Randers By

Drop kælderværelset i Aarhus – Randers har Danmarks billigste ejerlejligheder

TV2 Østjyllands eksperiment "30 dage i Randers" afprøver fordommene om at bo i Randers. Den filosofistuderende Daniel Johannesen har godt tre uger tilbage i lejligheden i Randers, før han skal beslutte, om fortsat ønsker at bo i byen. 

Det er ikke kun koncerter på Von Hatten og de kønne Randers-piger på Østervold, som kan trække unge mennesker til byen. Hvis du køber en ejerlejlighed i byen, får du over tre gange så meget for pengene, end hvis du køber en tilsvarende i Aarhus.  

TV2 Østjylland har igangsat “Eksperimentet: 30 dage i Randers”, hvor den filosofistuderende Daniel Johannesen er udvalgt til at filme tilværelsen i en 2-værelses lejlighed i Randers, mens han pendler til universitetet i Aarhus.

Når måneden er overstået, skal Daniel Johannesen beslutte, om han ønsker at fortsætte livet i byen. Indtil videre er den musikglade mand tilfreds med det sociale liv i Danmarks sjette største by.

– Der er masser af det. I onsdags var jeg nede på Von Hatten og mødes med nogle studiekammerater, som inviterede mig til jam, fortalte han i dag til TV2 Østjylland efter en uge i byen.

Se Daniel Johannesens videoer her:  Eksperiment: 30 dage i Randers 

Danmarks billigste ejerlejligheder

Det er dog ikke kun jam på Von Hatten og søde piger i byen, som Randers tilbyder en ung mand som Daniel. En ny undersøgelse foretaget af Danmarks største boligside Boliga dokumenterer, at hvis Daniel Johannesen vælger at blive boende i Kronjyllands hovedstad, får han ikke kun en by med moderne faciliteter, men væsentlig flere penge på lommen, end hvis han havde købt en ejerlejlighed i Aarhus.

Boliga har opgjort de gennemsnitlige kvadratmeterpriser for ejerlejligheder i andet kvartal 2015 og andet kvartal 2016. Tallene er beregnet ud fra de registrerede salg i almindelig fri handel og konklusionen på undersøgelsen er klar:

Danmarks billigste ejerlejligheder får man i Randers, hvor den gennemsnitlige kvadratmeterpris faldt med otte procent fra 8.582 kroner i 2015 til 7.908 kroner i 2016. Til sammenligning var priserne i Aarhus steget med tre procent fra 28.383 kroner i 2015 til svimlende 29.251 kroner i 2016. Det er altså en kvadratmeterpris, der er mere end tre gange så høj som i Randers.

Boliga har kun medtaget kommuner med minimum 20 salg i frihandel, da der er store udsving i kvadratmeterprisen i kommuner med få handler. Randers havde de billigste ejerlejligheder af undersøgelsens 29 kommuner efterfulgt af Slagelse og Næstved Kommune.

Se listen her

En storby med fornuftige priser

Christian Bjørn er ejer af Nybolig Bjørn & Ankersen i Randers. Han nævner overtallet af 2-værelseslejligheder i Randers, som en af forklaringerne på, hvorfor prisen for en ejerlejlighed i Randers er så billig i forhold til Aarhus.

– Vi ser en udvikling med flere og flere forældrekøb, fordi flere studerende vælger at bosætte sig i byen. De er måske mere bevidste om, at de får en 2-værelses lejlighed til den samme pris, som de får for et lille værelse i Aarhus, forklarer han og tilføjer:

– Randers er en stor by med en masse gode sociale og kulturelle tilbud, så det er en undersøgelse, der viser, at man ikke behøver at flytte fra lands lov og ret, hvis man ønsker sig en fornuftig bolig.

Målgruppen er de unge og de ældre

Lise Nytoft Bergmann er boligøkonom hos Nordea. Hun mener dog ikke, at Randers er et alternativ for langt de fleste af de aarhusianske boligsøgende.

– I Randers skal man nok være mere opmærksom på hvilken gruppe, man henvender sig til, når det gælder ejerlejligheder. Det er selvfølgelig de unge, men også seniorer, der kunne tænke sig at bo tættere på byen. Forudsat at de kan finde en ældreegnet lejlighed, hvor de kan klare sig selv, siger hun.

Priser, hvor mange kan være med

Torben Hansen er borgmesterkandidat for Socialdemokraterne i Randers Kommune. Han mener, at de unge mennesker og familier i Randers skal være glade for, at ejerlejligheder har en pris, hvor mange kan være med – til forskel for vanvidspriserne i Aarhus.

–  I Randers har vi gode sociale og kulturelle tilbud, en fantastisk natur og centralt beliggende boliger. Mange unge mennesker må betale formuer for en bolig i Aarhus, eller få forældrene til det, så de ikke får en dårlig start på studielivet, siger han.

En mental barriere

Torben Hansen forklarer de billige ejerlejlighedspriser med, at byen ikke har titusindvis af studerende, der hvert år starter på studiet som i Aarhus, men påpeger, at afstanden er en mental barriere for de unge mennesker, der tænker, at der er langt fra Randers til Aarhus.

– Men det går jo hurtigere at komme fra rutebilsstationen i Randers til Aarhus Universitet, end det gør fra det sydlige Aarhus, siger han og tilføjer:

– Vores opgave er at fortælle, at man i Randers får en yderst fornuftig bolig til en yderst fornuftig pris, så vi får trukket flere unge mennesker til. Jeg tænker på de studerende fra Aarhus, men også studerende her i byen, der bosætter sig andre steder. Derudover skal vi sørge for at have boliger af en størrelse, der er attraktive for seniorerne. Det er måske vores største udfordring, siger han.

Fakta

Det var ejerlejlighederne i Glostrup og Høje Taastrup kommuner, der ifølge Boligas undersøgelse steg mest i perioden. I Glostrup gik prisen fra 17.196 kroner til 20.637 kroner per kvadratmeter. Det er en stigning på 20 procent. Gennemsnitspriserne i Høje-Taastrup steg med 19 procent.

Kommentarer