Havndal

Havndal udnævnt som dødszone

Ekstra Bladets har udnævnt Havndal som en dødszone, når det gælder ventetiden på en ambulance. Lars Søgaard, der er formand for landdistriktsudvalget, vil appellerer regionspolitikerne om at tage fat i problemstillingen.

I Havndal er en ambulance så længe om at nå frem, at chancerne for at overleve et hjertestop er betydelig forværret sammenlignet med andre steder i landet. Det skriver Ekstra Bladet.  

Det kan være altafgørende, om du får et hjertestop i Randers midtby, eller i Havndal i det nordøstligste hjørne i Randers Kommune. Det viser i hvert fald en national kortlægning af responstider på ambulancer, som Ekstra Bladet har foretaget.

Responstid er den tid, der går fra, at alarmcentralen kalder en ambulance til en opgave, til den når frem til adressen. Ved 39 procent af udrykningerne til livstruende situationer tager det mere end 15 minutter, inden ambulancen er fremme i postnummer 8970 Havndal, viser tallene far Ekstra Bladet, som du kan se nedenfor:

responstid-havndal

Tallene er baseret på responstidsopgørelser for ambulancers A-kørsler fra fem danske regioner. En A-kørsel er det mest hastende ambulanceudkald og bruges kun, når tilstanden skønnes livstruende.

Du kan læse hele Ekstra Bladets artikel her: De Døde Zoner: Lang ventetid på ambulancen koster liv i landdistrikter

Responstid: et spørgsmål om liv eller død

Ambulancens responstid er et spørgsmål om liv og død for dem, der ringer 112. En undersøgelse fra Københavns Universitet konkluderer, at kun 1,5 procent overlevede et hjertestop ved en responstid på 13 minutter. Frederik Folke, der er en af forskerne bag undersøgelsen, forklarer til Ekstra Bladet:

– Responstiden er ekstremt vigtig, når det kommer til hjertestop. Man siger som tommelfingerregel, at chancen for at overleve falder med ti procent for hvert minut, der går, før ambulancen når frem, eller der bruges hjertestarter. Så efter ti minutter er chancen for at overleve minimal. Får man førstehjælp, forbedres overlevelseschancen, men efter det 13. minut er der til gengæld en meget lille effekt.

Regionens ansvar

Lars Søgaard (V) er formand for landdistriktsudvalget i Randers Kommune. Han kalder det problematisk og appellerer til, at regionspolitikerne, der har ansvaret for ambulancekørsel, tager fat i problemstillingen i den kommende valgkamp.

– Det kan vi ikke være bekendt. Som udgangspunkt kan vi lokalpolitikere ikke gøre så meget ved det, men jeg vil tale med de regionale politikere, som jeg kender. Her har vi altså et særligt område i Randers Kommune, som de bør være opmærksom på, siger han.

Randers Netavis har været i kontakt med Region Midtjylland, der lover at svare tilbage i morgen.

Kan du lide, hvad du læser? Så gå ind på Facebook og “synes godt om” Randers Netavis her

Kommentarer