25 år med håndværk, frivillige og godt humør – Håndværksmuseet fejrer jubilæum!
Tusindvis af gæster har de sidste 25 år besøgt Håndværksmuseet og oplevet skiftende håndværkere fortælle om og demonstrere deres håndværk. De frivillige håndværkere er hjertet i museet og forudsætningen for, at Håndværksmuseet nu kan fejre 25-års jubilæum!
Torsdag den 23. september markerer museet den historiske dag og bemander mange af husets værksteder med feststemte frivillige. Alle er velkomne til at kigge forbi.
Dagen byder på omvisninger, foredrag og alle muligheder for at få en god håndværker-snak og et indblik i mange årtiers solide håndværkstraditioner.
– Og så er der naturligvis kagemand ved 12-tiden!
I år er det 25 år siden, at Håndværksmuseet slog dørene op for allerførste gang.
”Den rigtige dato var egentlig den 30. marts, hvor museet var lukket på grund af COVID-19 situationen. Men vi vil naturligvis ikke snyde hverken museets gæster eller de frivillige for et jubilæum! ” fortæller museets daglige leder, Inger Marie Hyldgård, der selv er gammel i gårde på museet, hvor hun har arbejdet siden 1998.
Levende værksteder, omvisninger og foredrag
Der kommer til at myldre af liv på Håndværksmuseet den 23. september, hvor så godt som alle mand er mødt op, klar til at gøre værkstederne levende i hele huset. Kig forbi, og nyd de kompetente pensionerede håndværkere fortælle om et langt liv med ambolt, murerske og frisørsaks.
Dagen byder også på to omvisninger i huset ved Inger Marie Hyldgård og en demonstration og fortælling , som konservator Karen Woer tager sig af. Her er emnet: Hvordan passer jeg bedst muligt på mine gamle arvestykker?
Et hus med historie
Det hyggelige håndværksmuseum ligger i en bygning, der var pakhus for både købmand og spritfabrik, inden det blev rammen om håndværkets historie. I 1973 overtog Randers Kommune bygningen sammen med flere andre af spritfabrikkens bygninger i kvarteret.
Kulturhistorisk Museum overtog bygningen i 1986, efter at huset var sat i stand og brugte det i første omgang som magasin for museets håndværkssamling. Samlingen voksede, og det samme gjorde interessen fra mange frivillige håndværkere. Ønsket om at lave et egentligt håndværksmuseum opstod, og i 1996 blev drøm til virkelighed, da museet havde rejst midlerne til elevator, tyverialarmer, nødudgang mm.
Gruppen af frivillige håndværkere, der bakkede op om projektet var også vokset. Det blev derfor muligt at lave levende formidling med bemanding af de udstillede værksteder flere dage om ugen, året rundt.
COVID-19 satte sit præg
Det helt specielle ved Håndværksmuseet er nemlig, at de udstillede værksteder er bemandede med frivillige pensionister, der næsten alle er uddannede håndværkere i faget. Der er i dag cirka 60 frivillige på Håndværksmuseet, dog noget ujævnt fordelt på de forskellige fag.
”For to år siden havde vi 70 frivillige. Håndværksmuseet har som så mange andre desværre mistet frivillige under COVID-19 perioden, ” forklarer Inger Marie Hyldgård, som derfor har igangsat en hvervekampagne, der skal åbne øjnene hos pensionerede håndværkere fra Randers og omegn for det unikke fællesskab på Håndværksmuseet.
De frivillige er hjertet
”Museet har især brug for murere, malere, optikere, skomagere og sadelmagere. Andre fag er også velkomne, ” siger Inger Marie Hyldgård.
Er du interesseret, kan du besøge museet på jubilæumsdagen eller en anden åbningsdag, tage en snak med de frivillige og kigge dig omkring.
Museets frivillige nyder først og fremmest fællesskabet med deres kolleger og at møde de mange interesserede gæster. Men de forkæles også med medlemskab af museets fordelsklub, gratis årbog, eftermiddagskaffe, en årlig udflugt, gratis arbejdstøj mm.
”De frivillige er hjertet i huset. Al formidling af de gamle håndværk er trygt lagt i deres kompetente hænder! ” forsikrer Inger Marie Hyldgård.
Program for 25-års jubilæet, torsdag den 23. september
- Kl. 10 – 11.30: Omvisning i Håndværksmuseet ved museumsinspektør og daglig leder af museet, Inger Marie Hyldgård.
Gratis. Tilmelding efter først-til-mølle-princippet. - Kl. 12: Servering af kagemand så længe lager haves!
- Kl. 12 – 16: Næsten alle museets værksteder er bemandede denne særlige dag!
Kom og mød de frivillige, pensionerede håndværkere og få en snak om godt, gammelt håndværk og håndværkernes arbejde på museet - Kl. 13 – 14: Lær hvordan du selv passer godt på dine elskede arvestykker.
Ledende konservator Karen Woer fra Museum Østjyllands dygtige bevaringsafdeling giver tips og tricks til, hvordan du griber det an. - Kl. 16.30 – 18.00: Fyraftensomvisning ved museumsinspektør og daglig leder af Håndværksmuseet, Inger Marie Hyldgård.
Fakta
- Håndværksmuseet fejrer 25-års jubilæum
- Torsdag den 23. september 2021 kl. 10 – 18
- Håndværksmuseet, Lille Rosengård 16 i Randers C.
- Gratis. Tilmelding til de to omvisninger på museumoj.dk under ”Kalender”.
Kommentarer