Debat og politik

Dansk landbrug skal sikres optimale betingelser i landbrugsaftale.

Læserbrev af Michael Aastrup Jensen, medlem af Folketinget

Dansk landbrug har gennem mange år været verdens bedste til at producere fødevarer i højeste klasse. Ved konstant at være på forkant med udviklingen har dansk landbrug udviklet sig til et af verdens bedste og mindst klimabelastende. Den kommende tid skal landbrugsforhandlingerne lægge retningen for dansk landbrug de kommende år. Når jeg med Venstres forhandlere skal lægge vores linje, bliver det med fokus på, at vilkårene for landbruget ikke skal forringes. Der skal være sikkerhed om landbrugsstøtten mange år fremover og hvis vilkårene for landbruget forringes, eksempelvis med krav om flere efterafgrøder, forbud mod sprøjtning eller gødskning, så skal der forelægge en ordentlig og rimelig erstatning. Regeringen har allerede besværliggjort generationsskifteskatten for familieejede virksomheder, hvilket rammer især landdistrikterne, hvor tre ud af fire privatansatte enten arbejder i en familieejet eller ejerledet virksomhed, som eksempelvis familieejede landbrug.

Landbruget bidrager med vækst og udvikling i de dele af Danmark, hvor der er langt til den nærmeste store by. Det bør vi være stolte af og det skal vi understøtte. I denne uge var jeg derfor på besøg hos to landboforeninger der repræsenterer landmænd på Djursland og i Kronjylland. Meldingen var at man allerede er godt i gang med at omstille produktionen til en mere miljø- og klimarigtig produktion, men at mange af de gode projekter ædes op af bureaukrati og bøvl.

Derfor vil det være gift for landbruget, de mange arbejdspladser i fødevareklyngen, men også for de mange byer og borgere i oplandet, hvis en landbrugsaftale bliver indgået med et snævert rødt flertal, for hvem praktisk erfaring fra landbruget ikke tæller som brugbar viden. En aftale der vil sende danske arbejdspladser til udlandet og dermed ødelægger erhvervet er for mig at se katastrofal. Det vil få negative konsekvenser for både dansk landbrug, landdistrikterne og klimaet.

Kommentarer