Debat og politik

Debatindlæg om minkavl

Debatindlæg af: Jakob Søgaard Clausen
Folketingskandidat for Dansk Folkeparti i Østjylland

Onsdag den 19. september skriver folketingskandidat for Radikale Venstre, Susan Kronborg, her på Randers Netavis, at hun ønsker en udfasning af pelsfarme i Danmark. Det ønske er jeg meget uenig i.

Danmark er et af de lande i verden, der producerer flest minkskind. Den danske minkbranche omsætter for milliarder af kroner med store eksportindtægter til følge. Minkproduktionen skaber omkring 6.000 danske arbejdspladser og dertil kommer mange afledte arbejdspladser. Som med alt andet landbrug i Danmark, så er det arbejdspladser, som i høj grad er placeret i Danmarks landdistrikter. Et forbud mod minkavl i Danmark vil derfor have store konsekvenser for vores landdistrikter og vil blot forstærke en allerede negativ udvikling.

Udover det økonomiske perspektiv kommer også det faktum, at danske mink er af den bedste kvalitet i verden. Og det er de af den simple grund, at danske mink har det godt. Jeg har selv arbejdet på en minkfarm. Jeg ved, at den smukkeste pels sidder på den mink, der har det godt. Og det har danske mink.

Det har de på grund af naturlige produktionsforhold, og det faktum, at danske minkavlere har investeret milliarder for at leve op til de høje standarder for dyrevelfærd, som Folketinget har fastsat i Danmark. Mink er de husdyr i Danmark, som har færrest skader og dødsfald. Langt mindre end eksempelvis grise. De fleste mink lever hele deres liv på farmen og bliver også aflivet der. De parrer sig naturligt og har altid adgang til halm, som de bruger til at bygge rede. Minkene følger naturens rytme og får kun hvalpe én gang om året. Derudover har minkene hylde og rør i buerne, som de bruger til at lege med.

Går man for alvor op i dyrevelfærd, så vil et forbud også være en meget dårlig idé. Efterspørgslen efter pels forsvinder ikke. Derfor vil et forbud blot betyde, at produktionen vil flytte til andre lande. Lande som Rusland og Kina, hvor dyrevelfærd er, ja, en by i Rusland!

Udover god økonomi og dyrevelfærd, så er dansk minkavl alt det som Radikale Venstre normalt elsker. Det er bæredygtigt, og det indgår i en cirkulær bioøkonomi. 100 % af minken bruges. Skindet laves naturligvis til pelse, mens resten af minkens krop bruges til eksempelvis biodiesel, gødning og varmeformål. Pelsen er naturligt nedbrydelig og minkenes foder består blandt andet af fiskeaffald, der ellers ikke vil blive brugt.

Det giver dermed ikke mening at diskutere et forbud mod mink ud fra en tanke om dyrevelfærd. Diskussionen bør derimod tage sit udgangspunkt i spørgsmålet om, hvorvidt vi mennesker overhovedet skal fortsætte med at se dyr som en ressource, hvilket vi har gjort i tusindvis af år. En diskussion der bør dreje sig om alle husdyr, og som bør give anledning til, at vi i Danmark forsat sikrer en høj dyrevelfærd blandt vores produktionsdyr. Præcis som vi har sikret ved de danske mink.

Kommentarer