Indeklimaløsninger testes i tre ældre villaer i Randers

Tre ældre villaer og tre testfamilier danner ramme om et nyt indeklimaprojekt igangsat af Realdania By & Byg.
Indsatsen skal gøre danskerne klogere på, hvordan det gode indeklima fremmes, når boligen renoveres, og den er en del af Realdanias arbejde for at fremme sundt, effektivt og bæredygtigt byggeri.
Realdania By & Byg afsluttede denne sommer et innovativt og eksperimenterende nybyggeri ”Sunde Boliger” i Holstebro, hvor nyeste forskning inden for indeklima er blevet afprøvet i praksis.
En række indeklimaløsninger er blevet testet og målt og nu overføres de mange resultater og metoder fra nybyggeriet til det eksisterende byggeri via et nyt indeklimaprojekt ”Sunde Boliger – Renovering”.
Realdania har netop købt tre ældre og tidstypiske huse i Randers: en bungalow fra 1937, en murmestervilla fra 1953 og et parcelhus fra 1962. Hver især repræsenterer de nogle af de skavanker, som typisk ses i huse fra denne periode, og som påvirker husenes indeklima.
Det første Bygningsreglement med isoleringskrav udkom i 1979, og derfor har en række boliger fra før 1979 problemer med træk, fugt og et højt varmeforbrug. Hele 65 % af alle enfamilieshuse i Danmark – svarende til 740.000 huse – er opført før 1979.
Adfærd påvirker også
Nyeste forskning fra blandt andet forskningscenteret CISBO (Center for Indeklima og Sundhed i Boliger) viser, at et sundt indeklima ikke kun er et spørgsmål om at undgå træk, fugt og skimmelsvamp. Vores adfærd i boligen, fx madlavning, brug af stearinlys og brændeovn, kan give sundhedsskadelig partikelforurening. Og afdampning af kemikalier fra fx byggematerialer, møbler og rengøringsmidler medvirker også til et dårligt indeklima (Se CISBOs rapport “Indeklima og sundhed i boliger”).
Det eksperimenterende nybyggeri i Holstebro har vist, hvordan man omsætter nyeste viden om indeklima til konkrete indeklimaforbedringer. De innovative og afprøvede indeklimaløsninger fra Holstebro bliver derfor integreret i Realdania By & Bygs nye indeklimaprojekt i Randers.
Indeklima indtænkes i renoveringen
Målet for det nye indeklimaprojekt i Randers er at give boligejere af ældre huse samt byggebranchen konkrete råd og praktiske vejledninger til indeklimaforbedringer.
Forbedringerne kan med fordel indtænkes, hvis man står foran en renovering af boligen, eller hvis man generelt ønsker at forbedre sit indeklima og sikre sin familie et sundt hjem. Indeklimaforbedringerne kan også have den positive sidegevinst, at energiforbruget i boligen sænkes.
– Vi ønsker at skabe sundere rammer for de mange danskere, som bor i ældre huse. Ved at teste konkrete indeklimaløsninger ønsker vi at kunne udarbejde råd og anbefalinger til både boligejere og byggebranchen til, hvordan man fremover kan indtænke et sundt indeklima i renoveringen, siger Jørgen Søndermark, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg.
3 familier skal teste indeklimaforbedringer
I det nye år flytter tre familier ind i de tre huse i Randers. Igennem en sæson måles boligernes aktuelle indeklimatilstand (for eksempel skimmelsporer, temperaturforhold, luftskifte og partikelforurening). Herefter gennemføres indeklimarenoveringen af husene, og husenes indeklima måles igen i løbet af endnu en sæson.
Når der er indsamlet data før og efter indeklimaforbedringerne, vil det være muligt at se, om der skabes den forventede forskel og dermed få afprøvet, hvilke løsninger der mest effektivt formår at forbedre indeklimaet.
Interesserede husejere og aktører i byggebranchen kan både undervejs og til slut besøge de tre huse. Derudover udgiver Realdania By & Byg en midtvejsrapport og en slutrapport om projektet.
Kommentarer