Danskerne dropper tandlægebesøget under corona-krisen
Hver femte dansker har droppet tandlægebesøget under corona-pandemien viser ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring.
Sundhedsvæsenet har været under et historisk pres gennem corona-krisen med en lang række udskudte behandlinger og perioder med fyldte sygehuse. Det er dog ikke kun i det offentlige sundhedsvæsen, at behandlinger er blevet udskudt, mange danskere har nemlig også selv droppet og udskudt undersøgelser.
Faktisk har hver femte dansker udskudt et tandlægebesøg under corona-krisen, viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring. Særligt slemt står det til blandt de 30-39-årige, hvor knap hver tredje har droppet en tid hos tandlægen. Tandlægerne har ikke været omfattet af nedlukningerne, og det er derfor bekymrende tal, fortæller fagchef i sundhed hos Gjensidige, Louise Brix.
”Tænderne er det eneste, hvor det offentlige sundhedsvæsen ikke yder markante tilskud til behandling, og hvis man udskyder tandlægebesøget, risikerer man at ende med en større regning senere hen både økonomisk, men særligt sundhedsmæssigt. Tændernes og mundhulens helbred spejler kroppens, og der ses ofte sammenhæng mellem tand- og mundsygdomme og andre alvorlige sygdomme,” siger Louise Brix.
Ikke kun tandlægebesøget aflyses
Det er dog ikke kun tandlægebesøget, som mange danskere har udskudt gennem corona-pandemien, viser undersøgelsen. Der har nemlig også været tendens til, at danskerne har undladt besøgene hos de praktiserende læger. Her svarer lidt over hver femte dansker også, at de af forskellige årsager har undladt at gå til lægen, og det kan lede til manglende diagnosticering af sygdom.
”Man skal gå til lægen, hvis man har symptomer på sygdom, og det er vigtigt, at man får konsulteret sin læge også selvom corona-pandemien gør, at der er sat nogle særlige retningslinjer op for både læge- og tandlægebesøg. Tidlig diagnosticering er altid vigtigt, og det er der størst chance for, hvis man får besøgt sin læge og tandlæge, til de anbefalede undersøgelser samt når man har symptomer på sygdom,” siger Louise Brix.
Danske Patienter har vurderet at der i 2020 blev foretaget 150.000 færre udredningsforløb end normalt, hvilket også leder til fx færre diagnosticeringer med hjerte- og kræftsygdomme. Ifølge Kræftens Bekæmpelse blev 33% færre personer diagnosticeret med kræft mellem marts og maj i 2020, end på et normalt år.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i marts 2021 blandt 1057 repræsentativt udvalgte danskere.
Har du undladt at gå til lægen under corona-krisen?
- Ja, var syg, men gik ikke til lægen 5%
- Ja, havde noget jeg skulle have tjekket, men gik ikke til lægen 13,3%
- Ja, havde en gammel aftale, som jeg aflyste 2,5%
- Ja, af anden grund 2,5%
- Nej 77,1%
- Ved ikke 1,4%
Skulle du have gjort en eller flere af følgende ting under corona-krisen, som du har droppet eller udskudt?
- Tandlægebesøg 21%
- Mindre operation 1,4%
- Større operation (fx i narkose) 0,7%
- Psykologbesøg 2,1%
- Andet 4,9%
- Ingen af ovenstående 71,6%
- Ved ikke/ønsker ikke at svare 2,2%
Kommentarer