Samfund

Genetablering af Gl. Århusvej ved Nordic Waste starter mandag

Her ses det stykke af Gl. Århusvej, som nu skal genetableres. Illustration: Randers Kommune.

Oprydningsarbejdet efter jordskredet ved Nordic Waste er nu så langt, at arbejdet med at genskabe Gl. Århusvej kan gå i gang. Det er entreprenørvirksomheden Arkil, som efter en udbudsrunde er valgt til at udføre opgaven. Arbejdet går i gang på mandag den 17. februar.

– Vi glæder os meget til at opgaven går i gang. Der er strækninger som skal have ny asfalt og strækninger, hvor vejen skal bygges op fra bunden, vi skal genetablere vejafvanding, cykelstier og lave ny cykelsti, fordi vi også har flyttet Alling Å, fortæller Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune og fortsætter:

– Vi kan endnu ikke sætte en præcis dato på, hvornår arbejdet er færdigt. Vi går nu i gang med at udarbejde en tidsplan og samtidig er vi også afhængige af vejret i den kommende tid.

Gl. Århusvej forventes dog igen at være en fuldt funktionsdygtig hovedvej mellem Randers og Aarhus i løbet af 2. kvartal 2025. Mandag 17. februar ruller de første maskiner og skurvogne ruller ind på området ved Nordic Waste.

Det er Randers Byråd, som har besluttet at genetablere vejen, og der er afsat en ramme til opgaven på i alt 12 mio. kr. Pengene skal betale både selve anlægsarbejdet og det forholdsvis omfattende rådgivningsarbejde for at sikre, at vejen kan holde. Efter udbudsrunden står det klart, at opgaven ser ud til at kunne løses væsentligt billigere end først antaget.

En særlig opgave

– Anlægsarbejdet bliver en speciel opgave, fordi det foregår netop ved Nordic Waste, hvor vi står med en vej, der forsvandt, og der derfor er sket rigtig meget. Så man kan sige, at området er geoteknisk udfordrende. Derfor har byrådet også afsat midler til både på forhånd at få undersøgt forholdene nøje, sådan at vi i videst muligt omfang ved, hvad vi har med at gøre, og der er i beløbet også midler til ingeniørarbejde undervejs hvis nødvendigt, siger Jesper Kaas Schmidt.

Da jorden begyndte at skride ud over Gl. Århusvej den 19. december 2023, medførte det, at på den strækning, hvor jordskredet kom ned over vejen, er der intet tilbage af vejen eller dens opbygning. Samtidig blev jorden under den tidligere vej også skubbet væk. Konsekvensen blev at cirka 1 kilometer af Gl. Århusvej er blevet beskadiget eller skubbet helt væk, ligesom en rasteplads er væk og cykelstier forsvandt.

Etaper i anlægsarbejdet

Det kommende anlægsarbejde er delt op i tre områder eller strækninger som kræver forskelligt omfang af reetablering.

I område 1 er vejen helt væk og skal bygges op fra bunden, der skal laves nye cykelstier og ny vejafvanding. Det drejer sig om cirka 210 meter.

Område 2 er de strækninger, hvor vejen skal udbedres med ny asfalt og der skal etableres nye cykelstier og ny vejafvanding. Det drejer sig om ca. 370 meter.

Område 3 er en udbedring af vej og eventuelt cykelstier med nyt slidlag – det drejer sig om ca. 500 meter.

Samtidig skal der laves vejafvanding, hvor vandet ledes via grøfter til Alling Å, og der skal reetableres vejdræn.

Rasteplads udgår

Den rasteplads som lå lige øst for vejen ca. midt på strækningen blev også skubbet bort af jordskredet. Den er ikke længere nødvendig, fordi der ligger en større rasteplads lige syd for. Den sydlige rasteplads slap for at blive berørt af jordskredet.

– Når vi går i gang, kan vi ikke helt vide, hvordan jorden opfører sig. Vi har en formodning om det, men vi tager ingen chancer, og derfor har vi også koblet geoteknikere fra COWI på opgaven for at være sikker på, at vi kan nå at gribe situationen, hvis noget mod forventning skulle opføre sig uventet, siger Jesper Kaas Schmidt.

– Vi er i Arkil glade for, at vi vundet denne opgave, og vi ser frem til at være med til at genetablere Gl. Århus vej i samarbejde med Randers Kommune, siger Kenneth Kærmose Sørensen, entrepriseleder hos Arkil A/S.

Kommentarer