Randers By

Vis flaget med Kræftens Bekæmpelse

Søndag den 11. april samler Kræftens Bekæmpelse ind ved den årlige landsindsamling. Indsamlingen foregår både fysisk og digitalt og følger alle myndighedernes anbefalinger. Meld dig som indsamler, så støtter du mennesker ramt af kræft, livsvigtig forskning og forebyggelse af kræft. 

For min mor. Fordi jeg fik hjælp. For kræftforskningen. På små flag hæftet på tøjet, kan indsamlere til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling søndag den 11. april skrive, hvorfor netop de har valgt at støtte op. For vi har alle sammen en grund til at vise flaget for kræftsagen. 

Hver tredje dansker får nemlig kræft inden de fylder 75 år, så de fleste får sygdommen ind på livet på et eller andet tidspunkt. For de fire medlemmer af arbejdsgruppen for Landsindsamlingen i Randers er kræft en samlende faktor for fire personer, der ellers har en vidt forskellig baggrundshistorie. 

Jonna Nymann Pedersen, der er pensionist, har været nær pårørende til en kræftpatient. Hun mistede sin mand til kræft og har siden været meget aktiv i det lokale foreningsarbejde i Kræftens bekæmpelse. Det giver mening for hende at være frivillig og hjælpe med blandt andet Landsindsamlingen. For Jonna er det vigtigste, at ”Flere og flere lever og overlever kræft i længere tid, takket være forskning, som er støttet af de indsamlede midler.”

Og i år er der endnu mere brug for opbakningen fra de mange indsamlere: 2020 har været et hårdt år for os alle. Men for mennesker ramt af alvorlig sygdom som kræft, har det været hårdt i særdelshed. Mange har levet isoleret, turen på hospitalet til undersøgelser, svar og behandlinger er foregået alene, og den usikkerhed, som coronaen har bragt med sig, har sat dybe spor hos mange patienter og pårørende. Kræft holder ikke pause, selvom der er corona, så også i år har vi brug for en masse indsamlere til at støtte op om kræftsagen.

Nicolai Carlson Estrup, der er distriktsleder for Purhus og Asferg-Fårup, var kun 10 år, da han mistede sin morfar til leverkræft. Siden fulgte hans farmor der døde af lymfekræft, og senest i 2019 mistede han sin mormor til lungekræft. Nikolai var med ved de mange indlæggelser og sad hos hende så ofte, som han kunne. Også da hun døde; og det gjorde et stort indtryk på ham. Bedsteforældrene er hans motivation for at være aktiv i Kræftens bekæmpelse. Nikolai udtaler: ”Jeg vil gerne arbejde for flere midler til forskning, til pårørende indsatser og til efterbehandling af tidligere patienter. Jeg håber på at kunne være inspirator for andre, så de også bliver en del af vores arbejde.”

Mette Schell Andersen, distriktslederen fra Spentrup, har haft kræft meget tæt inde på livet. Først mistede hun begge sine forældre til kræft, og siden blev hun selv diagnosticeret med kræft i livmoderen. Heldigvis er Mette én af succeshistorierne, da hun efter endt behandling for to år siden blev erklæret rask. Taknemmeligheden over at være i live er én af drivkræfterne for Mette, der arbejder intenst på at skabe nye indsamlingsruter i Spentrup og omegn samt at hverve nye indsamlere. ”Jeg vil gerne give noget tilbage i form af frivilligt arbejde for Kræftens bekæmpelse,” siger Mette. 

Coronasikker indsamling

Indsamlingen kommer til at foregå både fysisk og digitalt, og den bliver afholdt efter alle myndighedernes anbefalinger. Kræftens Bekæmpelse følger udviklingen tæt og er klar til at lave ændringer, hvis situationen udvikler sig.

Udleverede værnemidler som håndsprit, mundbind og afstandsmarkeringer skal sikre en tryg base når indsamlingsmaterialet udleveres til indsamlerne samt når de indsamlede midler bringes tilbage. Indsamlerne bærer mundbind, når de banker på hos folk, og de instrueres i, hvordan bøtten kan holdes ud i strakt arm eller sættes på dørmåtten, så de kan holde to meters afstand.

En dag hvor hele Danmark bakker op om kræftsagen

l Randers glæder kampagne-og distriktsleder for Randers, Anja Nalholm Nielsen, sig til årets indsamling og siger, at Landsindsamlingen handler om andet og mere end at samle penge ind. ”På denne dag står befolkningen sammen og viser deres støtte og opbakning til alle kræftpatienter og pårørende. Mange indsamlere er selv berørt af kræft på den ene eller anden måde, så det er en mærkedag, som vi støtter op om, siger Anja Nalholm Nielsen.

I november 2020 mistede Anja selv sin far Jens Jørn Nielsen, der blev 75 år. Han levede med leukæmi i fire år, indtil kemobehandlingen ikke længere fungerede. Igennem hele forløbet oplevede Anja sin far som værende stærk og positiv i forhold til at overvinde sygdommen. Jens Jørns holdning til livet var: ”Vi vælger ikke, hvad der sker for os, men vi kan vælge, hvordan vi reagerer på det.”

Anja forsøger at føre sin fars positive livsfilosofi videre via arbejdet med Landsindsamlingen. ”Uanset hvilken grund man har, håber jeg, at rigtig mange vil bakke op om landsindsamlingen. Enten ved at give et bidrag eller ved selv at gå ud med indsamlingsbøtten,” siger Anja Nalholm Nielsen.

Derfor er din støtte vigtig   

De penge, der kommer ind ved Landsindsamlingen, går til Kræftens Bekæmpelses arbejde med at yde gratis rådgivning og støtte til patienter og pårørende, til forskning og forebyggelse. Netop rådgivning har der været endnu større efterspørgsel på under corona.

Overskuddet fordeles med 60 pct. til forskning, 19 pct. til patientstøtte, 18 pct. til forebyggelse og 3 pct. til administration.

Kun tre procent af Kræftens Bekæmpelses indtægter stammer fra det offentlige. Resten af indtægterne er afhængige af dig og andre, der vælger at støtte sagen, og som samtidig er med til at sikre, at færre får kræft, at flest muligt overlever kræft, og at mennesker ramt af kræft får et godt liv med eller efter kræft.

Alle kan melde sig som indsamler til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling. Unge under 18 år skal gå to og to, mens børn under 13 år skal følges med en voksen. Du kan dele din oplevelse på sociale medier med #Visflaget. 

Meld dig som indsamler på 7024 2021 eller gå ind på www.indsamling.dk

Kommentarer