Randers By

Hjerteskærende afsked med klassekammerat og hans familie

Se billedserie Familien Vetchynov vinker her det sidste farvel til venner og skolekammerater på Randers banegård, inden turen via Kastrup går tilbage til en uvis fremtid i Ukraine. Foto: Randers Netavis.

Klokken er 20:40 tirsdag aften. Randers Netavis mødes med en gruppe gymnasieelever fra Randers statsskole, der er mødt tidligt op på banegaarden i Randers.

De er her for at tage afsked med deres klassekammerat Seva Vetchynov fra Ukraine, som sammen med sin mor, far og to lillebrødre skal med toget til Kastrup og derfra videre onsdag morgen ombord på et fly til Ukraine.

De er UDVIST af Danmark.

Seva gik indtil i går i 2.G på Randers statsskole, hvor han i halvandet år har passet sine fag, fået gode karakterer og været en aktiv elev i flere sammenhænge. Vellidt, integreret og taler flydende dansk.

Hans far Oleg har siden 1. december 2016 været i sprog- og arbejdspraktik på Verdo, som i længere tid har støttet ham i sin integration og efterfølgende givet ham kontrakt på et fast job pr 1. marts 2017. Det vil sige til start om en uge.

Sevas mor har også bidraget aktivt i form af et praktikjob i SFO’en på Hobrovejens skole og hans to lillebrødre har gået i lokal folkeskole i Randers.

Dette er historien om en familie, som i halvandet år har gået i uvished om deres afviste asylansøgning betød endelig udvisning, eller om de alligevel ville få en chance i Danmark.

Randers Netavis har i løbet af tirsdag talt med en række personer, der har været tæt på familien Vetchynov mens de har opholdt sig i Danmark. Samtlige finder det urimeligt og umenneskeligt, at en flygtningefamilie, der har vist vilje og evne til at skabe sig en ny tilværelse her i landet – og i fremtiden bidrage til det danske samfund – nu med et pennestrøg sendes tilbage til en uvis og usikker fremtid i deres uroprægede land Ukraine.

Danmark mangler kvalificeret arbejdskraft

Hos Verdo udtaler HR-chef Lone Abdene:

– Vi har i høj grad brug for den type el-teknisk arbejdskraft som Oleg Vetchynov besidder. Han har i øjeblikket ikke helt de sprogmæssige kundskaber, det kræver for at kunne bestride en ledende projektlederstilling, men det tror vi på, han vil kunne opnå det på sigt.

– Derfor tilbød vi i første omgang Oleg en fire måneders praktikstilling, og efterfølgende har vi tilbudt ham en fuldtidsstilling under normale danske lønmodtagervilkår i virksomheden med start 1. marts.

Udlændingestyrelsens krav om en minimumsløn på 408.800,- kroner, som Beløbsordningen kræver, for at udlændinge uden for EU kan tage arbejde i Danmark, er imidlertid for høj for Verdo i Oleg Vetchynovs tilfælde.

Familien Vetchynov er onsdag morgen på vej tilbage på et fly til det land, de flygtede fra for snart tre år siden. Fremtiden er uvis, men gymnasieeleven Seva siger til Randers Netavis, at familien håber, det vil lykkes dem at komme tilbage til Damark og genoptage deres tilværelse her.

Kommentarer