Fussingø

GLA:D TRÆNING HOS FUSSINGØ FYSIOTERAPI:

Slidgigt er smertefuldt og hæmmer funktionsevnen; man bliver fysisk mindre aktiv og så ruller lavinen.

Går du og døjer med smerter i knæ eller hofte? Vidste du at den rette træning kan forebygge og behandle ledsmerter? 10 til 20 procent af befolkningen fra 45 år og derover lider af artrose – også kaldet slidgigt. 

Hvad er Artose ? 

Artrose er en ledsygdom, i folkemunde kaldet slidgigt. Sygdommen kommer snigende over mange år, hvor ledbrusken gradvist nedbrydes. De led som oftest påvirkes er knæ, hofter og fingerled. Artrose er dog ikke en uforanderlig tilstand!! Træning kan forbedre kvaliteten af brusken og ændrer samtidig belastningen i leddet.

Hvordan spotter man Artose? 

De typiske tegn er belastningssmerte, fx når man skal gå langt, gå op og ned af trapper, og ind og ud af bil. Endvidere oplever mange stivhed eller generel nedsat bevægelighed i leddet. Der kan være hvilesmerte og leddet kan hæve op og blive rødt og varmt. Ved artrose i knæet koncentrerer smerterne sig på inder- og yderside af knæ og ned i skinneben, samt en oplevelse af at knæet svigter. Hos hofteartrose er smerten ofte lokaliseret på ydersiden og i lysken samt inder-og yderside af lår og over knæ.

Hvordan stiller man diagnosen? 

I dag stilles diagnosen oftest med et røntgenbillede, men røntgenbilledet viser kun forandringer i de sene stadier af artrose. Derfor er man begyndt også at diagnosticere alene på baggrund af symptomer, risikofaktorer og ved undersøgelse af leddet hos læge eller fysioterapeut. Det vil sige at læger og fysioterapeuter i samarbejde kan stille diagnosen uden røntgenbillede. Herved kan man hurtigere og bedre bremse udviklingen af artrose, og undgå eller udsætte operationer.

Hvad kan man selv gøre for at forbedre symptomerne ? 

Vægttab, træning, og ergonomisk vejledning kan afhælpe symptomerne ved artrose. Man ved, at for hvert kilo man taber mindskes belastningen på leddet med det dobbelte.

Der er lavet forskning på området på Syddansk Universitet. Ewa Roos og Søren Thorgaard Skou har udviklet specifikke træningsprogrammer, som de uddanner de danske fysioterapeuter til at varetage og undervise i. Konceptet kaldes GLA:D (Godt Liv med Artrose i Danmark). Den forskning GLA:D bygger på viser, at træning giver effektiv smertelindring. Det særlige ved GLAD-træningen er, at den bygger på neuromuskulær træning som er specifik rettet mod det artrose-ramte led. Der fokuseres på stabilitet, styrke, koordination og funktionel træning.

Hvordan kommer man i gang ? 

I Fussingø Fysioterapi er 3 fysioterapeuter uddannede til at tage sig af patienter med artrose i knæ og hofte. GLA:D-forløbet har kørt på klinikken i 2 ½ år , og har ført til mange ”gla:de”patienter. Det består af undersøgelse, undervisning og 13 superviserede træningsgange samt retest. Deltagerne er med deres data med til at undersøge/validere den forskning som løbende pågår, således at træningen bliver endnu mere målrettet og skræddersyet til den enkelte artrose-patient

Kommentarer