Randers By

100 danske og 10 lokale portrætter med i Randers Ugen

Fotograf Maja Nydal Eriksen på arbejde i Danmarksparken for at skabe de 10 lokale portrætter til den kunstfotografiske udstilling "100 procent fremmed?" Pressefoto

Den store kunstfotografiske udstilling “100 procent fremmed?” kommer i perioden 11.-25. august til Randers. 100 æstetisk smukke portrætter af mennesker, der har fået asyl i Danmark i tiden 1956-2017 vil vække opsigt på Østervold. De bliver suppleret af 10 lokale portrætter. Det sker sideløbende med en festival, der også bliver en del af årets festuge i Randers.

Hvornår er man dansk, og hvornår er man fremmed? Det spørgsmål stiller Metropolis/Københavns Internationale Teater med kunstprojektet “100 procent fremmed?” Her kommer tilskueren bag om 100 personlige og vidt forskellige fortællinger om at være menneske i Danmark i dag – fremmed eller ej.  Projektet ruller ud i 20 danske byer, hvor Randers er første stop i Region Midtjylland. Tidligere har fotoudstillingen været på besøg i blandt andet Sønderborg og Roskilde.

I Randers bliver de 100 portrætter fra den oprindelige udstilling suppleret med 10 lokale personskildringer om at være fremmed i Randers. Alle fortællinger handler om tilhørsforhold, længsler og drømme, minder om mennesker og steder, holdninger til samfund, køn, kultur og religion.

De lokale personskildringer er af elever fra Sprogcenter Randers. De repræsenterer lande som Congo, Iran, Irak, Bosnien, og Syrien. Hvert portræt indeholder et foto og en fortælling på 300 ord. Portrætterne er taget med Randers Regnskov og Danmarksparken som baggrund.

– I billedkunsten bruges landskabet traditionelt som visuel kulisse og repræsentant for den danske nationale identitet. “100 procent fremmed?” lægger sig op ad den tradition ved at portrættere deltagerne i landskabsmotiver karakteristiske for de 20 byer, ofte med kulturhistorisk tyngde og forbindelser mellem det nationale og det globale. Eksempelvis ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Dybbøl Banke i Sønderborg og fiskerhuse i Skagen. På den måde bidrager projektet med en nutidig fortælling om Danmark som supplement til den klassisk nationalromantiske fremstilling, forklarer fotograf og kurator Maja Nydal Eriksen fra Københavns Internationale Teater.

Fotoudstillingens oprindelige 100 portrætter er skabt i Tivoli, København. Alle portrætterne kan opleves i store kuber på Østervold i Randers.

En hel festival

Fotoudstillingen bliver suppleret af en række aktiviteter under Randers Ugen og den efterfølgende uge. På den måde bliver der skabt en hel festival med navnet “100 procent fremmed?”, der fokuserer på integration og nationalitet. Festivalprogrammet byder blandt andet på aktiviteter hos Randes Bibliotek, Sprogcenter Randers, Museum Østjylland samt flere events i det offentlige rum.

– Det er fantastisk at se, hvordan så mange forskellige aktører kan stå sammen om dette kulturelle initiativ. Jeg håber, at udstillingen og festivalen vil glæde både vores egne borgere og besøgende, der kommer til byen i den periode. Projektet viser, at vi her i Randers er i stand til at skabe nærværende, tidsaktuelle og mangfoldige kulturtiltag, siger borgmester Torben Hansen.

Festivalen er blevet til med støtte fra Kulturregion Østjysk Vækstbånd. Det er et samarbejde mellem de fire østjyske kommuner Horsens, Randers, Silkeborg og Viborg om at fremme kulturområdet gennem kultureksperimenter.

– Det er mig en stor glæde, at vi på tværs at kommunerne er i stand til at skabe kulturel merværdi og anderledes kulturprojekter, der ellers ikke vil have set dagens lys, slutter Torben Hansen.

Mens festivalen “100 procent fremmed?” er støttet af den regionale kulturaftale Østjysk vækstbånd, er fotoudstillingen udviklet med støtte fra Statens Kunstfond, Knud Højgaards fond og Nordea-fonden.  Du finder en oversigt over festivalens program på www.kultur.randers.dk/100procent

Kommentarer