DEBAT: Borgermøde om ”Aldershvile”
Debatindlæg af Poul Rubach,Radikale Venstre i Randers
Sælg ikke skindet, før bjørnen er skudt! Det var så lige, hvad byrådet har gjort, da de beregnede 0,5 % besparelse på serviceområderne er brugt, inden provenuet kom i hus. ”Byen til vandet ”- opsparing, asfalt, Regnskoven mm. fik en del af provenuet tildelt.
Onsdag aften den 14.11. havde Velfærdslisten inviteret interesserede til debat i Havndal om den eventuelle lukning af Aldershvile som plejehjem i Havndal. Chr. Boldsen, Anne Hjortshøj og Kasper Fuhr lavede glimrende indlæg, der viste deres dybe empati med de bekymrede borgere.
Dejligt at se den store opbakning – ca. 80 dybt bekymrede borgere fra Havndal og nærmeste omegn, dertil 15-20 politisk interesserede fra vidt forskellige partier/lister.
Grunden til at netop Aldershvile er kommet i søgelyset nu, er det nyligt vedtagne budget for 2019 – 2022 af ”Socialdemokratiet”, ”Venstre”, ”Dansk Folkeparti” og ”Konservative Folkeparti”.
Socialudvalget bad forvaltningen om forslag til besparelse, og her kom bl.a. Aldershvile i spil.
Et ”overforbrug” på kr. 900.000,- i forhold til store plejehjem i kommunen, ca. kr. 45.000,- pr beboer i de 19 pladser på ”Aldershvile”, som i øvrigt altid er besat.
Forvaltningen påpeger at ”Aldershvile” ikke er tidssvarende, men hverken beboere, pårørende og personalet har givet udtryk for dette. Ej heller er de blevet spurgt.
Nu er det så meningen, at ”Aldershvile” blot fremover skal indeholde almindelige ”boliger uden kald”, da personalet i huset ikke skal være der mere. De plejekrævende af beboerne skal så tvangsforflyttes til andre plejehjem i kommunen.
Forvaltningen har nok forsøgt at overbevise kommunalpolitikerne om, at der kan spares kr. 900.000,- ved af nedlægge plejeboligfunktionerne.
Er alle parametrene så med ved denne udregning til besparelse?
Nej, der er ret kompliceret, – så det bliver undladt.
På mødet kom nogle økonomiske betragtninger frem:
De 19 pladser på ”Aldershvile” får tildelt samme beløb på kr. 143.000,- /borger. Dette er et beløb beregnet til ”Bolig med kald”. Imidlertid er de 6 af beboere blevet så plejekrævende, at de burde udløse ca. det dobbelte, som er taksten for en plejehjemsbeboer.
De bor stadig på ”Aldershvile” pga. velvillighed og en omsorgsfuld indstilling fra ledelse og personale.
Dvs. at de 6 plejekrævende beboere skal visiteres til andre plejehjem i kommunen med yderligere plejeomkostninger (på 6 X 143000) kr. ca. 860.000,-.
Alene her forsvandt besparelsen!!
Yderligere skal den udekørende hjemmepleje så tilkaldes, hver gang en beboer har brug for hjælp. Dvs. ekstra omkostninger til den kommunale hjemmepleje.
Den afsmittende effekt, der er ved at have en kommunal institution i byen, er heller ikke regnet med hos forvaltningen.
Som plejehjem med ansatte, giver det mere omsætning i byens butikker, udviklingen med bosætning, så også børnehave, skole og fritidstilbuddene påvirkes.
Alt dette er blot penge, men de menneskelige og sociale omkostninger er større, men findes heller ikke i beregningerne.
At have ”Aldershvile” i Havndal betyder samlingssted for pensionister i nærområdet. Mange frivillige gør et kæmpe arbejde for at tilføre kvalitet i beboernes hverdag. Lige fra bankospil, højtlæsningsaftner, fællessang, kortspil og almindeligt samvær, som er så vigtig, at det slet ikke figurerer i et regneark.
Hvis det værste skulle ske – at ”Aldershvile” måtte lukke som plejehjem – pga. uvidenhed hos politikerne om det at blive ældre og afhængig af hjælp – vil kontakten til familie og venner aftage, da busforbindelserne er begrænset, – og netop i dette år, hvor der er sat fokus på ”ensomme ældre” i landspolitik.
Dette besparelsesforslag minder til forveksling med skolestruktursagen, hvor landsbyskoler måtte lade livet eller blive frataget overbygningen.
Disse tiltag skulle give kr. 30 mio. om året i provenu, ved at 7000 elevers skolegang blev ændret/forringet. Man undlod at tage i betragtning, at ikke alle ville rette ind til højre og blive i folkeskolen. Skolestrukturen gav gyldne tider for privatskolerne.
Nu – godt 3 år efter skulle der så være langt over 100 mio. på kontoen til forbedring af skolegangen og undgå besparelser fremover.
Hvordan gik det så?
Provenuet gik i nul, og der er fortsat besparelser og voldsomme udfordringer i folkeskolen.
Kan vi stole på forvaltningens udregninger? Det er der ikke noget, der tyder på.
Radikale Venstre vil naturligvis aldrig stemme for at lukke ”Aldershvile”.
I øvrigt tak til Velfærdslisten for et godt arrangeret og struktureret møde.
Kommentarer