Årets Ildsjæl og Initiativ i Randers blev kåret på Landdistriktskonference
Mandag den 22. januar blev der afholdt Landdistriktskonference i Træningshuset Asferg. Her blev Årets Ildsjæl og Årets Initiativ kåret for deres store engagement i 2023.
Landdistriktsudvalget havde inviteret til Landdistriktskonference i Træningshuset Asferg, hvor ca. 100 deltagere troppede op. De kunne blandt andet overvære kåringen af Årets Ildsjæl og Årets Initiativ. Det er borgerne i de lokale bysamfund, der selv er med til at indstille kandidater til de to priser. Kriteriet er, at prismodtagerne skal have gjort noget helt særligt for deres lokalområde, og Landdistriktsudvalget udvælger de to prismodtagere ud fra de indsendte indstillinger.
– Der har igen i år været et stort engagement og spændende nominerede til at modtage årets priser. Ligesom tidligere år har mange arbejdet for at skabe lokal udvikling gennem forskelligartede tiltag, siger Anne Hjortshøj, formand for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune.
Torben Bøgh Nielsen fra Langkastrup blev Årets Ildsjæl
Fem var nominerede til Årets Ildsjæl. Torben Bøgh Nielsen fra Langkastrup modtog prisen og en præmie på 10.000 kr.
Torben Bøgh Nielsen blev indstillet for sit arbejde med det lokale forsamlingshus. Han har blandt andet ydet en forrygende indsats under en omfattende renovering af forsamlingshuset. Der er blevet arbejdet igennem dag, nat og alle weekender gennem hele oktober måned 2023. Om natten/aftenen er der løbende koordineret med mange forskellige frivillige og diverse håndværkere, så alt gik op i en højere enhed. Nu kan byens borgere glæde sig over et opdateret hus klar til de næste mange år og nye generationer. Han har desuden indsamlet penge til forsamlingshuset og bidrager med info til alle andre forsamlingshuse via en Facebook-gruppe. Han er intet mindre end en ildsjæl, der gør noget for lokalområdet ud over det forventelige.
Bogby8870 i Langå blev Årets Initiativ
Årets Initiativ, som modtager 25.000 kr., blev også kåret. Også her var fem nominerede, og Bogby8870 i Langå modtog prisen.
Bogby8870 har med hjælp fra Bogby9520 indrettet sig i Langås tidligere boghandel på Bredgade. Boghandlen havde stået tom i et års tid uden udsigt til ny ejer. Bogby er et frivilligt projekt, der nu har etableret sig over hele verden, og Bogby8870 blev nr. 7 i Danmark. I løbet af tre år er Bogby8870 blevet en etableret del af Langås handelsliv. Der er solgt mere end 17.500 bøger og taget imod mere end 90.000. Bogby8870 består af en frivilliggruppe på cirka 25 personer, der hver uge sørger for at opfylde Bogbyernes 4 “ben”: 1) Bevare trykte tekster 2) Skabe noget socialt i en mindre by 3) Eksistere i det daglige uden offentlige midler 4) Bruge overskuddet på kultur til byen.
Bogby8870 blev indstillet for at give frivilliggruppen en anerkendelse for deres store engagement i Bogbyens liv og indhold. Et nyt projekt, der er begyndt fra bunden og med masser af frivillige timer blevet til en succes på kort tid.
Det gode liv på landet – også i fremtiden
Uddelingen af de to priser var ikke det eneste punkt på dagsordenen. Temaet på årets konference var ”Det gode liv på landet – også i fremtiden.” Ministeren for landdistrikter Morten Dahlin, talte om byudvikling, bosætning, turisme og organisering af foreninger i landdistrikterne. Sammen med formand for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune, Anne Hjortshøj, talte han også om fremtidens muligheder for landdistrikterne.
Samtidig blev erfaringer fra Asferg og Mellerup omdrejningspunktet for en snak om, hvordan man kan styrke fællesskaberne. Asferg har blandt andet flere stærke idrætsfællesskaber centreret om det lokale træningshus. Og I Mellerup er der et fornyet fællesskab omkring forsamlingshuset.
Kommentarer