Randers By

Danish Crown er med østjyske borgmestre på Folkemøde 2018

Danish Crown med hovedsæde i Randers deltager i Folkemødet 2018. Arkivfoto

Når 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus tager til Folkemøde på Bornholm, er det for at sætte dansk fødevareerhverv på dagsordenen. Det er nemlig en stærk eksportvare og kan bidrage til løsninger på globale udfordringer som sult og klima. Østjylland er samtidig epicenter i den danske fødevareklynge. Danish Crown med hovedsæde i Randers er med på Folkemødet.

Big business i at løse verdens udfordringer?

Her deltager Danish Crown i en debat arrangeret af Business Region Aarhus. Debatten har overskriften “Big business i at løse verdens udfordringer? Her vil et panel bestående af miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen, en investeringsekspert i bæredygtige løsninger og en repræsentant fra Landbrug & Fødevarer debattere med tilhørerne om, hvordan det danske fødevareerhverv bliver endnu stærkere til både at lave big business og bidrage til at løse globale udfordringer som sult og klimaforandringer. Under debatten syder og bobler det i en østjysk eksportélet, der bliver tilberedt af Michelin kokken Per Mandrup som kun bruger medbragte østjyske, innovative og bæredygtige fødevarer.

Svinekød fra Danish Crown syder med i eksportéletten.

– Svinekød er med, fordi Danish Crown er et stærkt eksempel på, at når man som fødevarevirksomhed løfter blikket mod verden, så bliver det tydeligt, at det man ikke spiser af grisen ét sted, er en delikatesse et andet sted. Og det bliver tydeligt, at netop det danske fokus på fødevaresikkerhed gør en stor forskel, når man skal ind på et marked som det kinesiske. Vi tager i Business Region Aarhus netop til Bornholm med bud på nogle af løsningerne på globale udfordringer. Her taler vi ikke bare om globale udfordringer, vi handler. Og det er Danish Crown et godt eksempel på, siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

I eksportéletten indgår også innovative østjyske fødevarer som hamp, hvidblomstret raps, insekter, kål, gær og meget mere. Debatarrangementet foregår torsdag 14. juni på Folkemødet.

I flere år har Business Region Aarhus skabt debat på Folkemødet.

– I år sætter Østjylland spot på nogle af de virkelig stærke bud på bæredygtig fødevareproduktion fra Østjylland og ikke mindst, hvordan vi holder fast i udviklingen af nye fødevarer, som står stærkt i konkurrencen internationalt og samtidig kan være med til at brødføde en sulten verden uden at sætte dybe spor på klimaet, siger formand for Business Region Aarhus, Jan Petersen, der også er borgmester i Norddjurs Kommune.

Samarbejde giver fordel

– Netop bæredygtighed, innovation og kvalitet bliver de emner, vi skal tale om under debatarrangementet, fordi fødevarebranchen er dygtig til at tænke i den retning. Vi har en helt særlig konkurrencefordel i at dyrke et stærkt samarbejde mellem virksomheder, forskere og myndigheder, siger Jan Petersen Østjylland er epicenter i den danske fødevareklynge og står for 33 procent af den danske fødevareeksport.

Fakta

I Business Region Aarhus bor 1 mio. østjyder, 316 byrådsmedlemmer, 12 borgmestre og 33 folketingsmedlemmer. Samarbejdet består af Hedensted, Horsens, Odder, Skanderborg, Samsø, Aarhus, Silkeborg, Favrskov, Norddjurs, Syddjurs, Randers og Viborg kommuner. Tilsammen udgør de det største vækstområde uden for hovedstaden. Østjyske virksomheder står for 33 procent af dansk fødevareeksport. 37 procent af eksporten fra Østjylland er fødevarerelateret.

Kommentarer