Digital infrastruktur i Danmark – Hvad får de små byer og kommuner ud af det?
I årevis har vores land været førende inden for digitalisering – ikke bare i Europa, men i hele verden! Det bekræftes af Europa-Kommissionens Digital Economy & Society Index (DESI). Faktisk er der næsten ikke et område, der ikke er blevet digitaliseret! Disse topplaceringer er resultatet af flere års hårdt arbejde, men i sidste ende betaler det sig. Virksomheder og myndigheder er alle kendetegnet ved et digitalt fodaftryk.
Borgerne selv er også kronede verdensmestre på den internationale arena! For eksempel har 92 % af borgerne en internetforbindelse derhjemme, og 88 % har haft onlinekontakt med en offentlig tjeneste inden for de seneste 12 måneder. De kan stole på en af de stærkeste internettjenester i Europa. Med en medianværdi på 224,32 er det kun Frankrig, der ligger lige foran dem med 237,06. Mobildækningen (4G) i dette land er 100 %, hvilket betyder, at der ikke er flere døde punkter i landet!
En fordel for f.eks. gamblere, der nyder deres velfortjente ferie på Rømø. Hvis de jagter jackpots på en online spilleautomat med deres smartphone på NetBet, kan en død zone hurtigt sætte en kæp i hjulet. Men ikke med 100 % netværksdækning. Men hvordan får små byer og kommuner egentlig gavn af digitaliseringen?
Digitale brevkasser forenkler kommunikationen
Breve på papir er for længst holdt op med at blive skrevet i vores land! Kommunikationen er helt digital, så borgere og virksomheder nemt kan få adgang til al information via deres digitale postkasse. Kommuner, forsikringsselskaber, skattekontorer og andre institutioner arbejder udelukkende på denne måde. Det er selvfølgelig en kæmpe lettelse for alle borgere, virksomheder og kommuner i landet.
For eksempel kan virksomheder og borgere nemt få adgang til dokumenter fra deres smartphones og behandle dem elektronisk. Det gør ikke kun livet lettere for borgerne, men forenkler også de administrative opgaver betydeligt. Digitale postkasser bidrager også til et bedre CO2-aftryk – det reducerer trods alt papirforbruget.
PostNord leverer stadig fysiske breve flere gange om ugen, men postkasserne står som regel tomme. På nuværende tidspunkt transporterer de stadig primært pakker. I fremtiden forventes digitalisering også her – for eksempel gennem pakkelevering med droner.
Forenklede digitale administrative procedurer letter byrden for offentlige myndigheder og borgere
Hvis en tilflytter f.eks. skal registrere sig i en ny kommune efter en flytning, kan det hurtigt blive en udfordring i landdistrikterne. Indtil for få år siden skulle borgerne rejse til den nærmeste kommune og omregistrere sig direkte på stedet. Det var i nogle tilfælde ret besværligt, f.eks. hvis de var afhængige af offentlig transport.
Arbejdsbyrden for medarbejderne i kommunerne eller de små byer var også ret stor, for alt skulle skrives ind manuelt, og borgeren skulle underskrive forskellige stykker papir. I takt med at digitaliseringen skred frem, oprettede regeringen portalerne Borger.dk og Virk.dk. Portalerne fungerer som digital adgang til den offentlige sektor for borgere og virksomheder.
Borgerne kan nu indtaste deres nye folkeregisteradresse her efter en flytning, skrive deres barn op til vuggestue eller skole eller benytte sig af andre digitale tjenester. Virksomheder kan bruge disse portaler til at ændre deres virksomhedsoplysninger, indsende deres moms eller årsregnskab m.v.
Digitale administrative processer er en velsignelse, især for små byer og kommuner med begrænsede ressourcer som f.eks. personale! Processerne optimeres, kommunikationen forbedres, og det administrative arbejde udføres mere effektivt, hvilket reducerer byrden på medarbejderne. Samtidig taler vi også om at spare papir her, hvilket har en positiv indvirkning på CO2-balancen.
Studerende får adgang til mere uddannelse
Hvis man vil læse en bestemt uddannelse, er der som regel ingen vej udenom at flytte. Men der er mange mennesker, som gerne vil undgå storbyens stress og jag og føle sig bedre tilpas i de små byer. Men den næste generation skal på en eller anden måde kvalificere sig til det eksisterende arbejdsmarked for at kunne dække visse stillinger i små byer og samfund. Ellers bliver der mangel på kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, især uden for de store byer.
Digitalisering giver alle borgere i landet bedre adgang til digitale uddannelsesressourcer uden at skulle flytte! De bruger simpelthen de muligheder for fjernundervisning og hjemmeundervisning, der tilbydes, til at studere et fag efter eget valg. Det bidrager til lige muligheder og sikrer, at uddannelsesmulighederne forbliver tilgængelige for alle.
Konklusion – digitalisering i alle hjørner af landet!
Vores land har én ting til forskel fra de fleste andre lande: Regeringen har ikke kun fokuseret på at digitalisere store byer, men har også specifikt inkluderet små byer og kommuner. Takket være den digitale infrastruktur nyder både borgere og virksomheder godt af forenklede administrative processer, forbedrede kommunikationskanaler og en bred vifte af uddannelsesmuligheder.
Digitaliseringen er virkelig nået ud i alle hjørner af landet og bidrager dermed til et moderne og innovativt samfund. Og hvem ved, måske vil vi også blive betragtet som en pioner inden for digitalisering i de kommende år – kursen er i hvert fald sat!
Kommentarer