Randers By

Dragonparken er indrettet til ukrainske flygtninge med børnefamilier i centrum

Onsdag den 4. maj var AP Pension forbi til en rundvisning. Fra venstre: Peter Olsson, administrerende direktør for AP Ejendomme, Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune, Mikkel Kanneborg Lybæk, integrationsafdelingen Randers Kommune, Ivan Vavrenchuk, praktisk medarbejder på Dragonparken, Birgitte Guldberg, Ukrainechef i Randers Kommune, Jesper Plauborg, projekt- og udviklingschef i AP Ejendomme. Foto: Randers Kommune

En stor frivillig indsats ligger bag klargøring af Dragonparken, der er stillet til rådighed for ukrainske flygtninge af Randers Kommune i samarbejde med AP Pension. Der er nu skabt et fællesskab med børnefamilier i centrum, og randersborgerne har blandt andet bidraget med møbler til lejligheder og cykler, legetøj og blomster til det beskyttede gårdmiljø.

Den stilfulde gamle kaserne Dragonparken består af cirka 60 rummelige lejligheder med høje buede vinduer omkring et lukket gårdmiljø. I 1800-tallet var bygningen centrum for disciplinerede dragoner, men på solskinsdage i foråret 2022 genlyder gården af leg og latter.

Randers Kommune anvender de fredede bygninger til indkvartering af ukrainske familier, og en stor gruppe frivillige har arbejdet utrætteligt for at gøre boligerne klar til indflytning.

“Den frivillige indsats har været helt utrolig. Der har stået mindst 20 frivillige klar, hver gang jeg har bedt om hjælp, og vi har møbleret lejlighederne udelukkende med genbrugsmøbler fra randersborgerne. Resultatet er virkelig flot, og jeg oplever stor taknemmelighed, glæde og arbejdsomhed blandt de nye beboere”, siger Mikkel Kanneborg Lybæk fra integrationsafdelingen i Randers Kommune. 

Glæde over fællesskabet

Ukrainske Ivan Vavrenchuk har boet i Danmark siden 2013 og var blandt de frivillige, der hjalp med at gøre de første lejligheder klar til indflytning. Nu er han ansat som praktisk medhjælper med den store fordel, at han både taler dansk og ukrainsk og derfor kan hjælpe med sproglige udfordringer også. Han oplever, at de ukrainske familier er rigtig glade for at bo på Dragonparken.

“Folk er glade for at bo sammen i et fællesskab, hvor de kan snakke sammen og hjælpe hinanden. De fleste håber selvfølgelig, at de snart kan vende hjem igen, men de er meget tilfredse med at bo her”, fortæller Ivan Vavrenchuk.

Det bekræfter 21-årige Kira Bondarenko, der sætter stor pris på at have fået sin helt egen lejlighed.

“Jeg er meget glad for at bo i lejligheden, og jeg har fået mange gode møbler. Jeg kan rigtig godt lide Danmark. Nu leder jeg efter et job”, fortæller Kira Bondarenko, der gerne vil arbejde som oversætter mellem ukrainsk og engelsk, hvis det kan lade sig gøre. Hun taler endnu ikke dansk, og citatet er derfor oversat fra engelsk.

Rart at kunne hjælpe

Det er AP Pension, der ejer Dragonparken, og onsdag d. 4. maj var de forbi til en rundvisning sammen med borgmester Torben Hansen.

“Jeg sætter stor pris på, at vi har fået lov til at bruge Dragonparken til indkvartering af ukrainske familier. Beliggenheden og de trygge rammer gør stedet helt optimalt til formålet. Det er også fantastisk at se det miljø, der er skabt med fint indrettede lejligheder og havemøbler, tørrestativer og legende børn i gården”, siger Torben Hansen.

I AP Pension er de blot glade for at kunne gøre en forskel for mennesker, der er tvunget til at forlade deres hjemland på grund af krigen.

“Det er en ekstremt frygtelig situation, som vi netop nu er vidne til i Ukraine, hvor uskyldige mennesker flygter fra de krigsrædsler, som Ruslands invasion forårsager. Herhjemme må vi hjælpe de flygtninge, som vi modtager på bedst mulig vis, og i AP Pension vil vi gerne stille boliger til rådighed for ukrainske flygtninge i det omfang, det er muligt”, siger Peter Olsson, administrerende direktør i AP Ejendomme.

Kommentarer