Vinder af kunstprojektet “Lysbroen Randers” er fundet
Randers kommune og kræfterne bag “Lysets by” kan nu løfte sløret for hvem der har vundet opgaven med at realisere lyskunst og -designprojektet “Lysbroen Randers”.
Randers kommune og “Lysets by-gruppen”, med kræfter fra det lokale erhvervsliv, er nået et skridt nærmere at bringe Randers på landkortet som en by med lysende oplevelser. Man har netop kåret vinderprojektet til at af de store projekter i byen nemlig etableringen af “Lysbroen Randers”, et lysdesignprojekt med kunstnerisk vinkel, som skal glæde de mange der dagligt passerer én af byens vigtigste færdselsårer, nemlig cykel- og gangbroen fra Havnegade, over Gudenåen og gennem Tronholmparken til Grenåvej.
Ni blev til en
Ni lys-kunstnere og -designere har budt ind på konkurrencen, af dem blev tre prækvalificerede til at give deres bud på “Lysbroen Randers”. En enig jury, bestående af Frank Nørgård, formand for Teknik og Miljø, Lise Jeppesen museumsdirektør på Randers Kunstmuseum, Britta Pørksen og Grethe Helledi Kristensen fra Randers Kommune samt Iglin Tanggaard og Henri Amsler fra interessegruppen Forum Randers har netop løftet sløret for deres valg.
Vinderne blev det københavnske designbureau YOKE med projektet “Bølgen over vandet”, som med bysbarnet Simon Marxen i spidsen, har ladet sig inspirere af bølgen, vinden og vandet. YOKE har skabt en “Lysbro” der efter mørkets frembrud lyser med en lysstyrke der er styret af vindens kraft, samtidig har “broelementerne” en spejleffekt som skaber spejling af naturen, de forbipasserende, solen og lyset i dagtimerne.
“Vi er utroligt glade for at vinde konkurrencen og glæder os til at komme i gang med at realisere broen” udtaler Simon Marxen og fortsætter “Helt personligt har det betydet meget at vinde dette projekt. Vi har udnyttet min forståelse for byen og har taget byens værdier ind i projektet og koblet det sammen med præmissen om at skabe en lysbro. Vi har kombineret lyset og den fantastiske, randrusianske natur, således vi suger vandet, træerne, vinden og solen ind i værket. Værket er ikke statisk men interagerer med vinden. Den selvsamme vind som skaber bølger under broen, skaber bølgen over vandet.”
“Vi så tre spændende og meget forskellige bud på “Lysbroen Randers”, men vi var ikke i tvivl om at vi her så vinderen” fortæller Lise Jeppesen, som repræsenterer den kunstfaglige del af juryen og fortsætter “Her var tænkt et flot modspil til den blå bro, løsningen forholder sig til stedet og de kvaliteter Randers har som en by ved vandet. Juryen var også begejstrede for interaktionen med vinden og for at Lysbroen også har en effekt i døgnets lyse timer.”
Frank Nørgård supplerer; “Også materialevalget var medvirkende til at YOKE løb med sejren. Her er tale om materialer som kræver et minimum af vedligehold og som er modstandsdygtige over for vejr, vind og hærværk.”
Finansiering
Lysbroen Randers finansieres og drives af Randers kommune, men er støttet af det lokale erhvervsliv. “Lysbroen Randers” forventes at stå færdig i løbet af 2018 og skal sprede lysglæde når den mørke tid indtræder.
YOKE
Designbureauet YOKE arbejder med nyeste teknologier både inden for lys og interaktion. Og har skabt lysdesignløsninger til blandt andet Arken, Den Blå Planet og bygningsværker som “Højlys” det gamle vandtårn i Brøndby.
Se film med visualisering her:
Kommentarer