Randers By

Årbog byder på forrygende nyt om Østjyllands historie

Årbogen 2017 fra Museum Østjylland kommer vidt omkring, og fortæller blandt meget andet historien om middelalderborgene, der ikke kun er noget, der optræder i historiske romaner. Der er stadig spor af dem ude i landskabet, og de gemmer på viden, som kun venter på at blive undersøgt. Herregården Høegholm ved Trustrup på Djursland er fra 1800-tallet, men ligger på en markant borgbanke fra middelalderen. Foto: Randers Handskefabrik

Årets gave til alle med et hjerte, der banker for lokalhistorien i Randers-området og på Djursland, er Museum Østjyllands årbog 2017. Bogen udkommer nu for syvende gang, og den er – som altid – sprængfyldt med gode historier.

– Man kunne måske tro, at alt efterhånden er udgravet, udforsket og gennemset, men sådan er det heldigvis ikke! Vi får hele tiden ny viden om fortiden her i vores østjyske egn. Året 2017 har budt på mange nye og fantastiske historier, og de bedste er naturligvis udvalgt til årbogen, fortæller museumschef Jørgen Smidt-Jensen, der er redaktør på årbogen.

Et blik ind i museets arbejde

Årbogen 2017 fra Museum Østjylland kommer vidt omkring, og fortæller blandt meget andet historien om middelalderborgene, der ikke kun er noget, der optræder i historiske romaner. Der er stadig spor af dem ude i landskabet, og de gemmer på viden, som kun venter på at blive undersøgt. Herregården Høegholm ved Trustrup på Djursland er fra 1800-tallet, men ligger på en markant borgbanke fra middelalderen. Pressefoto

Årbogens i alt 17 artikler fortæller nyt om historien fra bronzealderen til i dag, men giver også et blik ind i Museum Østjyllands arbejde med udstillinger og konservering. Læs blandt andet om brugerinddragelse i arbejdet med at skabe de bedst tilgængelige nye basisudstillinger på museet i Grenaa. Et tiltag, som i øvrigt har ført til, at museet netop har modtaget Norddjurs Kommunes handicappris for ”vilje og evne til at gøre et museum i en gammel købmandsgård tilgængelig for alle.”

I årbogen er det også muligt at komme helt tæt på og kigge konservatorerne over skuldrene, når H.A. Brendekildes skumfødte Venus i form af en unik keramikkrukke får en ny fod i museets konserveringsværksted.

Historierne står i kø

Bogen inviterer i øvrigt på en rejse rundt i den østjyske geografi på tværs af tidsperioder. Fra den gamle præstegård i Ebeltoft bygget i 1600-tallet, der nu forfalder til udskibningen af general Ryes brigade fra Helgenæs under treårskrigen i 1849.

Dyk ned i den interessante historie om bronzealderens fester i området ved Grenaa og nyd også historien om middelalderborgene, der tidligere lå i hvert andet sogn både på Randersegnen og på Djursland.
De gode historier med fokus på Randers-egnen byder blandt andet på fortællingen om vikingetidens begravelser til forfatteren Amalie Skram, hvis venskab med en dansk kunstmaler trækker tråde til både Randers og Museum Østjylland!

Fokus på det lokale, blik for noget større

Det hører til sjældenhederne, at der bliver fundet sten fra bronzealderen, som er dekoreret med hjulkors. Men det skete i 2016, da en sten med dette flere tusinde år gamle symbol på solen og solens gang blev fundet ved på herregården Bogensholm ved Ebeltoft. Dette er blot en af de 17 gode historier fra den nye årbog fra Museum Østjylland. Bogen er nu i handlen og kan købes på museet. Foto: Flemming Kaul

Museumschef Jørgen Smidt-Jensen skriver i sit forord, at netop fokus på det lokale, er det, der giver Museum Østjylland en særlig værdi. Dette lokale fokus er meget tydeligt i årbogen. Det er lokalhistorie skrevet af fagfolk – primært museets egne faguddannede historikere og arkæologer – men også med et blik for, at det lokale er en del af noget større.

Museum Østjyllands årbog er på 200 rigt illustrerede sider. Den koster 168 kroner og kan købes i Museum Østjyllands butikker i Grenaa, Randers og Ebeltoft.

Kommentarer