Randers By

Honningbierne flytter til byen

Arkivfoto

Læserindlæg af Henrik Kjær Nielsen, Randers og Omegns Biavlerforening

Biavl har vundet stadig mere indpas gennem de senere år. Det er også nødvendigt, for samtidig med at vi bliver flere biavlere i Danmark, så er det samlede antal honningbier faldende.

Der er nu kun få erhvervsbiavlere tilbage, men heldigvis har mange danskere opdaget glæden ved at passe bier derhjemme på hobby-basis.

Ikke længere så dejligt ude på landet

Hvor biavl for år tilbage især foregik ude på landet, så har billedet i dag ændret sig meget. I takt med den intensiverede landbrugsdrift har landområderne udviklet sig til steder, som ikke kan bære en særlig stor bestand af bier. Og det er lidt paradoksalt, eftersom visse afgrøder klarer sig dårligere, når der ikke findes bier til bestøvning.

Omvendt har vores byområder – såvel parcelhuskvarterer som byparker – efterhånden udviklet sig til velegnede steder at holde bier. Det store antal haver med varieret beplantning udgør en stabil fødekilde for bierne gennem hele sæsonen.

Populært i brede kredse

Mange af os forbinder biavl med gamle, hvidhårede mænd. De findes stadig, men virkeligheden er meget mere nuanceret. Blandt de nye biavlere ser vi i dag mange kvinder og en del småbørnsforældre. Lysten til at “gøre en forskel” kombineret med en spændende og lidt anderledes hobby er således vigtige motivationsfaktorer for nye biavlere.

Men også den øgede fokus i samfundet på lokale forhold og fødevarer spiller ind. Hvad man dog oftest først opdager, når man allerede er debuteret som biavler, er den afstressende effekt, som bierne har på mennesker. For nogle biavlere udvikler det sig til en aktivitet, som involverer hele familien – for andre bliver det en personlig ting. At kunne høste sig egen honning i rigelige mængder er bare en bonus.

Du kan også

Der er altså mange gode grunde til at stifte nærmere bekendtskab med biavl. Råder man over en have, et by-tag, eller har man adgang til et egnet sted i nærheden, så er den væsentligste forudsætning for at blive biavler sandsynligvis i orden.

Som udgangspunkt har man ret til at holde bier i haven, og danske honningbier er fredelige typer, som kun meget sjældent giver anledning til problemer. Derudover er det en rigtig god idé at deltage i et begynderkursus i den lokale biavlerforening.

Der findes mere end 80 lokalforeninger i Danmark, og de fleste arrangerer kurser hvert år i februar / marts. Således også i Randers og Omegns Biavlerforening, hvor begynderkurset starter mandag den 26 februar på Tirsdalens Skole.

Kurset omfatter en teoretisk såvel som praktisk del, ligesom vi er behjælpelige med at anskaffe bifamilier samt egnet udstyr. Læs mere på foreningens hjemmeside.

Kommentarer