Randers By

Grønne områder og friluftsfaciliteter giver nyt liv i ghettoerne

Foto: Friluftsrådet. Bolig

Friluftsrådet har med et projekt i Randers bidraget til at løfte et boligområde og der er ny inspiration fra en konkurrence om friluftsliv i boligområder, hvor vinderen blev kåret i november 2017.  

På fredag udsender Transport-, Bygnings- og Boligministeriet årets liste over ghettoområder. Dette betyder også fornyede overvejelser over hvordan man kan styrke områderne. Et nyt indspark i debatten er lige udkommet: Bogen Fra ghetto til blandet by.

Her fastslår forfatterne fra Statens Byggeforskningsinstitut Claus Bech-Danielsen og Marie Stender, at man ikke kan bygge sig ud af ghetto-tilstanden. De fysiske indsatser kan imidlertid være en vigtig del af løsningen hvis de samtænkes med lokalområdets øvrige sociale indsatser.

Friluftsrådet formulerede i 2015 politikken “Byfriluftsliv for alle”. Dette har betydet, at man netop har arbejdet med at kombinere fysiske og sociale indsatser ved at understøtte skabelsen af bynatur, der danner ramme om et bredt udsnit af friluftsaktiviteter.

– Vi har en vision om friluftsliv for alle, og vi ved, at det har en betydning, hvor langt der er til grønne områder med friluftsfaciliteter i forhold til hvor ofte vi bruger dem. Faciliteter til at være ude og lave friluftsaktiviteter kan skabe mødesteder med indhold i boligområder, og skabe liv mellem boligblokkene” siger Friluftsrådets direktør Jan Ejlsted.

Farvel til plænerne!

Et kendetegn for mange af de almene boligområder, der blev opført i 60’erne og 70’erne, er, at der mellem blokkene er store flade plæner som ofte står tomme og uden en konkret funktion. Friluftsrådet ser imidlertid et kæmpe potentiale i disse områder. Derfor udskrev man i starten af 2017 i samarbejde med BL en konkurrence om at udvikle disse arealer til friluftsoaser.

Mere end 25 almene boligforeninger deltog med bud på hvordan man kunne udvikle sine plæner.  Vinderen blev boligforeningen Bo42 fra Rønne, der vil skabe en park med en række konkrete og afgrænsede funktioner såsom friluftsscene, udekøkken, højbede og en regnvandssø. Vinderen blev kåret på BLs boligmesse i november 2017.

Et mødested på kanten af byen, boligområdet og den åbne natur

På Nordre Fælled i Randers er Myretuen i år blevet opført som et af Danmarks første ByNaturrum – et koncept udviklet af Friluftsrådet og Lokale- og Anlægsfonden til at understøtte byfriluftsliv. Med aktiviteter som fællesspisning og naturvejledning er Myretuen en indgangsportal til naturaktiviteter på fælleden og de tilstødende skove.

Stedet tiltrækker og blander beboere fra de nærliggende almene boligområder Jennumparken og Glarbjergvej med folk fra resten af Randers. Og netop det at skabe bebyggelse og aktiviteter, der integrerer udsatte boligområder i resten af byen er afgørende ifølge rapporten ‘Jagten på forandringskraften’.

 

Kommentarer