken og børnene blev i forbindelse med alle affaldsindsamlinger kåret til ”Affaldsambassadører”.

I efteråret plantede børnene ”Nordbybørnenes Verdensskov”. Skoven er plantet som en verdensmålscirkel med 17 felter – et felt for hvert mål.

I november besøgte børnene Naturhistorisk Museum i Århus, hvor temaet på udstillingen var de 17 verdensmål opbygget af Shane Brox. Her blev både børn og voksne inspireret til det videre arbejde.

Børnenes mandelgaver og gaver fra julemanden var beviser på måltider til hjemløse og beviser på rent vand til familier i Uganda.

2021 startede med projektet ”Lokale børn bygger by”. Et projekt over en længere periode, hvor børnene indsamlede papkasser og byggede huse af dem og andet genbrugsmateriale. RandersArkitekten bedømte husenes konstruktion, udsmykning og detaljer, og børnene blev præmieret ved et festligt arrangement i foråret.

I samme periode deltog børnene også i affaldsprojekt ”Sæt dig i dit eget affald”, som var et samarbejde med møbelvirksomheden HOUE.

Børn og deres familier samlede hård plast fra egen husholdning og lærte derved at sortere affald. Resultatet af indsamlingen mundede ud i 206 meter affald, som blev brugt til 3 designerstole til fritidshjemmet.

I efteråret blev en bæredygtig lounge indviet på fritidshjemmets legeplads. Børn og voksne havde skabt 2 huler og 4 sofaer af gamle paller. Møblerne blev dekoreret med blomster lavet af genbrugstræ fra træer fældet i og omkring Randers.

I forbindelse med projekt ”Al verdens kunst i Nordbyen” indviede nordbybørnene i efteråret insekthoteller ved verdensskoven – det første ”landmark” ud af flere. Ivan Guldager fra Miljø og teknik i Randers kommune var behjælpelig med træ, som på forskellig vis blev til fine bæredygtige julegaver.

I 2022 arbejder børnene med verdensmål 14 ”Livet i havet”.

Fritidshjemmet bygges op som et stort kreativt akvarium, som også skal indeholde et kreativt roralrev.

I forløbet skal børnene lære, hvor vigtigt livet i havet er. Vi må ikke bruge havet som losseplads, og vi må kun fange det, som vi kan spise og bruge. Børnene skal få viden og forståelse for, at havet, floderne og søerne skal blive rene, så dyr og planter i vandet trives, både på koralrevene og i Lillebælt.

Overordnet skal børnene lære 5 ting for at reducere CO2-niveauet: Spar på strømmen, brug bil og fly mindre, skru ned for varmen, køb færre ting og spis mindre kød

Nu har børn og voksne ventet i 2 år på Verdensmålsfestivalen, som blev udskudt på grund af pandemien. Alle glæder sig til uge 17  hvor festivalen skal finde sted.

Der vil foregå forskellige aktiviteter i byrummet og på selve  festivaldagen på J.O. Kraghs Plads fredag den 29. april, har Jennumparkens fritidshjem en bod, hvor de viser, hvad og hvordan de har arbejdet med verdensmålene.

Børnene vil sælge de tidligere omtalte gaveæsker og verdensmålsarmbånd, og indtægten vil gå til at støtte verdensmålsarbejdet.

I samme bod vil Bysekretariatet præsentere projektet ”Al Verdens Kunst i Nordbyen”, som er et samarbejde mellem Randers Bibliotek, Bysekretariatet og Jennumparkens fritidshjem – herunder Nørrevangsskolen og institutionerne der omkring. Dette projekt har også fokus på 3 af verdensmålene.

Jennumparkens Børnekor optræder på scenen med forskellige sange, som er blevet brugt og relaterer til arbejdet med verdensmålene. Børnene vil være iklædt kostumer, som på smuk og humoristisk vis udtrykker budskabet og indholdet i sangene.

I forbindelse med ovenstående ”Al Verdens Kunst i Nordbyen” indvies verdensmålsportaler & kunstskov på Nordre Fælled ved Nordbybørnenes Verdensskov onsdag den 27. april kl. 10.00, hvor borgmester, Torben Hansen, klipper snoren til portaler og kunstrum, og nordbybørnene synger deres helt egen verdensmålssang. Derefter bliver børnene sendt på et verdensmålsløb på Nordre Fælled.

I forbindelse med planlægning og udførelse af verdensmålsportaler og kunstrum har Ivan Guldager fra Natur og Miljø i Randers Kommune været en inspirerende og vigtig samarbejdspartner.

Se billeder i galleriet fra de mange aktiviteter.

Kommentarer