Flodbyen skal gentænkes når forudsætningerne om befolkningstilvækst er skudt over 52% ved siden af
Af Erik Bo Andersen, Østbroen
Et centralt kritikpunkt i forhold til planlægning og udvikling af store projekter som Flodbyen Randers er at den befolkningsvækstprognose som projektet bygger på, er et urealistisk scenarie og en forventning om, at Randers vækster med over 800 nye borgere om året frem mod 2046. Det fremkommer i de rapporter og valgte scenarier for ”Byen til vandet” fra 2015 og 2016, og disse vækstforudsætninger er ikke justeret efterfølgende på noget tidspunkt.
Der skrives til og med at forudsætningerne i det valgte scenarie for vækst er større end nogensinde historisk, hvilket jo er fakta, men urealistisk.
Fakta viser, at befolkningstilvæksten gennemsnit fra 2017 til 2024 kun ligger på 296 borgere i gnsn.
Og derved er der en helt klar uoverensstemmelse mellem de faktiske reelle tal og de fremskrevne forudsætninger som hele ”byen til vandet” eller Flodbyen bygger på, som ikke matcher.
Det giver en manglende befolkningstilvækst frem mod 2027 på hele 16.128 borgere fra forudsætninger i ”byen til vandet/Flodbyen” og så i forhold til den faktiske virkelighed.
Mulige forklaringer på de Optimistisk fremskrivninger ligger nok i kombinationen af Kommunens og politikernes ønske om vækst, vækst og vækst og derfor er der ofte en tendens til at vælge det optimistiske scenarier for at tiltrække investeringer og opnå politisk opbakning. Det ser jo godt ud og redder hel kommunen.
Det tunnelsynet Fokus på vækstscenarier kommer fordi, at kommunen fremlægger de rapporter, der ligger til grund for ”Byen til vandet/Flodbyen”, hvor man bruger fremskrivninger, der antager, at en øget urbanisering og regional tiltrækning vil kompensere for tidligere vækstmangel. Altså man jager en vækst der ikke er der.
Manglende justering: Hvis data ikke regelmæssigt opdateres med de faktiske tendenser, kan forældede eller fejlagtige tal blive grundlag for katastrofale beslutninger der bliver truffet på et forkert grundlag.
Konsekvenserne af urealistiske forudsætninger når ”Byen til vandet/Flodbyen” bygger sine byggeprojekter og investeringer på urealistiske data, og de faktiske data viser et andet billede end forudsætningerne, så betyder det Fejlagtig ressourceallokering som overdimensionering, hvilket vi allerede har set, ved sløjfning af kvalitetskrav og anlæg der bliver betydelige dyre og som føre til spildte offentlige eller private midler.
En anden og synlig Risiko er tomme boliger, som vi allerede ser i Randers Kommune med et rekordstort antal ledige boliger. Hvis den forventede tilflytning ikke realiseres, resulterer det i lavere efterspørgsel efter boliger, hvilket skaber udfordringer for eksisterende boligejere, ejendomsinvestorer og Kommunens generelle byudvikling.
I borgerlisten Østbroen, der vil vi gerne udvikling, også af Flodbyen, men det skal ske ud fra faktuelle data og ikke urealistiske forudsætninger, og derfor går vi til valg på en Revision af vækstforventninger og hele grundlaget for ”Byen til vandet /Flodbyen”.
Vi mener at det vil være nødvendigt for Randers Kommune at revidere deres vækstforventninger baseret på de faktiske historiske data.
Hvis ikke de opstillede vækstforudsætninger er realistiske, risikerer projektet at føre til økonomiske og sociale problemer frem for at være en gevinst for Randers.
Kommentarer