Generalforsamling i Niels Ebbesens Venner
Atter en gang har foreningen Niels Ebbesens Venner afholdt den traditionsrige generalforsamling i Randers.
Vanen tro samledes deltagerne ved statuen af Niels Ebbesen. Den er placeret centralt på Rådhustorvet og står ved det gamle rådhus, hvor generalforsamlingen senere fandt sted.
Det er skikken, at en af byrådets politikere holder en kort tale ved statuen og nedlægger en blomsterbuket. I år var det forhenværende politimand og tidligere borgmester Henning Jensen Nyhuus.
Henning Jensen Nyhuus overlod opgaven til den kommende borgmester, tidligere medlem af Folketinget Torben Hansen.
En af deltagerne i Niels Ebbesens Venner var tidl. oberst, regimentschef, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, fodbolddommer, forfatter og meget mere.
Jens Christian Lund går stadigvæk under navnet ”obersten,” og er Danmarks mest dekorerede soldat.
Da Torben Hansen og Jens Christian Lund begge sad i Folketinget, sad de i 6 år sammen under alle gruppemøderne.
I rådhussalen talte Henning Jensen Nyhuus til forsamlingen, hvor han talte om Niels Ebbesen.
– Historien om Niels Ebbesen og hans gerninger, er historien om frihed for Danmark, for fædrelandet og for folket. I en stadigt globaliseret verden er det vigtigt at huske på vore nationale helte, sagde Henning Jensen Nyhuus.
– Den 11. september 2001 ændrede verdens opfattelse af tryghed, frihed og demokrati da terroren pludselig ramte USA og senere andre nabolande, og os selv. Dermed blev det klart, at demokratiet ikke er en selvfølge, udtalte Henning Jensen Nyhuus.
I sin tale takkede han Niels Ebbesens Venner for stadigvæk at minde om, at man skal huske sine nationale helte.
Derefter var det tid til at uddele den eftertragtede Niels Ebbesen-medalje. Den tilfaldt i år Jens Christian Worm Gotfredsen. Han er tømrer, socialrådgiver, kunstner samt forfatter med ekspertise i 1. Thule-ekspedition, som han lige har udgivet et stort værk om: »Mysteriet på Indlandsisen.« Han har levet 20 år i Grønland og deltaget i Pearyland ekspeditioner, slædepatruljen Sirius og dagligdagen i Vest- og Østgrønland. Han har i Nanok-regi gennem en årrække deltaget i bevarelsen af historiske hytter i Nordøstgrønland, bl.a. »Alabama-huset« og »Dødemandsbugten« og var august 2017 leder af et hold til Danmarkshavn for restaurering af »Villaen.« I øvrigt er modtageren havnefoged på Tunø.
Bestyrelsesmedlem i Niels Ebbesens Venner og tidligere chef for Frømandskorpset gennem 16 år og chef for Slædepatruljen SIRIUS i 12 år, Palle Norit fastgjorde medaljen.
Herefter aflagde formand for Niels Ebbesens Venner Jan Fagerlund beretning. Han startede med at mindes de medlemmer af foreningen, som er afgået ved døden siden sidste generalforsamling: Politiker Mogens Camre; bankdirektør og oberstløjtnant Svend Erik Husum; oberst Mogens Kjær Sørensen og Svend Egon Andersen, som var den sidst fra Hvidstengruppen.
Derudover døde modstandsmanden Gunnar Møller i Australien. Han har førhen modtaget en hædersmedalje fra den australske regering for sin indsats i modstandskampen i Danmark. Gunnar Møller har skrevet til Niels Ebbesens Venner: »Men jeg ville nu have været gladere hvis den var kommet fra Danmark.«
– Vi har fortsat den glæde at konstatere Niels Ebbesen medaljen bliver mere og mere attraktiv og værdsat. Faktisk har vi en bærer professor Bent Jensen, der takkede nej til Ridderkorset, men mange tak til Niels Ebbesen Medaljen, oplyste Jan Fagerlund.
– Ofte tænker jeg på, hvor er det en skam at stifterne politiassistent Victor Horn og fiskegrosserer Strange Garzet ikke skulle opleve den anerkendelse for deres store arbejde, både i modstandskampen og gennem den kreds og det hæderstegn, de indstiftede, sagde Jan Fagerlund.
– Hvor ville jeg dog gerne kunne vise dem hvad deres initiativ dengang er blevet til og hvor attraktivt det er blevet at modtage Niels Ebbesen Medaljen, understregede formanden.
– Jeg glæder mig dagligt over alle de pragtfulde mennesker jeg møder og har mødt i Niels Ebbsens Venner, fra forskellige politiske grene, forskellige jobs og samfundslag. Alle med holdninger og lyst til at gøre en indsats for Danmark, danskheden og demokratiet i vores lille land fastslog Jan Fagerlund.
Han forklarede, at medaljen fortsat gives som et klap på skulderen til personer, der har gjort en særlig indsats til gavn for Danmark, demokratiet og friheden. Det kan være en stor og skelsættende indsats som da Kurt Westergaard næsten vendte verden på hovedet – eller en beskeden i hverdagen, og som alle har betydning, hver på deres niveau.
– Vores gamle flag, hvor korset pludselig i dag generer nogle, er flere hundrede år ældre end det næstældste. Lad os glæde os over det nu endelig er kommet op i Folketingssalen, konstaterede Jan Fagerlund.
– Når du ser soldater fra international tjeneste marcherer i byerne, så send en tanke til Niels Ebbesens Venner. Det var Niels Ebbesens Venner der fik det indført. Oberst Kim Astrup, afdøde Mogens Camre og jeg selv arbejdede hårdt på vegne af Niels Ebbesens Venner, og det lykkedes at overbevise Forsvarskommandoen. Og det er vi utroligt glade for og også lidt stolte over, bemærkede formanden.
Han redegjorde herefter for foreningens høje aktivitetsniveau i det forgangne år. Herunder placeringen af Kaj Munks mindesten på Hørbylunde Bakke, hvor han blev henrettet. Deltagelse i Svend Egon Andersens bisættelse i Knebel Kirke og markeringer af 5. maj.
Efter generalforsamlingen var der middag i den nærliggende Slotskro, hvor de traditionelle gule ærter var skiftet ude med biksemad med spejlæg og bearnaise.
Kommentarer