Randers By

Historien om Randers reb

Randers Reb og dens historie – kort fortalt

Der er en tov’lig god fortælling på programmet, når Håndværksmuseet er rammen om en halv times foredrag om Randers Reb. Fabrikken opstod i 1840 og blev sidenhen danmarksberømt.
Hør museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning vise billeder og fortælle om Randers virksomhedens begyndelse i det ganske små, til den blev en international koncern, som voksede ud af byens rammer.

30 minutters fortælling – Randers Rebslaaeri torsdag den 29. november 2018 kl. 13 – 13.30 på Museum Østjylland – Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers.

Gratis adgang. Husk tilmelding på www.museumoj.dk

Tidligere blev der lavet reb i alle større danske byer. Randers Reb hed oprindeligt Randers Rebslaaeri og blev grundlagt helt tilbage i 1840. På det tidspunkt blev der lavet reb i alle større danske byer i Danmark – naturligvis også i Randers.
Grundlæggeren af Randers Rebslaaeri Peter Winther Winge var ung, men også dygtig og flittig. Selvom der var masser af konkurrenter i reb-branchen i Randers på det tidspunkt, evnede han at få stor succes med sit rebslageri.

Randers Reb fascinerer
De mange rebslagerier forsvandt efterhånden. Men Randers Reb overlevede på grund af sin evne til at tilpasse sig tiden og omstille sig til industri. Virksomheden Randers Reb blev kendt af alle i Danmark, og fabrikken endte med at blive det sidste sted i landet, hvor man fremstillede reb.

”Selvom det snart er 16 år siden, at Randers Reb lukkede fabriksdørene for sin produktion i byen, er fortællingen om virksomhedens start og opblomstring stadig fascinerende. Skiftet fra at lave reb i hånden på Randers Rebslaaeri til at blive en stor pulserende industrivirksomhed Randers Reb er et stykke drønspændende kulturhistorie, ” smiler Rikke Alsbjerg Schøning.

Ravn laver reb
Efter fortællingen kan dagens gæster møde museets frivillig Jan Ravn. Jan Ravn kender rebslageriet ud og ind og vil denne dag øse af sin viden om rebslageri. Der bliver også tid til at demonstrere, hvordan man i fortiden lavede rebslagerfaget på museets rebbane.

Kommentarer