112

Politikontrol og ny kampagne skal få billisterne til at sænke farten

Sideløbende med kampagnen ”Sænk farten – før det er for sent” gennemfører politiet en landsdækkende hastighedskontrol fra fredag den 14. til søndag den 16. oktober. Erfaringer viser, at kombinationen af kampagner og politiets kontrol får endnu flere til at lette foden fra speederen.

Som et led i en større kampagne, der skal få billister til at sænke farten, foretager politiet en landsdækkende hastighedskontrol i weekenden fra den 14. til den 16. oktober. 

Østjyllands Politi gennemførte den 4. oktober en større færdselsaktion i Randers Nord, Randers Syd og Randers Vest og motorvejsnettet. Under aktionen blev der standset hele 1762 køretøjer, hvilket resulterede i 174 sager.

– Politiets færdselskontroller spiller fortsat en vigtig rolle i arbejdet med at forbedre den generelle trafiksikkerhed, så vi kan nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, sagde Amrik Singh Chadha, operativ leder af færdselspolitiet i Østjylland.

Nu skal de randrusianske billister igen forberede sig på at løfte foden fra speederen, når politiet som et led i en landsdækkende kampagne i næste weekend laver endnu en fartkontrol.

Udviklingen skal vendes

Efter flere års fald i antallet af trafikdræbte ser statistikken ud til at stige, og foruden fartkontrol skal en landsdækkende kampagne være med til at vende den bekymrende udvikling.

– Selv om vi gennem årene har fået flere nye og mere sikre biler på vejene, så er for høj fart stadigvæk et af de største problemer for trafiksikkerheden, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, der er seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

– Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for antallet af trafikulykker og hvor voldsomme, de bliver. Det viser utallige undersøgelser af dødsulykkerne på vejene, tilføjer hun

Ifølge Vejdirektoratet er for høj hastighed skyld i halvdelen af dødsulykker i trafikken. Alene fra 2010 til 2014 har for høj fart kostet 551 liv på vejene. 59 procent af de fartrelaterede dødsulykker sker med en lille fartoverskridelse, hvor bilisterne har kørt mellem 1 og 19 km/t. for stærkt. Det er altså mindre hastighedsoverskridelser på landevejen, der kræver flest ofre.

Sænk farten – før det er for sent

Kampagnen hedder ”Sænk farten – før det er for sent” og varer fra mandag den 10. oktober til søndag den 30. oktober. Sideløbende gennemfører politiet den landsdækkende hastighedskontrol fra fredag den 14. til søndag den 16. oktober. Erfaring viser, at det er kombinationen af kampagner og politiets kontrol, der får flere til at lette foden fra speederen.

– Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis folk havde overholdt fartgrænserne eller kørt efter forholdene. Derfor er hastighed fortsat et vigtig indsatsområde og en del af politiets nye færdselsstrategi, og derfor prioriterer vi fartkontrol på vejene siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Kampagnefilm viser på landsdækkende TV

Fra uge 42 vil en kampagnefilm blive vist på landsdækkende tv og på sociale medier. Kampagnefilmen skildrer en typisk, realistisk ulykkessituation, hvor en mand kører ud ad en lang, lige landevej, hvor alt ånder fred og ingen fare. Bilisten kører 95 km/t., men pludselig kommer en varevogn ud fra en sidevej. Bilisten katastrofebremser, men det er for sent, og han rammer varevognen med mere end 70 km/t. Hvis han havde kørt de lovlige 80 km/t., kunne han have nået at stoppe, og ulykken ville være undgået.

– Uanset hvor god en bilist man er, så sker der hele tiden uforudsete ting i trafikken, hvor der for eksempel pludselig kan komme en bil eller en cykel ud fra en sidevej. Her kan selv en lille hastighedsoverskridelse betyde forskellen mellem et voldsomt sammenstød, eller om du kan nå at bremse op, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Så mange har mistet livet i fartulykker på fem år:

  • Nordjylland: 51.
  • Midt- og Vestjylland: 87.
  • Østjylland: 64.
  • Sydøstjylland: 49.
  • Syd- og Sønderjylland: 54.
  • Fyn: 32.
  • Sydsjælland og Lolland-Falster: 57.
  • Midt- og Vestsjælland: 64.
  • Københavns Vestegn: 19.
  • København: 29.
  • Nordsjælland: 39.
  • Bornholm: 6.

I alt: 551 mennesker har mistet livet i ulykker fra 2010 – 2014, hvor farten var for høj (kilde: Vejdirektoratet).

 

Kommentarer