Beskyldninger om ansvar for Nordic Waste katastrofen fyger i luften
Hvem har ansvaret for, at det kunne gå så galt, at op imod 6.000.000 ton jord døgnet rundt skrider med 30-40 centimeter i timen fra Nordic Wastes grund mod den lille landsby Ølst, syd for Randers?
Borgmester i Randers Torben Hansen (S) er ikke i tvivl. Han kalder det krystalklart, at det er virksomheden Nordic Waste, der bærer ansvaret for jordskreddet, og at kommunen ikke har tilsidesat tilsynspligten.
Det sagde han på dagens pressemøde, hvor han selv indledte men sit blik på situationen, og blev efterfulgt af den indhyrede miljøretsspecialist fra Codex Advokaterne, Jacob Brandt, som har gennemgået kommunens miljøgodkendelser og forpligtelser i forbindelse med Nordic Waste.
Jacob Brandt fremlagde i sin konklusion, at Nordic Waste ikke har overholdt sin miljøgodkendelse, og at Nordic Waste dermed bærer ansvaret for overtrædelserne og ansvaret for at rette op på den efterfølgende forurening. Dette ansvar har virksomheden, uanset kvaliteten af kommunens godkendelser og tilsyn.
Herefter fremlagde kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt kommunens reaktion og handlinger på baggrund af Codex Advokaternes juridiske redegørelse.
Under dette indlæg pegede Jesper Kaas Schmidt på, at der er flere punkter, hvor kommunen kan forbedre sig i fremtiden. Blandt andet skal kommunen sørge for at uploade alle tilsynsrapporter, så de er tilgængelige for offentligheden, samt iværksætte en ekstern undersøgelse af kommunens måde at føre tilsyn med virksomhederne.
Nordic Waster skyder tilbage
Kort efter pressemødet kom der promte en reaktion fra Nordic Waste, som afviser kritik og sår tvivl om tilsynsrapporter. Den nu tidligere bestyrelsesformand i Nordic Waste, Søren Hansen, siger i en skriftlig udtalelse, at virksomheden selv mener, at de har overholdt alle miljøgodkendelser i virksomhedens drift.
– Vi mener, at det er kritisabelt, at Randers Kommunes tilsynsrapporter først nu offentliggøres, og at de ikke er lavet samtidig med, at de enkelte tilsyn fandt sted, lyder det fra Søren Hansen i udtalelsen.
To tidligere borgmestre blander sig i debatten
Den tidligere Randers-borgmester, Henning Jensen Nyhuus Jensen (S) var også at fnde på tilhørerpladserne ved dagens pressemøde. Han undrer sig over, at man på rådhuset ikke vil tage noget af ansvaret, men blot peger fingre af alle andre.
Samme holdning har en anden tidligere borgmester i Randers, venstrepolitikeren, Michal Aastrup Jensen, der mener, at der skal en uvildig og tilbundsgående undersøgelse igang.
De efterlyser begge en langt grundigere undersøgelse af kommunens rolle. I deres øjne kan kommunen ikke blot frikende sig selv.
– En kommune kan ikke bare frikende sig selv på den her måde, bare fordi en kommunalt betalt advokat siger det. Borgerne i Randers fortjener svar på, hvem der har ansvaret for denne skandale. Selvom vi er glade for, at Nordic Waste i forbindelse med politianmeldelsen nu bliver undersøgt grundigt, så mener vi også, at en kommende undersøgelse skal tage et grundigt kig på kommunens rolle i sagen, for vi mener ikke, at borgmesterens undersøgelse er tilstrækkelig, lyder kritikken fra de to.
Kan kommunen få dækket regningen?
På pressemødet stillede Randers Netavis også spørgsmål, om der er en chance for at få penge ud af Nordic Waste eller eventuelt ejerne bag selskabet til at dække udgifterne fra oprydningen. Hertil svarede Jacob Brandt fra Codex Advokaterne.
– Der er de penge, der er, i konkursboet og eventuelt hos selskabets forsikringer, man kan gå efter. Der er meget få eksempler på ansvarsgennembrud, og det stopper med den begrænsede hæftelse i aktieselskabet. Dybest set er det de muligheden, som den nu indsatte kurator kan forfølge.
Kommentarer