HK kræver erstatning af Randers Kommune
Hvem skal betale, når kommunen skønner forkert? – Det skal kommunen naturligvis, lyder det fra HK Østjylland, der har stævnet Randers Kommune.
I halvandet år, var Birte Sørensen uden indtægt. Randers Kommune havde nemlig standset hendes sygedagpenge med påstand om, at hun sagtens kunne arbejde i 37 timer, bare der blev taget skånehensyn. Men den afgørelse var forkert. Og nu kræver HK Østjylland, på vegne af Birte Sørensen, erstatning i sagen.
– Beskæftigelsesankenævnet har slået fast, at afgørelsen om at standse Birtes sygedagpenge var forkert. Og når man begår en fejl, så må man også samle regningen op, lyder det fra Mie Andersen, advokat i Elmer & Partnere, der fører sagen for HK Østjylland og Birte Sørensen.
Nedværdigende behandling
Sagen startede tilbage i 2012. Og Birte Sørensen husker tydeligt den dag, da kommunen smækkede kassen i.
– Jeg taler normalt altid pænt, men den dag sagde jeg vidst noget grimt, inden jeg gik ud ad døren. Hele mit livsgrundlag blev revet væk under mig. Nu var jeg tvunget til at bede min mand om at forsørge mig, for jeg havde jo ikke selv en krone. Det var virkelig nedværdigende, siger Birte Sørensen.
Hun klagede over afgørelsen og fik medhold i Beskæftigelsesankenævnet, der samtidig slog fast, at Randers Kommune skulle arbejdsprøve hende.
– Da afgørelsen kom i oktober 2012, var jeg sikker på, at kommunen hurtigt ville få mig i arbejdsprøvning, så jeg kunne få afklaret min situation og igen få udbetalt penge. Men der gik halvandet år, inden der skete noget. Og i den tid, havde jeg ingen indtægt, fortæller Birte Sørensen.
Kommunen erkender lang sagsbehandlingstid
Og det er netop den lange sagsbehandlingstid, der er kernen i sagen. Kommunen har i et brev til Birte Sørensen erkendt, at sagsbehandlingstiden var for lang, selv om det var slået fast, at der var skønnet forkert, i forhold til at standse sygedagpengene. Derfor har Randers Kommune tilbudt en økonomisk kompensation på tre måneders ledighedsydelse.
– Det er jo at gøre grin med folk at tilbyde den slags. Jeg var helt uden indtægt i halvandet år og så tilbyder de kompensation svarende til tre måneder. Det er som om, at de siger ’ups’ og så forsøger de at spise mig af med et lille plaster på såret. Men det var altså en meget alvorlig situation, de satte mig i og det synes jeg , de skal have at vide helt officielt med en dom, siger Birte Sørensen.
Og hun bakkes op af advokat Mie Andersen
–Den her sag er vigtig, fordi vi stiller spørgsmålet: hvem skal betale for kommunens fejl? Alle kan jo skønne forkert. Men når det sker i kommunerne og fejlskønnet betyder, at en borger lider et økonomisk tab, så må det være muligt for borgeren at få genoprettelse – altså erstatning for det økonomiske tab, der er lidt ved at borgerens rettigheder uberettiget er blevet tilsidesat. Det er jo ikke sådan, at borgeren bare kan gå et andet sted hen. Kommunen er det eneste sted, hvor borgerens situation kan vurderes og derfor skal kommunerne leve op til deres ansvar, siger Mie Andersen.
“Det skal ikke ske for andre”
Der har kun været ført få lignende sager, men to af dem minder om Birte Sørensens situation. I begge sager blev kommunerne kendt erstatningsansvarlig. Men for Birte Sørensen er det ikke kun pengene, det handler om.
– I dag har jeg et fleksjob på 15 timer om ugen, som jeg er meget glad for. Jeg har en indtægt igen, og på den måde er jeg jo sådan set kommet videre. Men jeg har aldrig følt mig så nedværdiget, som i de halvandet år, hvor jeg var helt afhængig af, at min mand ville forsørge mig. Og selvfølgelig ville han det. Vi var heldige, at vi kunne klare os igennem ved at spinke og spare. Men fornemmelsen af ikke at have indflydelse på mit eget liv og vide, at jeg ikke bidrog økonomisk til vores fælles husholdning, ja det var bare så skrækkelig en fornemmelse. Og det ønsker jeg ikke skal ske for andre. Derfor har jeg taget kampen, siger Birte Sørensen.
Der falder dom i sagen den 11. juli.
Kommentarer