Fussingø

Danmarks dygtigste frihåndsdrejere dyster i i Fussingø

I weekenden 22. og 23. juli mødes Danmarks dygtigste frihåndsdrejere til DM på Fussingø Slot. Fremsendt foto

Den kommende weekend danner Fussingø Slot for andet år i træk ramme om danmarksmesterskabet i Frihåndsdrejning, hvor Danmarks dygtigste frihåndsdrejere mødes for at konkurrere og udstille deres værker.

I sommeren 2017 tog Lars Kähler initiativ til at genoplive den tidligere tradition med at kåre årets dygtigste pottemager/keramiker. Det blev en stor succes, og i weekenden mødes de igen for at dyste i håndværket.

– Vi oplevede sidste år en overvældende interesse for konkurrencen, så Pottemagerforeningen af 1894 og Fussingø-gruppen, som jeg samarbejder med, var derfor heller ikke i tvivl om, at arrangementet skulle gentages i år, fortæller Lars Kähler.

Han tilføjer, at han længe før konkurrencen starter har modtaget tilmelding fra en række af landets dygtigste frihåndsdrejere, blandt andre den kvindelige nordiske mester og verdensmester, pottemager Bente Brosböl Hansen.

Konkurrence i to discipliner

I den tekniske konkurrence, lørdag, skal aktørerne i løbet af 20 minutter dreje den højeste cylinder med en diameter på minimum 15 centimeter. Fremsendt foto

Mesterskabskonkurrencen bliver afviklet i den tidligere hestestald på Fussingø Slot. På konkurrencens første dag, lørdag, vil publikum i tidsrummet klokken 10-17 kunne se deltagerne arbejde ved 5 ens drejeskiver med forskellig antal kilo ler for henholdsvis mænd og kvinder.

Der konkurreres i 2 discipliner:

I den tekniske konkurrence skal aktørerne i løbet af 20 minutter dreje den højeste cylinder med en diameter på minimum 15 centimeter. 

I anden omgang går konkurrencen ud på at dreje det bredeste fad – ligeledes på 20 minutter. De fem deltagere hos henholdsvis mænd og kvinder, der opnår de fleste point, deltager i finalen søndag.

I den æstetiske konkurrence, der også foregår om søndagen, skal deltagerne i løbet af 30 minutter fremstille 3 emner efter eget valg.

Der er gratis adgang for publikum til konkurrencen.

Kontante præmier og publikumspris

Der er kontante præmier til de tre bedste i den tekniske konkurrence og til vinderen af den æstetiske konkurrence.

Publikum vil også kunne bedømme deltagerne i den æstetiske konkurrence og stemme på det produkt, de synes bedst om. Der vil også være præmie til publikums favorit.

Udstilling på slottet

Deltagernes egne værker udstilles og sælges på slottet både lørdag og søndag. Udstillingen er åben klokkken 10-17.

Entré til slottet er 30 kroner, og hver billet er et lod, som kan bruges i tombolaen med værker fra konkurrencedeltagerne og andre af pottemagerforeningens medlemmer.

Blå bog

Lars Kähler er 5. generation af den kendte pottemagerfamilie fra Næstved og har selv for år tilbage deltaget i lignende konkurrencer. Han har gennem årene uddannet mange nye talenter, og er i dag landets ældste udøvende pottemager.  

Lars Kähler i sit værksted. Fremsendt foto

Kommentarer