Hop på cyklen og få et lykkeligere Randers

Ifølge Jens Peter Hansen er det dokumenteret, at en daglig dosis cykeltur har lykkevirkende effekt. Derfor kæmper han for bedre cykelvilkår i Randers Kommune.

Læserindlæg indsendt Jens Peter Hansen, formand for Cyklistforbundet Randers.

Forestil dig, at du dagligt kunne tage en pille, der ville betyde, at din risiko for at dø tidligt, for at få kræft og for at udvikle hjertesygdomme næsten halveres.

Den ”pille” er opfundet, og en engelsk forskningsprojekt med 250.000 deltagere har netop dokumenteret de positive effekter. Sandsynligvis har du sikkert ”pillen” stående ude i garagen ved siden af din bil. Du skal blot sørge for at tage den daglige dosis, og du vil opdage, at den også har en lykkepillelignende bivirkning: Det er dokumenteret, at folk der cykler til og fra arbejde er i bedre humør og mindre stressede end bil-pendlere og brugere af kollektiv transport.

Typisk betales en væsentlig del af medicinudgifterne af det offentlige. Vidunderpillen er stort set gratis – det drejer sig blot om, at du sætter dig op på cyklen.

Desværre er det færre og færre af borgerne i Randers kommune, der vælger at tage vidunderpillen. I 2012 foregik 15 % af alle ture på cykel – nu er tallet faldet til 10 %. Konsekvensen er, at kommune og region kommer til at betale noget mere til traditionel medicin – COWI har beregnet, at merudgiften bliver 34 mio. kr. pr. år.

Randers Byråd kan vende udviklingen ved at allokere flere penge til sikre cykelforhold, vedligeholdte cykelstier, udbygning af et sammenhængende cykelstinet og en kommunikationsindsats, der spreder glæden ved at cykle.

Det koster her og nu. Men vi har ikke råd til at lade være. At vi ud over sundhedsøkonomiske gevinster også reducerer trængsel og forbedrer miljøet bør gøre det let for byrådspolitikerne at blive enige om at afsætte et væsentlig beløb til cykling på Budget 2018-2021.

Kommentarer