Debat og politik

VL: Sæt nedskæringerne på kommunens plejefamilier på pause

Den 16. november 2016 sendte jeg (Kasper Fuhr Christensen) på vegne af Velfærdslisten en klage til Folketingets Ombudsmand over Randers Kommunes forsøg på at sætte kommunens plejefamilier ned i løn.

Du kan se klagen her: http://velfaerdslisten.dk/klage-til-folketingets-ombudsmand-over-randers-kommunes-forsoeg-paa-at-saette-plejefamilier-ned-i-loen/

Kort fortalt går klagen ud på, at Randers Kommune et svar fra borgmesteren på byrådsmødet mandag den 7. november 2016 klart og tydeligt slår fast, at Randers Kommune er klar til at prioritere kortsigtede nedskæringer højere end børnenes bedste. Det er efter Velfærdslistens opfattelse i strid med loven.

Borgmestersvaret slår nemlig fast, at Randers Kommune er klar til at fjerne udsatte børn fra de trygge omgivelser i plejefamilien, hvis familien ikke sluger lønforringelserne.

Flere klager

Sammen med mine byrådskolleger Bjarne Overmark (Beboerlisten) og Charlotte Broman Mølbæk (SF) klagede jeg den 17. juli i år over den spareplan, Venstre og Dansk Folkeparti med det snævrest mulige flertal vedtog kort før skolernes sommerferie. En spareplan, der indeholder nedskæringer på intet mindre end 23 millioner kroner om året på sårbare børn og unge i Randers Kommune. Ombudsmanden har endnu ikke fundet ud af, om han vil gå ind i sagen. Nu skal han så også tage stilling til den nye klage.

Et af spareværktøjerne i spareplanen er netop at forringe lønnen for plejefamilierne. Derfor har Randers Kommune meddelt 83 ud af kommunens 122 plejefamilier, at de kan se frem til at blive sat ned i løn. Samlet lyder lønnedgangen på hele 8,8 millioner kroner. Nogle plejefamilier står at miste hele 20.000 kroner om måneden.

Det har fået mange af plejefamilierne på barrikaderne, fordi de mener, at den pludselige lønnedgang river gulvtæppet væk under familiernes økonomi – og det kan tvinge nogle til helt at droppe at være plejefamilie.

Har fået ret

I denne byrådsperiode har Velfærdslisten flere gange advaret byrådsflertallet om, at de var i gang med at begå lovbrud. Men de lyttede ikke. Derfor var vi nødt til at gå videre med sagerne og klage over byrådsflertallet. Og når vi har gjort, har vi flere gange fået ret.

Et par eksempler:

Den 4. juli 2016 udtalte Folketingets Ombudsmand, at Velfærdslisten havde ret i, at det var ulovligt, at et flertal i byrådet forsøgte at snyde kontanthjælpsmodtagere for mere end 4 millioner kroner i forbindelse med en række sager om de såkaldte kærestepenge (gensidig forsørgerpligt).

Du kan læse mere om den sag her: http://velfaerdslisten.dk/nyhed/velfaerdslisten-sikrer-mange-millioner-kroner-til-kontanthjaelpsmodtagere-i-hele-landet/

Den 22. august 2016 gav Social- og Indenrigsministeriet Beboerlisten og Velfærdslisten medhold i, at det var i strid med loven, da borgmester Claus Omann Jensen (V) nægtede at give dem indsigt i en række oplysninger om skolelukningerne.

Du kan læse mere om den sag her: http://velfaerdslisten.dk/wp-content/uploads/2016/08/udtalelse-om-sagsindsigt-i-powerpoints-22.8.2016.pdf

Undgå lovbrud

Velfærdslisten har hele tiden været imod den spareplan, Venstre og Dansk Folkeparti med det snævrest mulige flertal vedtog kort før skolernes sommerferie. Det er vi fortsat.

Selv om vi ikke er en del af flertallet bag planen, tillader vi os alligevel at foreslå, at den del af planen, der vedrører en ny lønmodel for de af kommunens plejefamilier, der allerede har en kontrakt med Randers Kommune, sættes på pause, indtil ombudsmanden har udtalt sig om sagen.

Begrundelsen er, at vi ganske enkelt ikke mener, det kan være rimeligt, at flere borgere i Randers Kommune skal udsættes for kommunale lovbrud, der kunne have været undgået.

Derfor foreslår Velfærdslisten, at den del af den såkaldte genopretningsplan, der vedrører en ny lønmodel for kommunens plejefamilier, sættes på pause, indtil ombudsmanden har udtalt sig om sagen.

Kommentarer