Brandmandsdag på Langvang for hjertesyge børn
Der blev søndag formiddag slået storalarm i Randers, da en personbil var kørt ind i en lastbil. Det skete heldigvis på Langvang, hvor Falck har sit øvelsesanlæg.
Anledningen var, at Hjerteforeningens børneklub havde arrangeret den årlige ”Brandmandsdag” for hjertesyge børn i Danmark.
Se video nederst i artiklen
Initiativtager Frank Hjorth, som selv er far til et hjertesygt barn bød velkommen. Under velkomsten blev han afbrudt af en rød motorcykel fra Falck, som ankom med fuld udrykning. Den kom direkte fra cykelløbet ”Post Danmark,” hvor den har ledsaget rytterne, og redderen var parat til at springe til, hvis nogen skulle komme til skade.
Der var godt 120 tilmeldte, hvoraf mere end halvdelen var børn. Da motorcyklen susede forbi, var det slut med at lytte efter velkomsten.
Det skulle vise sig kun at være det første af mange indslag. Falck demonstrerede en kæderedning, og det skete i forbindelse med det fingerede færdselsuheld, hvor en personvogn var kørt ind i en lastbil.
En ambulance kom med horn og blå blink, og de to kvindelige reddere gik straks i gang med at yde førstehjælp.
Indsatsleder Niels Henrik Nielsen drønede efter for at lede indsatsen. Samtidig ankom en brandsprøjte samt en redningsvogn.
Redningsvognen medbragte en saks, som benyttes til at klippe taget af en bil, hvis f.eks. en person er fastklemt i bilen, eller der er mistanke om skader i ryggen.
Saksen som klipper med et tryk på 40 tons fik hurtigt klippet taget løs, og brandsprøjten kunne trække i bilen bagfra, så der blev plads til at redde den tilskadekomne ud af bilvraget.
Ved alvorlige ulykker rykker som regel en lægeambulance med ud. Men den var til en anden indsats, og derfor blev en helikopter tilkaldt.
Pludselig lød der høj motorstøj fra himlen. En kæmpe redningshelikopter fra Flyvestation Aalborg fløj lavt over stedet. Mens den hang i luften viste den, hvordan den kan holde stille i luften og flyve sidelæns.
Imens stod både de små og store børn og kiggede måbende på den store helikopter. Den landede ikke, som den ellers gør, når der er sket ulykker.
Daglig leder på Langvang, Henrik Pedersen forklarede hele tiden via megafon, hvad der skete og hvorfor.
Herefter kunne børnene besøge de mange brand- og redningskøretøjer, og selv prøve at tænde udrykningshornene og de blå blink.
Senere ankom en lægeambulance, som også havde børnenes store interesse. Men efter en halv time, kom en rigtig alarm, og lægebilen måtte haste af sted.
Tre beredskabsinspektører fra Beredskab og Sikkerhed var til stede. Selvom to af dem havde fri, deltog de alligevel.
På trods af usædvanligt mange og alvorlige brande, som havde tæret på alle brandfolkenes kræfter, så var beredskabsinspektørerne Per Allan Nielsen, Christian Nøddelund og Niels Henrik Nielsen til stede.
Christian Nøddelund har været med de sidste fire år. For ham drejer det sig om, at give de hjertesyge børn en god dag og gode oplevelser.
– Vores job er ikke bare et arbejde, men en form for en livsstil. Vi vil gerne give børnene nogle gode oplevelser, og derfor gør vi gerne en ekstra indsats, når der er mulighed for det, siger Christian Nøddelund.
En kæmpe tankvogn fra Østjyllands Brandvæsen i Aarhus var også til stede. Den er ekstraordinært indkøbt til brande på havnen i Aarhus. Det skete efter de alvorlige brande på havnen de seneste. Tankvognen demonstrerede, at den kunne sprøjte 90 meter væk, og 6000 liter vand i minuttet. Da der var en del blæst, blev mange af tilskuerne afkølet, fordi vandet blev forstøvet.
Carsten Larsen fra Randers er far til den 7-årige Noa. Han forklarer, at Noa selvfølgelig synes det er sjovt og spændende at besøge ambulancer og brandkøretøjer.
– Det der betyder mest for Noa, er nok at han er sammen med andre hjertesyge børn, og ser, at han ikke er alene om det. En pige viste ham, at hun har et ar efter operation, og Noa kunne så vise hende, at han også har sådan et ar, fortæller Carsten Larsen.
En lille pige var så uheldig at falde, og fik en hudafskrabning på knæet. Heldigvis var der en ambulance i nærheden med redder Pernille Asmussen. Hun kunne hurtigt rense såret, og sætte et plaster på, og derved forsvandt smerterne straks.
Ambulancen kom helt fra Frederikshavn, hvor ambulancebehandler Jette Møller er ansat. Hun var kørt den lange vej for at være med til at give de hjertesyge børn en god oplevelse.
Børne og ungekonsulent i Hjerteforeningen, Thomas Larsen var for første gang på besøg brandmandsdagen. Han var meget imponeret over det flotte arrangement.
– Det er et fantastisk arrangement. Det er beundringsværdigt, at så mange frivillige og kvalificerede mennesker ofrer en søndag for at give de hjertesyge børn den oplevelse, som de har, understreger Thomas Larsen.
Sjældent har der været så mange glade smil fra små poder, som forlod Langvang med blå lys i øjnene.
Frank Hjorth har nu en velfortjent ferie. Men allerede nu er han i gang med at planlægge næste års brandmandsdag.
Og det er der mange, som ser frem til.
Se Video fra dagen her:
Kommentarer